• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rēzeknes pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes pilsētas domes 2013. gada 20. decembra saistošie noteikumi Nr. 70 "Par sociālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2013., Nr. 252 https://www.vestnesis.lv/op/2013/252.66

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valmieras pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.190

Grozījumi Valmieras pilsētas pašvaldības 2012.gada 16.februāra saistošajos noteikumos Nr.123 "Bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtība Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, kurās tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma"

Vēl šajā numurā

28.12.2013., Nr. 252

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 70

Pieņemts: 20.12.2013.

OP numurs: 2013/252.66

2013/252.66
RĪKI

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.70

Rēzeknē 2013.gada 20.decembrī (prot. Nr.19, 34.p.)

Par sociālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
35.panta trešo, ceturto un piekto daļu, likuma "Par palīdzību dzīvokļa
jautājumu risināšanā" 14.panta sesto daļu, Ministru kabineta 2012.gada
18.decembra noteikumu Nr.913 "Noteikumi par garantēto minimālo
ienākumu līmeni" 3.punktu, Ministru kabineta 2009.gada 17.jūnija
noteikumu Nr.550 "Kārtība, kādā aprēķināms, piešķirams, izmaksājams
pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un
slēdzama vienošanās par līdzdarbību" 6.punktu, Ministru kabineta
19.12.2006. noteikumu Nr.1036 "Audžuģimenes noteikumi"
43.punktu, Ministru kabineta 2005.gada 15.novembra
noteikumu Nr.857 "Noteikumi par sociālajām garantijām
bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes
aprūpes beigšanās" 27., 29., 30. un 30.1punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Rēzeknes pilsētas pašvaldības sociālās palīdzības pabalstu veidus, saņemšanas kārtību, pabalstu apmēru, lēmumu apstrīdēšanas kārtību un to personu loku, kurām ir tiesības saņemt šajos noteikumos paredzētos pabalstus.

2. Ģimene šo saistošajos noteikumu izpratnē ir persona vai personu grupa, ko saista laulība, radniecība vai citas personiskas attiecības un kas dzīvo vienā mājoklī (māja, dzīvoklis u.tml.).

3. Ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu vai maznodrošinātu, atbilstoši normatīvajos aktos par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošās personas atzīšanu par trūcīgu noteiktajam ienākumu un materiālā stāvokļa līmenim, kā arī kārtībai, kādā novērtējami ģimenes (personas) ienākumi un materiālais stāvoklis.

4. Rēzeknes pilsētas pašvaldības sociālās palīdzības pabalstu veidi:

4.1. pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai;

4.2. ēdināšanas pabalsts;

4.3. pabalsts ārkārtas situācijā;

4.4. Jaungada svētku pabalsts;

4.5. dzīvokļa pabalsts;

4.6. pabalsts izglītības ieguves atbalstam;

4.7. pabalsts bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam;

4.8. pabalsts audžuģimenei;

4.9. pabalsts adoptētājam.

II. Sociālās palīdzības saņemšanas kārtība

5. Rēzeknes pilsētas pašvaldības sociālās palīdzības pabalstus piešķir Rēzeknes pilsētas domes pārvalde "Sociālais dienests" (turpmāk – Pārvalde).

6. Tiesības saņemt pašvaldības sociālo palīdzību ir ģimenēm vai personām, kurām dzīvesvieta deklarēta Rēzeknes pilsētas pašvaldības teritorijā, lai apmierinātu to pamatvajadzības un veicinātu līdzdarbību savas situācijas uzlabošanā.

7. Pārvaldes sociālais darbinieks pēc nepieciešamības pārbauda palīdzības pieprasītāja dzīves apstākļus un sastāda noteikta parauga dzīvesvietas apsekošanas aktu, ko paraksta abas puses.

8. Pārvaldei normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un kārtībā ir tiesības pieņemt lēmumu par nepamatoti izmaksāto sociālās palīdzības pabalsta atgūšanu.

III. Pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai

9. Garantētā minimālā ienākumu līmenis ir vienāds ar Ministru kabineta attiecīgajā laika periodā valstī noteikto garantēto minimālo ienākumu līmeni. Garantētā minimālā ienākumu līmeņa apmērs atsevišķi dzīvojošam vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējam ir 129 euro mēnesī.

10. Pabalsts tiek piešķirts, ievērojot normatīvo aktu par kārtību, kādā aprēķināms, piešķirams, izmaksājams pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un slēdzama vienošanās par līdzdarbību.

11. Līdzdarbības pienākumu nepildīšanas gadījumā:

11.1. Pārvalde var pārtraukt vai atteikt sniegt sociālo palīdzību, sagatavojot motivētu rakstveida lēmumu;

11.2. ja vecāki vai citi likumīgie apgādnieki atsakās no līdzdarbības savas sociālās situācijas uzlabošanā, tad Pārvalde nodrošina bērna neaizskaramo pabalsta daļu no ģimenei aprēķinātā kopējā pabalsta apmēra.

IV. Ēdināšanas pabalsts

12. Ēdināšanas pabalstu piešķir:

12.1. ēdināšanas pakalpojuma (pusdienu) apmaksai skolēniem, kuri mācās no 3.klases līdz 9.klasei vispārizglītojošajās skolās, ja ēdināšanas pakalpojumu neapmaksā valsts;

12.2. ēdināšanas pakalpojuma apmaksai audzēknim, kurš apgūst pirmskolas izglītības programmu Rēzeknes pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē;

12.3. ēdināšanas nodrošināšanai trūcīgām personām.

13. Ēdināšanas pabalstu 100% apmērā no maksas par pusdienām skolēniem ir tiesības saņemt:

13.1. trūcīgai ģimenei;

13.2. ģimenei, ja ģimene nav atzīta par trūcīgu, un vidējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 192 euro mēnesī.

14. Ēdināšanas pabalstu 100% apmērā no izdevumu maksas ēdināšanas pakalpojuma apmaksai audzēknim, kurš apgūst pirmskolas izglītības programmu Rēzeknes pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē ir tiesības saņemt:

14.1. līdz 9 mēnešiem gadā - trūcīgai ģimenei;

14.2. līdz 6 mēnešiem gadā - ģimenei, ja ģimene nav atzīta par trūcīgu, un vidējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 192 euro mēnesī. Pabalsts tiek piešķirts uz trim mēnešiem.

15. Ēdināšanas pabalsts saskaņā ar saistošo noteikumu 12.1. un 12.2. punktu tiek pārskaitīts ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam.

16. Ēdināšanas pabalsts trūcīgām personām tiek piešķirts natūrā:

16.1. pusdienu – karsta zupas veidā - visa gada garumā darba dienās;

16.2. ēdināšanas veidā – Lieldienu periodā un Ziemassvētku periodā.

17. Šo noteikumu 16.1. apakšpunktā minētā ēdināšanas pabalsta saņemšanas vietu un saistošo noteikumu 16.1. un 16.2. apakšpunktā minētā pabalsta saņemšanas laiku nosaka Pārvaldes vadītājs ar rīkojumu. Par ēdināšanas pabalsta saņemšanas vietu un laiku paziņo, ievietojot informāciju Rēzeknes pilsētas domes mājas lapā internetā www.rezekne.lv.

18. Lai saņemtu šo noteikumu 12.3. punktā minēto pabalstu trūcīgām personām jāuzrāda ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam izziņa par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam.

19. Lai saņemtu šo noteikumu 12.1. un 12.2. apakšpunktā noteikto pabalstu tā pieprasītājs iesniedz Pārvaldē:

19.1. rakstveida iesniegumu, kuru parakstot, pilngadīgās dod Pārvaldei atļauju izmantot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju par sevi un ģimenes locekļiem;

19.2. iztikas līdzekļu deklarāciju, kas noteikta normatīvajos aktā par kārtību, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par trūcīgu.

