• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mazumtirdzniecības apgrozījumu februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2012., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246321

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārtikas produkcijas eksporta tendencēm

Vēl šajā numurā

05.04.2012., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mazumtirdzniecības apgrozījumu februārī

Ekonomikas ministrija:

Mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums 2012.gada februārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieauga par 11,5% (pēc neizlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās).

2012.gada februārī, salīdzinot ar janvāri, bija vērojams mazumtirdzniecības apgrozījuma neliels samazinājums – par 5,8% (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās), kas skaidrojams ar sezonālo faktoru ietekmi.

2012.gada februārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga gandrīz visu veidu mazumtirdzniecības uzņēmumos. To galvenokārt noteica nepārtikas preču apgrozījuma pieaugums (par 13,8%). Vislielākais mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums bija vērojams sporta preču un spēļu mazumtirdzniecībā (par 70,5%). Strauji pieauga arī mazumtirdzniecības apjoms mazumtirdzniecībai pa pastu vai interneta veikalos (par 57,4%), kas ir skaidrojams ar šo pakalpojumu salīdzinoši zemāku cenu.

Vislielākais mazumtirdzniecības apjoma samazinājums bija grāmatu, avīžu un kancelejas piederumu mazumtirdzniecībā un mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecībā.

Turpinoties ekonomiskajai izaugsmei, turpmākajos mēnešos sagaidāms mērens mazumtirdzniecības apjoma pieaugums.

Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departaments

 

Finanšu ministrija:

Pēc neraksturīgi straujā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma šā gada janvārī, Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 30.martā publicētie dati liecina, ka februārī tas krities par 2,2%. Tā kā apgrozījuma pieaugums janvārī bija ļoti straujš un galvenokārt ilglietojamām precēm, bija sagaidāms, ka tieši šīs preču grupas apgrozījums turpmākajos mēnešos varētu samazināties. Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pārtikas produktu tirdzniecība pieauga par 0,8%, nepārtikas preču (neieskaitot degvielu) apgrozījums samazinājās par 4,9%, bet degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1,4%.

Februārī iedzīvotāji saņēma pirmos lielos ziemas apkures rēķinus, kas mazinājusi citiem tēriņiem atvēlēto algas daļu un neapšaubāmi bija viens no faktoriem mazumtirdzniecības apgrozījuma kritumā februārī. Ņemot vērā diezgan zemo uzkrājumu līmeni ekonomikā, iedzīvotāju patēriņš ir jūtīgs pret papildu izdevumiem, un turpmākajos mēnešos ir gaidāma arī pieaugošo degvielas cenu ietekme uz mazumtirdzniecību.

CSP ir koriģējusi sezonāli izlīdzinātos datus par janvāri, pazeminot pieaugumu līdz 5,6% (no 6,4%), kas vēl arvien ir ļoti straujš pieaugums un varētu liecināt par veiksmīgu pirmo ceturksni nozarē kopumā.

Gada griezumā mazumtirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis par 10%, pārtikas precēm apgrozījums kāpis par 4,6%, nepārtikas precēm (neieskaitot degvielu) – par 16,6%, bet degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 1,8%.

Eiropas Komisijas publicētie mazumtirgotāju noskaņojuma indeksi norāda, ka ir gaidāmas pozitīvas apgrozījuma tendences arī turpmākajos trīs mēnešos, tomēr nedaudz pesimistiskāks redzējums ir patērētājiem, kas varētu būt saistīts ar pieaugošajām naftas produktu cenām.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!