• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Somijas robežsargu jūras mācībām Rīgas līcī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.1999., Nr. 167/168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24569

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētājs - pēc vizītes Ungārijas Republikā

Vēl šajā numurā

21.05.1999., Nr. 167/168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Somijas robežsargu jūras mācībām Rīgas līcī

G15.JPG (36632 BYTES) G6.JPG (27029 BYTES) No 19. līdz 21. maijam Latvijā darba vizītē uzturas Somijas Robežsardzes priekšnieks admirālis Jāko Smolanders. J. Smolanders apmeklēja Valsts robežsardzes Rīgas un Ventspils pārvaldi. 20. maijā admirālis Smolanders, Latvijas Republikas iekšlietu ministrs Roberts Jurdžs, Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš novēroja kopējās Latvijas un Somijas robežsardzes mācības "Sarma - 99".

Mācības novērot varēja arī preses pārstāvji, un jāsaka, ka skats bija iespaidīgs. Šīs bija otrās kopējās Latvijas un Somijas robežsargu mācības uz jūras. Pirmās notika 1998. gadā ar mērķi apmācīt Latvijas robežsargus kuģu kontrolei tieši jūrā, veicot nelegālo imigrantu, ieroču un narkotiku meklēšanu.

Mācībās "Sarma - 99" piedalījās Somijas robežsardzes patruļkuģis "Merikarhu", Latvijas Valsts robežsardzes kuģis "Tiira" un kuteris RK–02. Rīgas līcī notika jūrā pazudušu cilvēku meklēšanas un glābšanas, kā arī kuģu avārijas seku likvidēšanas mācību operācija. Pazudušo cilvēku atrašana un izglābšana notika ļoti prasmīgi un operatīvi. Vienā no cietušo meklēšanas operācijām tika iesaistīts arī helikopters, un skats, kad no helikoptera garā trosē jūrā nolaidās glābējs un jau kopā ar cietušo abi tika atkal ievilkti helikopterī, bija apbrīnas vērts.

Somijas robežsardzes patruļkuģa "Merikarhu" komandas virsnieki stāstīja, ka ikdienā kuģis pilda glābēja funkcijas, izmantojot arī helikopteru, kā arī darbojas vides aizsardzības jomā. Uz kuģa ir dažādi aparāti ūdens piesārņojuma un radiācijas noteikšanai, kas tiek izmantoti naftas noplūdes gadījumos, kā arī kuģu avārijās. Kuģis nodots ekspluatācijā 1994. gadā un šobrīd ir lielākais Somijas robežapsardzes patruļkuģis. "Merikarhu" ātrums ir 32 kilometri stundā, un tas stundā spēj savākt 60 tonnas izplūdušas naftas. Kuģa komandā ir 12 cilvēki, ir divas apkalpes, jo "Merikarhu" darbojas kā dežūrkuģis.

Kā īsā preses konferencē pastāstīja admirālis Jāko Smolanders, Somija rūpīgi apsargā savas robežas, jo tā ir garākā Eiropas Savienības ārējā robeža — 1324 kilometri.

Rūta Jaksona,

"LV" informācijas redaktore

SP2.JPG (20641 BYTES)
Somijas robežsardzes priekšnieks admirālis Jāko Smolanders, Latvijas iekšlietu ministrs Roberts Jurdžs un Latvijas robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

G12.JPG (27191 BYTES) G8.JPG (27178 BYTES)
Latvijas robežsardzes kuģa "Tiira" glābšanas laiva pie avarējuša plosta; Latvijas robežsardzes kuteris RK–02

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!