V. Jaungada svētku pabalsts

20. Jaungada svētku pabalstu ir tiesības saņemt trūcīgai ģimenei, kurā ir bērni līdz 12 gadu vecumam.

21. Jaungada svētku pabalsta apmērs katram bērnam ir 6 euro.

22. Jaungada svētku pabalsts tiek izmaksāts natūrā.

23. Jaungada svētku pabalstu piešķir Pārvalde pabalsta pieprasītājam uzrādot izziņu par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam.

VI. Pabalsts ārkārtas situācijā

24. Pašvaldība, neizvērtējot personas (ģimenes) ienākumus, var piešķirt personai (ģimenei) vienreizēju pabalstu ārkārtas situācijā, ja stihiskas nelaimes vai iepriekš neparedzamu apstākļu dēļ tā nespēj apmierināt savas pamatvajadzības.

25. Par stihisku nelaimi šo noteikumu izpratnē uzskatāms ugunsgrēks, plūdi, vētra, u.c. Iepriekš neparedzami apstākļi – satiksmes negadījums, pēkšņa smaga slimība utt.

26. Vienreizējo pabalstu ārkārtas situācijā līdz 150 euro apmērā ir tiesības piešķirt Pārvaldei. Vienreizējo pabalstu ārkārtas situācijā, kura apmērs pārsniedz 150 euro, piešķir ar Rēzeknes pilsētas domes lēmumu, pamatojoties uz Pārvaldes atzinumu.

27. Pabalsta apmērs tiek noteikts ņemot vērā stihiskas nelaimes vai iepriekš neparedzamo apstākļu radīto zaudējumu sekas.

28. Pabalsta saņemšanai jāiesniedz iesniegums un pievienojot atbilstošus, ārkārtas situāciju raksturojošus dokumentus (čekus, kvītis, kurās norādīts personas kods).

29. Pabalstu piešķir, ja sociālās palīdzības pieprasītāja iesniegums saņemts ne vēlāk kā viena mēneša laikā no ārkārtas situācijas rašanās brīža, izņemot gadījumus, kad vērsties pēc palīdzības nav bijis iespējams objektīvu iemeslu dēļ (piemēram, ārstēšanās stacionārā)

VII. Pabalsts izglītības ieguves atbalstam

30. Tiesības saņemt pabalstu izglītības ieguves atbalstam ir trūcīgai ģimenei, kurās ir bērni no 5 līdz 18 gadu vecumam.

31. Pabalsts tiek piešķirts vienu reizi gadā bērna no 5 līdz 18 gadu vecumam izglītības ieguves atbalstam.

32. Pabalsta izglītības ieguves atbalstam apmērs ir katram bērnam 70 euro.

33. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājs iesniedz Pārvaldē rakstveida iesniegumu.

34. Pabalsts tiek izmaksāts uz kontu vai skaidrā naudā.

VIII. Dzīvokļa pabalsts

35. Dzīvokļa pabalsts ir pašvaldības sociālais palīdzības pabalsts, kuru piešķir, lai sniegtu atbalstu:

35.1. siltumenerģijas pakalpojumu apmaksai;

35.2. cietā kurināmā iegādei,

35.3. daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas izdevumu segšanai.

36. Dzīvokļa pabalstu siltumenerģijas pakalpojumu apmaksai ir tiesības saņemt:

36.1. trūcīgai ģimenei (personai);

36.2. atsevišķi dzīvojošam pensionāram vai personai ar invaliditāti, ģimenei (laulātie un viņu bērni, kamēr tie vēl atrodas nedalītā saimniecībā), kura sastāv no pensionāriem un/vai personām ar invaliditāti, ja persona vai ģimene nav atzīta par trūcīgu un vidējie ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 267 euro mēnesī;

36.3. ģimenei, kurā ir darbspējīgas personas, vai atsevišķi dzīvojošai darbspējīgai personai, ja ģimene vai persona nav atzīta par trūcīgu un vidējie ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 192 euro mēnesī;

36.4. bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, ja viens no bērniem sasniedzis 15 gadu vecumu, ja vidējie ienākumi mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 257 euro mēnesī.

