• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par uzņēmējiem atmaksātajām PVN pārmaksām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2011., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236784

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta kanceleja: Par atbildi uz iesniegumiem saistībā ar pensionēšanos pēc atvieglotiem noteikumiem un iespēju pensionēties priekšlaicīgi

Vēl šajā numurā

28.09.2011., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par uzņēmējiem atmaksātajām PVN pārmaksām

2011.gada augustā, pamatojoties uz uzņēmēju iesniegtajām pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijām, Valsts ieņēmumu dienests (VID) veicis pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārmaksas atmaksu 9270 nodokļu maksātājiem par 52,4 miljoniem latu, kas ir par 12,2 miljoniem latu jeb 30,3% vairāk nekā 2010.gada augustā. 2010.gada augustā VID, izskatot no nodokļu maksātājiem saņemtos PVN pārmaksu atmaksu pieprasījumus, atmaksājis 4983 nodokļu maksātājiem 40,2 miljonus latus.

Atmaksātās PVN pārmaksu summas pieaugums galvenokārt skaidrojams ar mainītu PVN pārmaksu atmaksas kārtību, kas ļauj operatīvāk veikt atmaksas, negaidot nodokļu maksātāju pieprasījumus (jaunā kārtība attiecināma uz PVN summām, kas izveidojušās pēc 2010.gada 1.jūlija), kā arī ar nodokļu maksātāju deklarācijās norādītās pārmaksātās PVN summas pieaugumu.

No 2011.gada augustā veiktās kopējās PVN pārmaksu atmaksas summas 38,9 miljoni latu jeb 74,2% pārskaitīti uz nodokļu maksātāju bankas kontiem, 13,5 miljoni latu jeb 25,8% novirzīti nodokļu maksātāju kārtējo un nokavēto nodokļu maksājumu segšanai.

Izvērtējot 2011.gada augustā veikto PVN pārmaksu atmaksu struktūru pēc nodokļu maksātāju deklarēto PVN summu laika perioda, jāatzīmē, ka 34,2 miljoni latu jeb 65,3% no kopējās atmaksātās PVN summas ir atmaksāti uz nodokļu maksātāju kontiem vai novirzīti kārtējo vai nokavēto maksājumu segšanai par nodokļu maksātāju deklarētajām PVN summām 2011.gada jūnijā, 2.ceturksnī, pirmajā pusgadā (šo deklarāciju iesniegšanas termiņš bija 20.jūlijs), 15,7 miljoni latu jeb 29,9% par nodokļu maksātāju deklarētajām PVN summām 2011.gada jūlijā (šīs deklarācijas iesniegšanas termiņš – 20.augusts) un 2,5 miljoni latu jeb 4,8% saskaņā ar no nodokļu maksātājiem saņemtajiem PVN pārmaksu atmaksas pieprasījumiem par taksācijas periodu līdz 2010.gada 30.jūnijam.

Kopumā nodokļu maksātāji līdz 20.augustam iesniegtajās deklarācijās par jūliju deklarējuši PVN pārmaksu summu 49,8 miljonu latu apmērā, kas, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo laika periodu, ir par 8,3 miljoniem latu jeb 19,9% vairāk. No kopējās PVN pārmaksu summas par jūliju 92,7% jeb 46,24 miljoni latu atbilst likumā noteiktajiem atmaksas nosacījumiem, kas paredz, ka VID jāatmaksā pārmaksa 30 dienu laikā nodokļu maksātāja bankas kontā, ja nodokļu maksātājam nav kārtējo vai nokavēto nodokļu maksājumu.

2011.gada augustā atmaksātā PVN pārmaksu summa par nodokļu maksātāju deklarētajām PVN summām 2011.gada jūlijā – 15,7 miljoni latu ir 34% no kopējās jūlijā deklarētās PVN pārmaksu atmaksas summas, kas saskaņā ar likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktajiem atmaksas nosacījumiem jāatmaksā nodokļu maksātājiem 30 dienu laikā (46,24 miljoni latu). Šis rādītājs liecina, ka VID augustā 34% no kopējās atmaksājamās PVN pārmaksu summas atmaksājis nodokļu maksātājiem vidēji 10 dienu laikā.

Kopumā 2011.gada astoņos mēnešos VID veicis PVN pārmaksu atmaksas 33 796 nodokļu maksātājiem 407,36 miljonu latu apmērā, kas ir par 50,3% vairāk nekā tādā pašā laika periodā pērn.

PVN pārmaksas atmaksas kārtību nosaka likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normas. Ņemot vērā, ka 2010.gada 1.jūlijā stājās spēkā grozījumi minētajā likumā, šobrīd PVN pārmaksas atmaksas tiek veiktas saskaņā ar divām dažādām procedūrām atkarībā no laika perioda, kad veidojusies PVN pārmaksas atmaksa, t.i., attiecībā uz PVN summu, kas deklarēta līdz 2010.gada 30.jūnijam, likums nosaka, ka VID atmaksā PVN pārmaksu pēc nodokļu maksātāja pieprasījuma. Savukārt attiecībā uz tām PVN summām, kas deklarētas pēc 2010.gada 1.jūlija, likums nosaka, ka, sākot ar taksācijas periodu no 2010.gada jūlija, visa nodokļu maksātāju iesniegtajās PVN deklarācijās deklarētā pārmaksa attiecīgajā taksācijas periodā ir jāpārbauda, veicot atbilstošus nodokļu administrēšanas pasākumus, t.i., katrā taksācijas periodā deklarētā PVN pārmaksa ir jāapstiprina un bez nodokļu maksātāja pieprasījuma jāpārceļ uz nākamo taksācijas periodu vai jāatmaksā uz apliekamās personas bankas kontu, sedzot nokavēto nodokļu maksājumus.

Atgādinām, ka nodokļu maksātājam ir tiesības saņemt pārmaksāto pievienotās vērtības nodokļa summu, kas izveidojusies taksācijas periodā, ja īstenojas kāds no šādiem likuma “Par pievienotās vērības nodokli” nosacījumiem:

• apliekamās personas ar nodokļa 0% likmi apliekamo darījumu un to darījumu, kuru veikšanas vieta nav iekšzeme, apjoms ir vismaz 90% no kopējās ar nodokli apliekamo darījumu vērtības;

• pārmaksātā nodokļa summa pārsniedz 1000 latus un apliekamās personas ar nodokļa 0% likmi vai samazināto likmi apliekamo darījumu vai to darījumu, kuru veikšanas vieta nav iekšzeme, apjoms ir vismaz 20% no kopējās ar nodokli apliekamo darījumu vērtības;

• pārmaksātā nodokļa summa pārsniedz 100 latus un ir izveidojusies par pamatlīdzekļiem;

• pārmaksātā nodokļa summa pārsniedz 1000 latus un ir izveidojusies par precēm, kas iegādātas, un pakalpojumiem, kas saņemti, lai nodrošinātu darījumus ar kokmateriāliem;

• pārmaksātā nodokļa summa pārsniedz 8000 latu.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā iedzīvotāji var zvanīt uz VID informatīvo tālruni 1898, vērsties tuvākajā VID klientu apkalpošanas centrā, kā arī uzdot jautājumus rakstiski VID mājaslapā ww.vid.gov.lv.

VID Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!