• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kopīgo rūpniecības izaugsmi februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2012., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mazumtirdzniecības apgrozījumu februārī

Vēl šajā numurā

05.04.2012., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kopīgo rūpniecības izaugsmi februārī

Neskatoties uz ekonomiskās situācijas pasliktināšanos lielākajā daļā Latvijas preču noieta tirgu, Latvijas rūpniecībā februārī saglabājies spēcīgs gada pieauguma temps un rūpniecības produkcijas izlaide salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi palielinājusies par 7,3%, liecina publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Auksta laika ietekmē pieaugot ražošanas apjomam elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē, rūpniecībā kopumā pieaugums saglabājies arī mēneša griezumā un izlaides apjoms februārī bijis par 0,1% lielāks nekā janvārī.

Savukārt apstrādes rūpniecībā apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājies par 2,4%. Tomēr gada laikā apstrādes rūpniecība ir palielinājusies par 10,6%, uzrādot straujāku kāpumu nekā ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde, kas augusi par 7,8%, un elektroenerģija un gāzes apgāde, kur sasniegts 2,2% pieaugums.

Tāpat kā iepriekšējos mēnešos, apstrādes rūpniecības izaugsmes pamatā bijis pieaugums koksnes un koka izstrādājumu, kā arī metālu un metāla izstrādājumu ražošanā. Tomēr dinamika šajās nozarēs bijusi atšķirīga – ja kokapstrādes nozarē gada griezumā izaugsme jau būtiski palēninājusies, metālapstrādē, pateicoties jaunu jaudu nodošanai ekspluatācijā, ražošanas apjoms pēdējos mēnešos arvien pieaug.

Savukārt trešajā nozīmīgākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – izaugsme nav vērojama un ražošanas apjoms gada griezumā samazinās jau otro mēnesi pēc kārtas.

Lai gan Latvijas rūpniecībā gada pieauguma temps februārī ir saglabājies augsts un tāpat kā iepriekšējos mēnešos būs starp augstākajiem ES, pakāpenisks palēninājums nozarē tomēr ir jūtams un nākamajos mēnešos izaugsme varētu vēl palēnināties gan pagājušā gada augstās bāzes, gan ārējās vides negatīvās ietekmes dēļ.

Tomēr pagaidām konfidences indikatori parāda, ka Latvijas ražotāju noskaņojums par nozares attīstības perspektīvām turpina uzlaboties un pretēji kritumam ES kopumā martā ir sasniedzis augstāko līmeni kopš 2008.gada februāra. Tajā pašā laikā ES rūpniecības konfidences indekss pēc nelielas atgūšanās februārī martā atkal ir piedzīvojis kritumu un arī kopējais ekonomiskās pārliecības indekss (ESI) martā ir zemāks nekā iepriekšējā mēnesī, palielinot bažas par ekonomikas attīstību lielākajos Latvijas preču eksporta tirgos.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!