37. Dzīvokļa pabalstu cietā kurināmā iegādei ir tiesības saņemt:

37.1. trūcīgai ģimenei (personai);

37.2. atsevišķi dzīvojošam pensionāram vai personai ar invaliditāti, ģimenei, kura sastāv no pensionāriem un/vai personām ar invaliditāti, ja persona vai ģimene nav atzīta par trūcīgu un vidējie ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 267 euro mēnesī;

37.3. bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, ja viens no bērniem sasniedzis 15 gadu vecumu, ja vidējie ienākumi mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 257 euro mēnesī.

38. Dzīvokļa pabalstu daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas izdevumu segšanai ir tiesības saņemt trūcīgai ģimenes (personai).

39. Dzīvokļa pabalstu ir tiesības saņemt vienu reizi gadā (no kārtējā gada 1.janvāra līdz 31.decembrim),

39.1. par īpašumu, kurā dzīvo dzīvokļa pabalsta pieprasītājs (visi ģimenes locekļi vai atsevišķi dzīvojoša persona).

39.2. Šo noteikumu 37.3. punktā noteiktajām personām dzīvokļa pabalstu ir tiesības saņemt par īpašumu, kuru tās mantojušas no saviem vecākiem vai citiem radiniekiem.

40. Dzīvokļa pabalsta siltumenerģijas pakalpojumu apmaksai apmērs:

40.1. trūcīgām ģimenēm (personām):

40.1.1. ģimenei vai personai bez bērniem 328 euro;

40.1.2. ģimenei ar bērniem 356 euro;

40.1.3. daudzbērnu ģimenei ar trim un vairāk bērniem 413 euro.

40.2. atsevišķi dzīvojošam pensionāram vai personai ar invaliditāti apmērs, ja personai vidējie ienākumi par pēdējiem trim mēnešiem ir:

40.2.1. līdz 200 euro mēnesī, ir 228 euro;

40.2.2. no 201 euro mēnesī līdz 267 euro mēnesī, ir 214 euro.

40.3. ģimenei, kura sastāv no pensionāriem un/vai personām ar invaliditāti apmērs, ja uz vienu ģimenes locekli vidējie ienākumi par pēdējiem trim mēnešiem ir:

40.3.1. līdz 200 euro  mēnesī, ir 200 euro;

40.3.2. no 201 euro mēnesī līdz 267 euro mēnesī, ir 185 euro.

40.4. Ģimenei, kurā ir darbspējīgas personas, vai atsevišķi dzīvojošai darbspējīgai personai, ja ģimene (persona) nav atzīta par trūcīgu un vidējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 192 euro mēnesī, ir 220 euro;

40.5. bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, ir 356 euro.

41. Dzīvokļa pabalsta cietā kurināmā iegādei apmērs:

41.1. trūcīgām ģimenēm (personām) ir 129 euro;

41.2. atsevišķi dzīvojošam pensionāram vai personai ar invaliditāti, ir 129 euro;

41.3. ģimenei, kura sastāv no pensionāriem un/vai personām ar invaliditāti, ir 100 euro;

41.4. bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem ir 129 euro.

42. Dzīvokļa pabalsta daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas izdevumu segšanai apmērs trūcīgām ģimenēm (personām) ir 120 euro.

43. Dzīvokļa pabalsta apmērs tiek noteikts proporcionāli dzīvojamās telpas lietošanā vai īpašumā esošai daļai.

44. Lai saņemtu dzīvokļa pabalstu, dzīvokļa pabalsta pieprasītājs iesniedz Pārvaldē:

44.1. rakstveida iesniegumu, kuru parakstot, pilngadīgās dod Pārvaldei atļauju izmantot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju par sevi un ģimenes locekļiem;

44.2. iztikas līdzekļu deklarāciju, kas noteikta normatīvajos aktā par kārtību, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par trūcīgu.

