• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu sadarbību zāļu un medicīnas ierīču iepirkumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2012., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247397

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ekonomisko sadarbību ar Pleskavas apgabalu

Vēl šajā numurā

08.05.2012., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu sadarbību zāļu un medicīnas ierīču iepirkumos

2.maijā veselības ministre Ingrīda Circene, Igaunijas sociālo lietu ministrs Hanno Pevkurs un Lietuvas veselības ministrs Raimonds Šukis parakstīja Baltijas valstu partnerības līgumu par vienotiem zāļu un medicīnas ierīču iepirkumiem un centralizēti iepērkamo zāļu un medicīnas ierīču aizdošanu.

"Iecere par Baltijas valstu koordinētu rīcību iepirkumu organizēšanai pirmo reizi radās pirms astoņiem gadiem, tomēr bija jāpaiet ilgam laikam, lai tā tiktu realizēta. Eiropas kontekstā mēs neesam lielas valstis, un tieši tādēļ ar kopīgiem iepirkumiem mēs varam savu tirgus īpatsvaru palielināt un iegūt krietni izdevīgākus finanšu nosacījumus un cenu samazinājumu. Kā pirmais tiek plānots vakcīnu iepirkums, taču nākotnē sadarbību un iepirkumu veidu varētu paplašināt," norādīja veselības ministre I.Circene.

Igaunijas sociālo lietu ministrs H.Pevkurs atzina: "Liels projekts ir nonācis līdz rezultātam, un šajā sakarā vēlos uzsvērt, ka galvenie ieguvēji būs mūsu pacienti. Ja kaimiņi var savstarpēji sadarboties, tad tas ir veicināmi, jo īpaši veselības nozarē. Latvijai un Igaunijai jau ir laba pieredze ar pārrobežu sadarbību neatliekamās medicīniskās palīdzības jomā. Raugoties nākotnē, Baltijas valstis kopīgi varētu risināt arī citus jautājumus, piemēram, par digitālo recepšu savstarpēju atzīšanu."

Lietuvas veselības ministrs Raimonds Šukis sacīja: "Šodien parakstītā vienošanās ir brīnišķīgs paraugs, kā var strādāt trīs Baltijas valstis. Mūsu valstīs ir ap sešiem miljoniem iedzīvotāju, kuriem ir nepieciešamas zāles, vakcīnas un medicīnas ierīces par pieņemamām cenām. Iespēja rīkot kopīgus iepirkumus nodrošinās zemāku cenu, lielāku caurspīdīgumu iepirkumu procesā, un gala rezultātā ieguvēji būs pacienti, jo ietaupītos līdzekļus būs iespējams novirzīt citu vajadzību apmaksai. Ar līguma parakstīšanu darbs tikai sākas, un ekspertiem būs jārada mehānisms, kā iepirkumus organizēt, taču šodienas vienošanās ir brīnišķīgs pamats, uz kā kopīgi strādāt."

Partnerības līguma mērķis ir veicināt vienotus zāļu un medicīnas ierīču iepirkumus, kā rezultātā valstīm varētu būt finansiāli izdevīgāki piedāvājumi. Veicot kopīgus zāļu iepirkumus, palielinātos iepirkumu apjoms, kas vienlaikus radītu lielāku konkurenci potenciālo piegādātāju vidū, un gala rezultātā būtu iespējams iepirkumu veikt pa zemāku cenu. Tāpat līgums nodrošinās centralizēti iepērkamo zāļu un medicīnas ierīču pieejamības nepārtrauktību.

Līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku, un tam varēs pievienoties arī citas Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstis.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!