• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par interneta enciklopēdiju par neatkarības atjaunošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2011., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230696

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauno mākslinieku deputātu portretu izstādi

Vēl šajā numurā

26.05.2011., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par interneta enciklopēdiju par neatkarības atjaunošanu

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti 17.maijā pauda atbalstu iecerei izveidot interneta vietni, kurā plānots apkopot un publicēt dokumentus, atmiņas, publikācijas un citas liecības par Latvijas neatkarības atgūšanu un barikāžu cīņām.

"Iniciatīvas autori šodien saņēma komisijas deputātu atbalstu, un šim nolūkam būtu jārod valsts finansējums. Tāpat valsts atbalsts nepieciešams Tautas frontes muzejam un Barikāžu muzejam," sacīja Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

Komisijas deputāts Raivis Dzintars atzīmēja, ka "tas būs svēts darbs un ir svarīgi, lai šo ideju aizvadītu līdz gados jaunu cilvēku auditorijai". Viņš novēlēja projekta autoriem meklēt iespējas ne tikai apkopot informāciju, bet arī sniegt papildu komentārus un piesaistīt radošus prātus, kas palīdzētu atrast pareizo veidu, kā ieinteresēt jauniešus.

Interneta vietne www.barikadopedija.lv tiek veidota, lai atgādinātu, kāda vērtība ir neatkarīgā Latvija un cik sarežģīts ceļš noiets, lai mūsu valsts izkļūtu no PSRS, deputātiem komisijas sēdē uzsvēra vietnes galvenais redaktors, Barikadopedijas fonda valdes priekšsēdētājs Andrejs Cīrulis.

Jaunajā enciklopēdijā paredzēts publicēt dokumentus, atmiņas par Latvijas neatkarības atjaunošanas periodu no 1986.gada 15.septembra līdz 1991.gada 6.septembrim, kad bijušās PSRS Valsts padome atzina Baltijas republiku neatkarību. Vietnē atradīsies raksti no Maskavas un ārvalstu preses izdevumiem, kā arī vēsturiskas publikācijas ne tikai no lielākajiem tā laika laikrakstiem un žurnāliem, bet arī no rajonu, pilsētu un uzņēmumu avīzēm, video un audioieraksti un daudzas šim periodam veltītas grāmatas.

Materiāli vietnē ikvienam būs pieejami bez maksas, un tos varēs izmantot arī visās skolās, kur Latvijas vēsturi turpmāk mācīs kā atsevišķu mācību priekšmetu.

Patlaban ir izveidots Barikadopedijas fonds, kas ieguvis sabiedriskā labuma organizācijas statusu, un jau notiek aktīvs tehniskais darbs. Drīzumā tiks pabeigta kādreizējā laikraksta "Padomju Jaunatne" rakstu skenēšana, taču joprojām aktuāls ir finansējuma nodrošinājums, autortiesību jautājums, tehniskie risinājumi, kā arī vietnes publicitāte, informēja A.Cīrulis.

Vēsturiskās atmiņas un dokumenti jaunajā interneta vietnē tiek apkopoti, Barikadopedijas fondam sadarbojoties ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, Tautas frontes muzeju, Barikāžu muzeju, Latvijas Nacionālo arhīvu, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtu, autortiesību speciālistiem, laikrakstu un žurnālu redakcijām, ziņu aģentūrām un grāmatu izdevniecībām.

17.maija komisijas sēdē deputāti arī iepazinās ar Izglītības un zinātnes ministrijas darba aktualitātēm, tostarp profesionālās izglītības skolu tīkla optimizācijas gaitu un ministrijas gatavotajiem normatīvo aktu un plānošanas dokumentu projektiem. Komisijai arī tika sniegta statistiskā informācija par bērniem, kuri dažādu iemeslu dēļ neapmeklē skolu. Pārrunājot birokrātisko procedūru samazināšanas iespējas mācību iestādēs, deputāti lūdza atbildīgo ministriju sagatavot pārskatu par obligātās dokumentācijas prasībām.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!