45. Dzīvokļa pabalsts siltumenerģijas pakalpojumu apmaksai un apsaimniekošanas izdevumu segšanai tiek izmaksāts pārskaitot to attiecīgā pakalpojuma sniedzējam. Dzīvokļa pabalsts cietā kurināmā iegādei tiek pārskaitīts uz klienta kontu vai izmaksāts skaidrā naudā.

IX. Pabalsts bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam

46. Pārvalde piešķir bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, ja lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Rēzeknes bāriņtiesa, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, pabalstus saskaņā ar Ministru kabineta noteiktajām sociālajām garantijām.

47. Bērnam, kurš ir ievietots internātskolā un kuram nav iecelts aizbildnis, Pārvalde katru mēnesi izmaksā pabalstu personiskiem izdevumiem. Izmaksāto līdzekļu apmērs ir 15 procenti no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra.

48. Līdz dzīvojamās telpas piešķiršanai pilngadību sasniegušajam bērnam Pārvalde izmaksā pabalstu ar dzīvojamās telpas īri saistīto ikmēneša izdevumu segšanai. Pārvalde sedz dzīvojamās telpas īres līgumā norādīto summu, tas ir, dzīvojamās telpas īres maksu.

49. Šo noteikumu 48. punktā minēto pabalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam:

49.1. ir tiesības saņemt līdz dzīvojamās telpas piešķiršanai, ja viņš ir reģistrējies Rēzeknes pilsētas domes Pilsētas saimniecības pārvaldes palīdzības reģistrā;

49.2. nav tiesības saņemt, ja viņam ir bijusi iespēja iepazīties ar vismaz trīs dažādu dzīvošanai derīgu izīrējamo dzīvojamo telpu īres piedāvājumiem un izvēlēties, bet viņš no šiem piedāvājumiem nepamatoti atteicies vai arī nav sniedzis Rēzeknes pilsētas domes Pilsētas saimniecības pārvaldei atbildi pa saņemtajiem piedāvājumiem.

50. Pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē, pie aizbildņa vai internātskolā pilngadību sasniegušajam bērnam izmaksā vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, divu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apmērā.

51. Pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās pilngadību sasniegušajam bērnam piešķir vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei – 249,71 euro apmērā.

52. Ja pilngadību sasniegušais bērns turpina mācības vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus vispārējās izglītības vai valsts atzītus profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus, un saskaņā ar izglītības jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteikto kārtību sekmīgi apgūst izglītības programmu, Pārvalde viņam izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

53. Ja pilngadību sasniegušais bērns turpina studijas augstskolā vai koledžā, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus diplomus, un saskaņā ar studiju procesu regulējošajos normatīvajos aktos noteikto kārtību sekmīgi apgūst studiju programmu, Pārvalde viņam izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

54. Lai saņemtu šo noteikumu 48. punktā noteikto pabalstu bārenis un bez vecāku gādības palikušais bērns, iesniedz Pārvaldēs dzīvojamās telpas īres līguma kopiju.

55. Tiesības uz šajā nodaļā noteiktajām sociālajām garantijām pilngadību sasniegušam bērnam saglabājas ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecumam.

56. Pabalsts tiek izmaksāts pārskaitot uz klienta kontu vai skaidrā naudā.

X. Pabalsts audžuģimenei

57. Tiesības saņemt pabalstu ir audžuģimenei par bērniem, kuri ar Rēzeknes bāriņtiesas lēmumu ievietoti audžuģimenē un kura noslēgusi ar Pārvaldi līgumu.

58. Pabalsti audžuģimenei:

58.1. pabalsts bērna uzturam ir 120 euro mēnesī;

58.2. pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei ir 80 euro mēnesī.

59. Pabalsts tiek izmaksāts pārskaitot uz klienta kontu vai skaidrā naudā.

XI. Pabalsts adoptētājam

60. Pārvalde izmaksā adoptētājam, atbilstoši laika posmam, kurā bērns atrodas adoptētāja aprūpē audžuģimenei piešķirto pabalstu bērna uzturam vai Pārvaldes Bērnu sociālajam pakalpojumu centram piešķirto uzturnaudu, kuras apmēru nosaka Pārvaldes vadītājs, atbilstoši bērna ēdināšanas izmaksām Bērnu sociālo pakalpojumu centrā.

