• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem likumā "Par grāmatvedību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.08.1995., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27402

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Domas par Latvijas jauniešu centieniem

Vēl šajā numurā

03.08.1995., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PROJEKTI, KONCEPCIJAS, PLĀNI

Likumprojekts

Finansu ministrijas sagatavots
un Ministru kabineta 1995.gada 25.jūlija sēdē
akceptēts tālākai virzīšanai uz Saeimu

Par grozījumiem likumā “Par grāmatvedību”

Izdarīt likumā “Par grāmatvedību” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992., 44./45.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1994, 149.nr.) šādus grozījumus:

1. papildināt 3.pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

“Uzņēmuma vadītājs līgumā nosaka tās fiziskās vai juridiskās personas pienākumus un atbildību, kura kārto uzņēmuma grāmatvedības reģistrus”.

2. Izteikt 7.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

“Grāmatvedības reģistros nedrīkst izdarīt ierakstus, kuri nav pamatoti ar attaisnojuma dokumentu. Attaisnojuma dokumentam ir obligāti šādi rekvizīti: uzņēmuma nosaukums, uzņēmuma reģistrācijas numurs Tieslietu ministrijas reģistru iestādēs (darījumos ar fizisku personu‚ personas kods), dokumenta nosaukums, numurs un datums, saimnieciskā darījuma apraksts un pamatojums, saimnieciskā darījuma mērītāji (daudzumi, summas) un par saimnieciskā darījuma veikšanu un informācijas pareizību atbildīgo personu paraksti. Atsevišķiem attaisnojums dokumentu veidiem var būt obligāti arī citi papildu rekvizīti (zīmogs, numurs un citi), kurus nosaka attiecīgi Ministru kabineta noteikumi”.

3. Izteikt 7.panta trešo daļu šādā redakcijā:

“Ja ieraksti grāmatvedības reģistros un dokumentos tiek laboti, ir jābūt redzamam to sākotnējam saturam un katram labojumam jābūt atrunātam un apstiprinātamar parakstu. Nedrīkst izdarīt labojumus tādā veidā, ka nav saprotams, kad un kāpēc tie izdarīti”.

4. Izteikt 8.panta otro daļu šādā redakcijā:

“Uzņēmumos, kuros vidējie dienas ieņēmumi kasē nav lielāki par 100 latiem, var aprēķināt kases atlikumu par nedēļu”.

5. Izteikt 8.panta piektās daļas pēdējo teikumu šādā redakcijā:

“Visi citi attaisnojuma dokumenti par saimnieciskajiem darījumiem uzskatāmi par iekšējiem attaisnojuma dokumentiem, tie tiek sastādīti pašu uzņēmumā un satur noteiktos rekvizītus”.

6. Izteikt 14.pantu šādā redakcijā:

“14.pants

Pārskata gadam ir jāaptver 12 mēneši, un parasti tam jāsakrīt ar kalendāra gadu. Jaunizveidota uzņēmuma pirmais pārskata gads, kā arī jau esoša uzņēmuma pārskata gads var aptvert īsāku laika posmu”.

7. Izteikt 16.pantu šādā redakcijā:

“16.pants

Uzņēmumu vadītāji, kuri ir pieļāvuši likuma “Par grāmatvedību” un citu spēkā esošo grāmatvedības normatīvo aktu pārkāpumus, grāmatvedības datu ļaunprātīgu sagrozīšanu, oficiāli noteikto pārskatu neiesniegšanu vai grāmatvedības dokumentu nozaudēšanu, tiek saukti pie atbildības likumos paredzētajā kārtībā”.

Par likumprojektu

Izpildot Noziedzības novēršanas nacionālās padomes 1995.gada 7.jūnija rīkojomu nr.10 par pasākumiem grāmatvedības uzskaites sakārtošanā, Finansu ministrija sagatavoja šo likumprojektu “Grozījumi likumā “Par grāmatvedību””.

Likumprojektā ir izdarīti papildinājumi likuma 3. un 16.pantā, paredzot fizisku vai juridisku personu atbildību grāmatvedības reģistru kārtošanā, kā arī grāmatvedības dokumentu nozaudēšanas gadījumā.

Lai precizētu grāmatvedības attaisnojuma dokumentu obligātos rekvizītus, ir izdarīti grozījumi un papildinājumi likuma 7.panta 1.rindkopā. Tāpat ir izveidota jauna redakcija likuma 7.panta 3.rindkopai, kas nosaka grāmatvedības ierakstu labošanas stingru kārtību.

Sakarā ar inflācijas pieaugumu likuma 8.panta 2.rindkopā vārdi “vidējie dienas ieņēmumi kasē nav lielāki par oficiālo noteikto minimālo mēnešalgu” tiek aizstāti ar “dienas ieņēmumi kasē nav lielāki par Ls 100”.

Papildinot likuma 8.panta pēdējo teikumu, likumprojektā ir precizēts iekšējo attaisnojuma dokumentu jēdziens.

Likuma 14.panta jaunā redakcija skaidrāk izsaka šajā pantā ietverto domu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!