• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc Ministru kabineta 27. aprīļa sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.1999., Nr. 129/130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Būs pašu cukurs, un cukurs turpināsies

Vēl šajā numurā

28.04.1999., Nr. 129/130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc Ministru kabineta 27. aprīļa sēdes

Labklājības ministra Vladimira Makarova

atbildes, skaidrojumi, komentāri

Labklājības ministrs pastāstīja par Ministru kabineta sēdē izskatīto likumprojektu par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā:

— Jau labu laiku mēs domājām, kā izstrādāt darbinieku sociālās aizsardzības shēmu gadījumos, kad darba devējs ir maksātnespējīgs vai bankrotējis. Pagaidām bankrota gadījumos samērā vienkārši darba ņēmēju aizsardzība notiek lielrūpniecībā, jo lielajiem ražotājiem parasti ir kāds nopietns nekustamais īpašums, ko administratori attiecīgi var pārdot, tādējādi regresa kārtībā tomēr nodrošinot izmaksas darbiniekiem. Taču problēmas rodas mazo un vidējo uzņēmumu bankrota gadījumā. Statistika rāda, ka apmēram ceturtā daļa šādu uzņēmumu bankrotē jau pēc pirmā darba gada. Un mums ir jādomā par šo darbinieku tiesisko un sociālo aizsardzību.

Labklājības ministrija kopā ar darba devējiem un arodbiedrībām, izejot cauri milzīgam savstarpējam darba devēju un arodbiedrību konfliktam, ir uzskatījusi par iespējamu Ministru kabineta sēdē akceptēt likumprojektu par darbinieku sociālo aizsardzību. Līdz ar to uzņēmumam ik gadu ir jāmaksā noteikta nodeva, kas tiks akumulēta Labklājības ministrijas pārziņā esošā fondā. Uzņēmuma bankrota gadījumā no šī fonda darbiniekiem tiks izmaksātas sociālās garantijas — darba alga trīs mēnešu apmērā, kompensācijas, kas pienākas saskaņā ar Darba likumdošanas kodeksu. Prognozētais likumprojekta spēkā stāšanās brīdis ir 2001. gada janvāris. Fonda darbību koordinēs padome piecu cilvēku sastāvā, padomes priekšsēdētāju apstiprina Ministru kabinets pēc Labklājības ministrijas ieteikuma.

 

Tad V.Makarovs atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

— Cik liela varētu būt šī nodeva?

V.Makarovs: — Šobrīd ir paredzēti 11 lati gadā par darbinieku. Taču šī summa varētu mainīties atbilstoši bankrotējušo uzņēmumu skaitam. Tas patiesi ir darbinieku sociālās aizsardzības fonds darba devēju maksātnespējas gadījumā.

Rūta Jaksona,

"LV" informācijas redaktore

Pēc ieraksta "LV" diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!