61. Pabalsts tiek izmaksāts pamatojoties uz Rēzeknes bāriņtiesas lēmumu par bērna aprūpes kārtību, pārskaitot uz klienta kontu vai skaidrā naudā.

XII. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

62. Pārvaldes pieņemto lēmumu par trūcīgas ģimenes (personas) statusa un/vai pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt un faktisko rīcību klients Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā var apstrīdēt Rēzeknes pilsētas domē.

63. Rēzeknes pilsētas domes lēmumu par apstrīdēto aktu vai faktisko rīcību klients Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

XIII. Noslēguma jautājumi

64. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Rēzeknes pilsētas domes 2009.gada 27.novembra saistošie noteikumi Nr.14 "Par sociālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2009., Nr.205).

65. Saistošie noteikumi stājas spēkā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks A.Rešetņikovs



 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr.70 "Par sociālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Pašreizējās situācijas raksturojums Rēzeknes pilsētas domes 2009.gada 27.novembra saistošie noteikumi Nr.14 "Par sociālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr.14) nosaka Rēzeknes pilsētas pašvaldības sociālās palīdzības pabalstu veidus, saņemšanas kārtību, pabalstu apmēru, lēmumu apstrīdēšanas kārtību un to personu loku, kurām ir tiesības saņemt šajos noteikumos paredzētos pabalstus.

Izvērtējot sociālo situāciju Rēzeknes pilsētas pašvaldībā un to ietekmējošos sociālās un ekonomiskos faktorus, tika konstatēts, ka ir nepieciešams mainīt sociālās palīdzības pabalstu saņēmēju loku un pabalstu apmērus.

Vienlaikus tika konstatēts, ka saistošo noteikumu normas neatbilst faktiskajai situācijai, piemēram, institūciju nosaukumi.

Līdz ar to saistošajos noteikumos Nr.14 ir nepieciešams veikt grozījumus, bet, ņemot vērā, ka grozīto normu apjoms pārsniedz pusi no spēkā esošo noteikumu normu apjoma, pamatojoties uz Ministru kabineta 2009.gada 3.februāra noteikumu Nr.108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 140.punktu, ir sagatavoti jauni saistošie noteikumi.

2. Saistošo noteikumu projekta nepieciešamības raksturojums, dokumenta būtība Saistošo noteikumu regulējumā salīdzinājumā ar saistošajiem noteikumiem Nr.14:

1) Tiek noteikts papildus atbalsts ģimenēm ar bērniem. Turpmāk pabalstu pusdienu apmaksai un bērnudārza izdevumu apmaksai būs tiesības saņemt ne tikai ģimenēm, kuras atzītas par trūcīgām, bet arī ģimenēm, kurām ienākumi nepārsniedz 192 euro mēnesī uz vienu ģimenes locekli.

2) Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 27.panta trešo daļu, šķirot bērnu no ģimenes, bērnam primāri ir jānodrošina iespēja augt pie aizbildņa vai audžuģimenē. Tāpēc, lai atbalstītu audžuģimenes un veicinātu to skaita palielināšanos, tiek palielināti pabalsti, kurus ir tiesības saņemt audžuģimenei:

a) pabalsts bērna uzturam no 93 euro uz 120 euro;

b) pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei no 65 euro uz 80 euro.

3) Sakarā ar 2013.gada septembrī veikto pensijas indeksāciju un ienākumu palielināšanos tiek paaugstināts ienākumu līmenis līdz 267 euro mēnesī atsevišķi dzīvojošiem pensionāriem un personām ar invaliditāti, kā arī ģimenēm, kura sastāv no pensionāriem un/vai personām ar invaliditāti, kuri varēs pretendēt uz dzīvokļa pabalstiem.

