• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniešu darbu Eiropas lietu komisijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2011., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231290

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniešu iesaistīšanos Latvijas nākotnes veidošanā

Vēl šajā numurā

07.06.2011., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniešu darbu Eiropas lietu komisijā

Jauniešu Saeimas dalībnieki 3.jūnijā, strādājot Eiropas lietu komisijā, aktīvi diskutēja gan par Eiropas Savienības (ES) imigrācijas politiku, gan ES veltītas informācijas pieejamību jauniešiem un jauniešu prakses iespējām citās Eiropas valstīs.

Sēdes vadītāja, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Imanta Lieģa rosināti, šajā komisijā strādājošie Jauniešu Saeimas deputāti pārrunāja vairākus aktuālus jautājumus, ar kuriem ikdienā saskaras ES politikas veidotāji.

Visdzīvākās debates norisinājās par to, vai Latvijai kā ES dalībvalstij jāuzņem bēgļi no Ziemeļāfrikas arābu valstīm. Jaunieši diskusijā pauda atšķirīgus viedokļus, vienai daļai debatētāju atbalstot iespēju bēgļus izmitināt arī Latvijā, savukārt citiem aktīvi iebilstot.

Daļa jauniešu atzina, ka Ziemeļāfrikas bēgļu uzņemšana Latvijā būtu mūsu valsts labas gribas žests. Dalībvalstu solidaritāte ir viens no būtiskākajiem ES principiem. Tādēļ arī Latvijai jāpalīdz risināt imigrantu pieplūduma problēmu, ar kuru saskaras ES dienvidu valstis Itālija, Malta un Francija. Turklāt Latvijā ir pārāk mazs iedzīvotāju skaits, tādēļ agri vai vēlu imigrācija būs nepieciešama un bēgļu uzņemšana sniegtu pozitīvu ieguldījumu valsts tautsaimniecībā, uzsvēra bēgļu uzņemšanas atbalstītāji.

Savukārt pretēja viedokļa paudēji akcentēja arābu bēgļu uzņemšanas riskus. Uzņemot bēgļus no Ziemeļāfrikas valstīm, Latvijā palielinātos starpetniskā spriedze, jo iebraucēji piederētu ļoti atšķirīgai reliģiskajai un kultūras grupai. Bēgļu uzņemšanas pretinieki arī noraidīja argumentu par imigrācijas politikas ekonomiskajiem ieguvumiem. Latvijā jau tā ir ļoti augsts bezdarba līmenis, un iebraucēji tikai atņemtu darba vietas mūsu valsts iedzī­votājiem.

Tāpat Jauniešu Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti līdzīgi kā Saeimas likumdošanas komisijas sēdē 3.jūnijā izstrādāja priekšlikumus deklarācijai “Par Latvijas bērnu un jauniešu līdzdarbošanos Eiropas Savienības jautājumu risināšanā”, kura vēlāk tika apstiprināta Jauniešu Saeimas sēdē.

Diskutējot par deklarācijas punktiem, jaunieši bija vienisprātis, ka Latvijas jauniešu vidū jāpopularizē iespējas piedalīties Eiropas Jauniešu parlamentā, kā arī jāveicina mūsu valsts pārstāvju aktīvāka dalība dažādās Eiropas bērnu un jauniešu apmaiņas programmās. Jauniešu Saeimas Eiropas lietu komisijā izstrādātajā deklarācijā arī rosināts valsts budžeta finansētās izglītības iestādes piedalīties šādu programmu īstenošanā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!