• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par LED apgaismojuma ieviešanu Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2011., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241970

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par mantojuma nodokļa pārrobežu problēmu risināšanu

Vēl šajā numurā

28.12.2011., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par LED apgaismojuma ieviešanu Eiropā

Eiropas Komisija 15.decembrī pieņēma Zaļo grāmatu par LED apgaismojuma nākotni un paziņoja par sabiedriskās apspriešanas sākšanu. LED apgaismojums ir viens no energoefektīvākajiem un daudzpusīgākajiem apgaismojuma veidiem, kas salīdzinājumā ar citām apgaismojuma tehnoloģijām ļauj ietaupīt līdz pat 70% enerģijas un naudas. LED apgaismojuma straujāka ieviešana nodrošinās Eiropas apgaismojuma nozares panākumus un palīdzēs līdz 2020.gadam par 20% samazināt apgaismes vajadzībām patērēto enerģiju. Saistībā ar LED apgaismojuma ienākšanu tirgū ir vērojamas vairākas problēmas, proti, augstas iegādes cenas, jo salīdzinājumā ar alternatīviem risinājumiem tā ir sarežģītāka tehnoloģija; potenciālo lietotāju nepietiekama informētība un kopēju standartu trūkums. Tālab līdz 2012.gada 29.februārim notiks sabiedriskā apspriešana, lai apkopotu viedokļus par Komisijas paustajām idejām.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krūsa sacīja: “Ir pilnīgi skaidrs, ka LED apgaismojums ir jāievieš plašāk. Tas nozīmē vairāk naudas jūsu maciņā un veselīgāku planētu. Lūdzu, dalieties pārdomās par to, kā paātrināt tā ieviešanu un kā LED apgaismojuma plašāka izmantošana varētu vislabāk palīdzēt Eiropā radīt darbavietas un gūt ietaupījumus.”

Svarīgākie sabiedriskās apspriešanas jautājumi ir šādi: kādi pasākumi palīdzētu pārvarēt pašreizējos šķēršļus un paātrinātu LED ieviešanu Eiropā? Kā nodrošināt, lai Eiropas tirgū nonāktu tikai kvalitatīvi un droši LED produkti, kas atbilst patērētāju vēlmēm un vajadzībām? Kā nostiprināt apgaismojuma nozares sadarbību ar arhitektiem, apgaismes projektētājiem, elektroiekārtu uzstādītājiem un projektēšanas un būvniecības nozari? Kā ES pēc iespējas labāk varētu atbalstīt uzņēmējdarbību un konkurētspēju apgaismojuma nozarē?

Pamatinformācija

Tā kā ES līdz 2012.gada septembrim pakāpeniski tiks pārtraukta tradicionālo spuldžu tirdzniecība, tuvākajos gados Eiropas mājokļos, birojos un ielās ar energoefektīvākām apgaismes ierīcēm būs jāaizstāj aptuveni astoņi miljardi kvēlspuldžu. Pie energoefektīvām apgaismes tehnoloģijām pieder arī gaismu izstarojoši pusvadītāji, proti, gaismas diodes jeb LED un organiskās LED (jeb OLED).

Gaismas diodes nodrošina gan kvalitatīvu gaismu un vizuālos raksturlielumus, gan arī aizvien labākus konstruktīvos risinājumus.

Pusvadītāju apgaismojums var būt inovācijas dzinējspēks apgaismojuma un būvniecības nozarē, un tas nozīmē milzu iespējas uzņēmumiem, tostarp daudziem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, tādējādi Eiropā radot darba vietas un veicinot izaugsmi.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!