4) Turpmāk tiks atbalstītas arī ģimenes, kurām nav trūcīgas ģimenes statusa. Tās saņems dzīvokļa pabalstu siltumenerģijas pakalpojumu apmaksai 220 euro vienu reizi gadā. To būs tiesības saņemt ģimenei vai atsevišķi dzīvojošai personai, ja ģimene vai persona nav atzīta par trūcīgu un vidējie ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 192 euro mēnesī.

5) Sakarā ar apsaimniekošanas maksas paaugstināšanos Rēzeknes pašvaldībā, tiek palielināts dzīvokļa pabalsts daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas izdevumu segšanai trūcīgām ģimenēm/personām.

6) Saskaņā ar 21.06.2013. Rēzeknes pilsētas domes lēmumu Nr.17, tika atcelts sociālo dzīvokļu statuss Rūpnīcas ielā 6, Rēzeknē, līdz ar to saistošie noteikumi neparedz pabalstu ģimenēm un personām, kuriem tiek piešķirti sociālie dzīvokļi dzīvojamajā mājā Rūpnīcas ielā 6, Rēzeknē, regulējumu.

3. Īss saistošo noteikumu projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka Rēzeknes pilsētas pašvaldības sociālās palīdzības pabalstu veidus, saņemšanas kārtību, pabalstu apmēru, lēmumu apstrīdēšanas kārtību un to personu loku, kurām ir tiesības saņemt šajos noteikumos paredzētos pabalstus.

Vienlaikus, salīdzinājumā ar Rēzeknes pilsētas pašvaldības sociālās palīdzības sistēmu pirms šo noteikumu spēkā stāšanās, tiek:

1) Noteikts jauns pabalsta veids – pabalsts pusdienu apmaksai skolēniem, kuri mācās vispārizglītojošās skolās, un pabalsts bērnudārza izdevumu segšanai ģimenēm, kuras nav trūcīgas.

2) Paaugstināti pabalsti audžuģimenēm.

3) Paaugstināts pabalsts izglītības ieguves atbalstam un ierobežots pabalsta saņemšanas vecums bērniem, bērniem no 5 gadu vecuma.

4) Paaugstināts ienākumu līmenis pensionāriem un personām ar invaliditāti, kuras pretendē uz dzīvokļa pabalstu.

5) Noteikts jauns pabalsta veids – dzīvokļa pabalsts siltumenerģijas pakalpojumu apmaksai ģimenei vai atsevišķi dzīvojošai personai, ja ģimene vai persona nav atzīta par trūcīgu.

6) Palielināts pabalsts daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas izdevumu segšanai.

7) Palielināts pabalsts ārkārtas situācijā.

Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē saistošie noteikumi Nr.14.

4. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu Ietekme uz Rēzeknes pilsētas pašvaldības budžetu sociālajiem pabalstiem būs. Papildus nepieciešami būs 70000 euro.
5. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav ietekmes.
6. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz administratīvajām procedūrām Nav ietekmes. Saistošajos noteikumos tiek precīzāk noteikta sociālās palīdzības pabalstu saņemšanas kārtība.
7. Normatīvie akti, saskaņā ar kuriem saistošie noteikumi sagatavoti Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.panta trešo, ceturto un piekto daļu, likumu "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", Ministru kabineta 2012.gada 18.decembra noteikumiem Nr.913 "Noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni", Ministru kabineta 2009.gada 17.jūnija noteikumiem Nr.550 "Kārtība, kādā aprēķināms, piešķirams, izmaksājams pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un slēdzama vienošanās par līdzdarbību", Ministru kabineta 19.12.2006. noteikumiem Nr.1036 "Audžuģimenes noteikumi", Ministru kabineta 2003.gada 11.marta noteikumiem Nr.111 "Adopcijas kārtība".
8. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām saistībā ar saistošo noteikumu projektu Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts ievietots Rēzeknes pilsētas pašvaldības mājaslapā internetā www.rezekne.lv, sadaļā "Saistošo noteikumu projekti" un pieejams Rēzeknes pilsētas domes Iedzīvotāju apkalpošanas centrā (Atbrīvošanas alejā 93, Rēzeknē).

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks A.Rešetņikovs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!