• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par depozīta sistēmas ieviešanu dzērienu iepakojumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2012., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243658

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par Latgales problēmu efektīvu risināšanu

Vēl šajā numurā

03.02.2012., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par depozīta sistēmas ieviešanu dzērienu iepakojumam

30.janvārī, klātesot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam, sociālajiem partneriem un citu nozaru ministriju ekspertiem, atsākās diskusija par depozīta sistēmas ieviešanu atkārtoti lietojamajam un vienreiz lietojamajam dzērienu iepakojumam, kā arī par iespējamo šīs sistēmas ieviešanas termiņu – 2015.gada 1.janvāri.

Jau atklājot šo tikšanos, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs vērsa klātesošo uzmanību uz to, ka depozīta sistēmas ieviešana jāvērtē ilgtermiņā, analizējot to ne tikai no izdevumu, bet galvenokārt no ieguvumu perspektīvas.

Diskusijas laikā dzērienu ražotāji mēģināja pārliecināt klātesošos par nepieciešamību attīstīt jau šobrīd izveidoto dalītās atkritumu savākšanas sistēmu. Šis ierosinājums gan nepārliecināja vides ekspertus, kas norādīja, ka pašlaik Latvijā reāli darbojas vairākas paralēlas plūsmas: vienā gadījumā atkritumi tiek mesti šķirošanas konteineros, otrā – parastajos konteineros, vēl citā – apkārtējā vidē.

Atkritumu nonākšana vidē ir aktuāla un ļoti nozīmīga problēma, to apliecina arī statistikas dati par Lielajās talkās paveikto. Visas Latvijas sakopšanas aktivitātēs ap 80% pēc apjoma savākto atkritumu ir stikla un PET pudeles, kā arī skārdenes. Ieviešot depozīta sistēmu, pakāpeniski tiktu novērsta šādu atkritumu nonākšana mežos, ūdenstilpju tuvumā, ceļmalās un citās tiem neatbilstošās vietās.

E.Sprūdžs diskusijas noslēgumā uzsvēra: arī vides jomā jāizvirza ambiciozi mērķi, jo tikai tā iespējams īstenot ieceru maksimumu un sasniegt nozīmīgu rezultātu. Tāpēc ministrs aicina visus partnerus uz konstruktīvu dialoga turpinājumu, lai jau tuvākajā laikā vienotos par iedzīvotājiem un videi labāko depozīta sistēmas dzērienu iepakojumam ieviešanas variantu. Tāpat ministrs informēja klātesošos, ka neatkāpsies no sava sākotnēji izvirzītā mērķa – ieviest šo sistēmu no 2015.gada 1.janvāra, kā to paredz jaunais Valdības rīcības plāna projekts. "Ja ražotājiem tiešām ir racionāla un pamatota alternatīva depozīta sistēmai, kas finansiāli motivētu iedzīvotājus tajā iesaistīties, būšu gandarīts mēneša laikā to redzēt uz sava galda," sacīja E.Sprūdžs.

Diskusijā piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Finanšu ministrijas, Zemkopības ministrijas un Ekonomikas ministrijas speciālisti, sociālie partneri (Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija, Latvijas Pašvaldību savienība u.c.), uzņēmēji, kā arī vides sakopšanas pasākumu organizatori (AS "Latvijas valsts meži") un citu ieinteresēto pušu pārstāvji.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!