• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - Oskara Kalpaka piemiņas sarīkojumos - tiekoties ar Varakļānu puses ļaudīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.1999., Nr. 68/69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22587

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zinātnieki modelē palu briesmu novēršanu

Vēl šajā numurā

09.03.1999., Nr. 68/69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— Oskara Kalpaka piemiņas sarīkojumos

Valsts prezidents Guntis Ulmanis sestdien, 6.martā, Madonas rajona Visagala kapos piedalījās piemiņas pasākumā, kas bija veltīts pirmā Latvijas armijas virspavēlnieka pulkveža Oskara Kalpaka nāves 80.gadadienai.

Atgādinot par O.Kalpaka militāro karjeru un dzīvi, Valsts prezidents uzrunā uzsvēra, ka pēc dienesta cariskās Krievijas armijā, beidzoties revolūcijai, O.Kalpaks atgriezies Latvijā un nav iesaistījies ne strēlnieku, ne rietumnieku vienībās.

G.Ulmanis atzīmēja O.Kalpaka ieguldījumu neatkarīgās Latvijas armijas veidošanā, kurš pirmais atsaucās uz nodibinātās Latvijas valsts valdības aicinājumu izveidot savus bruņotos spēkus. Valsts prezidents, atzīstot pirmā Latvijas armijas komandiera spējas izveidot no skaitliski nelielās armijas spēku, kas var aizstāvēt valsti, nosauca O.Kalpaku par Latvijas leģendu.

G.Ulmanis sacīja, ka O.Kalpaks bijis patiess Latvijas patriots, kurš uzskatījis, ka par savu valsti var cīnīties tikai zem Latvijas karoga. Pēc prezidenta teiktā, komandieris vienmēr, arī bezcerīgās situācijās, atradies armijas priekšgalā.

Atzīmējot tautas traģēdiju jau 1919.gadā, kad latviešu karavīri cīnījās dažādu spēku ierindās, Valsts prezidents uzrunā norādīja, ka šajā laikā Latvijā atgriezušies arī lielinieki, to vidū arī latviešu strēlnieki, kuru nodomi nav saskanējuši ar neatkarīgās Latvijas valdības un armijas viedokli.

G.Ulmanis aicināja skolēnus pētīt Latvijas vēsturi un O.Kalpaka dzīves gājumu. Pasākumā piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

— tiekoties ar Varakļānu puses ļaudīm

Valsts prezidents Guntis Ulmanis 6. martā Varakļānu domē tikās ar pilsētas un tuvējo pagastu vadītājiem.

Sarunas laikā spriests par šī reģiona attīstību, kā arī par pašreizējo situāciju Varakļānos un tās apkaimē. Vietējo pagastu un Varkļānu pārstāvji tikšanās gaitā izteica nepieciešamību pieņemt subsīdiju un antidempinga likumus, lai veicinātu vietējo ražotāju iespējas pārdot preces Latvijā, kā arī konkurētspēju citos tirgos.

Valsts prezidentam tika pausts satraukums par demogrāfisko stāvokli Varakļānos, jo 48 procenti pilsētas iedzīvotāju ir pensionāri. G.Ulmanis sacīja, ka ir jāapsver visas iespējas, kā atbalstīt jauno uzņēmēju ienākšanu Varakļānos, kas pilsētas izaugsmei būtu efektīvāk nekā pabalstu izmaksas, kas neveicina attīstību.

Pēc sarunas ar domes un pagastu vadītājiem Valsts prezidents Varakļānu kultūras namā tikās ar pilsētas iedzīvotājiem, kur runāja par pirmā neatkarīgās Latvijas armijas komandiera O.Kalpaka personību un patriotismu.

Valsts prezidents, izvērtējot padarīto atgūtās neatkarības astoņos gados, uzsvēra, ka daudz ir izdarīts eirointegrācijas un transatlantiskās iesaistes jomā, tomēr daudz nepaveikta vēl ir reģionu attīstībā. G.Ulmanis kā ļoti būtisku nosauca katra cilvēka pašiniciatīvu un uzņēmību sava novada attīstībā. Valsts prezidents aicināja Varakļānu un apkārtējo pagastu iedzīvotājus aktīvāk izmantot tās programmas, kas vērstas uz reģionu attīstību, jo pilnībā netiek liktas lietā iespējas, ko piedāvā Reģionu fonds. G.Ulmanis sacīja, ka Varakļāni atrodas izdevīgā ceļu krustpunktā, kas varētu sekmēt attīstības projektus.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!