• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu atbalsta programmu mikrouzņēmējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2011., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236783

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienests: Par uzņēmējiem atmaksātajām PVN pārmaksām

Vēl šajā numurā

28.09.2011., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu atbalsta programmu mikrouzņēmējiem


Foto: A.F.I.

 

27.septembrī tika parakstīts līgums par individuālā projekta “Mikrokreditēšanas programma” īstenošanu. Programmas ietvaros mikrouzņēmumi Latvijas Hipotēku un zemes bankā varēs saņemt mikroaizdevumus līdz 10 000 latu saimnieciskās darbības sākšanai un attīstībai.

Ekonomikas ministrija uzsver, ka jaunā atbalsta programma veicinās nodarbinātības, ekonomiskās aktivitātes un dzīves līmeņa paaugstināšanos Latvijā. Tā būs vēl viens finanšu instruments, kas sekmēs tieši mikrouzņēmumu un pašnodarbinātu personu pieeju finansējumam mikroaizdevumu un grantu veidā, lai nodrošinātu sava biznesa sākšanu un attīstību.

Mikroaizdevumu un grantu izsniegšanu nodrošinās Latvijas Hipotēku un zemes banka, kas programmas ietvaros ir izveidojusi Aizdevumu fondu.

Ministru kabineta 2011.gada 6.septembra noteikumi Nr.698 “Noteikumi par mikro aizdevumiem un grantiem Latvijas un Šveices sadarbības programmas individuālā projekta “Mikrokreditēšanas programma” ietvaros” (“LV” Nr.147, 16.09.2011.) nosaka atbalsta piešķiršanas nosacījumus mikroaizdevumu un grantu veidā mikrouzņēmumu attīstībai līdz 2013.gada 31.decembrim. Atbalsta piešķiršanu Latvijas Hipotēku un zemes banka pēc 2013.gada 31.decembra turpinās, pamatojoties uz Eiropas Komisijas normatīvajiem aktiem, kas pēc 2013.gada 31.decembra aizvietos pašreiz spēkā esošos.

Programmas ietvaros būs pieejami aizdevumi līdz 10 000 latu investīcijām un apgrozāmiem līdzekļiem. Uzņēmumiem, kuri izpildījuši visus mikroaizdevuma līguma nosacījumus, programmas ietvaros būs pieejams grants jeb neatmaksājams finansējums aizdevuma dzēšanai (līdz 50% no investīcijām piešķirtās mikroaizdevuma summas, ievērojot MK noteikumos noteiktos nosacījumus).

Kopējais pieejamais finansējums programmas ietvaros ir 8,3 miljoni Šveices franku (aptuveni 5,7 miljoni latu). Programmas ietvaros mikrokreditēšanai tiks novirzīti 7,6 miljoni Šveices franku (aptuveni 4,7 miljoni latu), no kuriem 80% finansēs Šveices puse, bet 20% – Hipotēku banka. Savukārt grantu sniegšanai tiks novirzīti 0,7 miljoni Šveices franku (aptuveni 0,45 miljoni latu), ko 100% apmērā finansēs Šveices puse.

Finansiālajam atbalstam varēs pieteikties gan mikrouzņēmumi, gan arī saimnieciskās darbības uzsācēji pirms mikrouzņēmuma izveidošanas, kuriem jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam divu mēnešu laikā pēc Hipotēku bankas lēmuma par atbalsta piešķiršanu.

Par Latvijas un Šveices sadarbības programmu

2007.gada 20.decembrī tika noslēgts ietvarlīgums starp Latvijas Republiku un Šveices Konfederācijas padomi par Latvijas un Šveices sadarbības programmas īstenošanu ekonomisko un sociālo atšķirtību samazināšanai paplašinātajā Eiropas Savienībā. Līdz ar to Latvijai kā vienai no jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm paredzētais finanšu palīdzības apjoms neto ir 56,9 miljoni Šveices franku, kuru plānots apgūt ar Latvijas un Šveices sadarbības programmas palīdzību.  

Latvijas un Šveices sadarbības programma ir finansiālās palīdzības instruments, kas ir izmantojams papildus Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda finanšu palīdzībai, kā arī Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu palīdzībai. Šveices finanšu palīdzība papildina šīs programmas un koncentrējas galvenokārt uz tiem projektiem, kuri netiek finansēti vai tiek daļēji finansēti no citiem finanšu avotiem.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!