• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zinātnieki modelē palu briesmu novēršanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.1999., Nr. 68/69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22596

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zinātnieki "Staburadzē"

Vēl šajā numurā

09.03.1999., Nr. 68/69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zinātnieki modelē palu briesmu novēršanu

Aizvien rosīgāka kļūst Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātnes akadēmijas darbība. Vakar, 8.martā, kārtējā izbraukuma sēde notika Jelgavā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Ūdenssaimniecības un zemes zinātniskajā institūtā, lai iztirzātu pētījumu programmas "Latvijas ūdens resursi" norises gaitu. Īstenojot zinātnisko institūtu un augstskolu integrāciju, kopš 1998. gada 1.janvāra institūts ir LLU Lauku inženieru fakultātes sastāvā. Institūta direktors Dr.hab. sc.ing. Jānis Valters raksturoja institūta pašreizējo darbību un iepazīstināja ar tā plāniem LLMZA, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Zemkopības ministrijas pārstāvjus, kuri piedalījās akadēmijas prezidija rīkotajā izbraukuma sēdē.

Institūta direktors profesors Jānis Valters ziņoja, ka kopš institūta dibināšanas galvenie zinātniskā darba virzieni visā šajā periodā bija lauksaimniecības zemju nosusināšana, hidrotehnika, ūdens hidroloģija, kūdras purvu racionāla apsaimniekošana, jauno materiālu un konstrukciju izstrāde un pielietošana, arī hidromelioratīvo darbu mehanizācija un tehnoloģijas pilnveide. Institūta nodaļas vadītājs Latvijas Zinātņu akadēmijas un LLMZA akadēmiķis Dr.hab.sc.ing. Censonis Šķiņķis ar satraukumu runāja par to, ka Latvijā netiek īstenotas daudzas neatliekamas hidrotehniskās meliorācijas problēmas, iztirzājot to īstenošanas galvenos darbības virzienus.

Hidrotehnisko būvju nodaļas vadītājs Dr.hab.sc.ing. Hilelis Segals LLMZA prezidija izbraukuma sēdes dalībniekus labā nozīmē pārsteidza ar to, ka šai nodaļai pasūtījumu netrūkst. Profesors pastāstīja par modelēšanas metodēm institūtā — matemātisko un laboratoriju modeļu izpēti. Interesanti bija redzēt institūta laboratorijā izbūvēto Rīgas kanāla modeli, ar kura izpēti un jauna tā projekta izstrādi nodarbojas zinātnieki. Institūts risina vairākus pasūtījuma darbus. Taču lielākais no tiem ir projekts Jēkabpils aizsargāšanai no applūšanas. Ieklausoties risinājumu variantos un hipotēzēs, varēja pārliecināties, ka šis projekts Latvijai būs dārgs un netaps tik ātri. Runātāji debatēs ar gandarījumu atzīmēja to, ka institūts Latvijai ir un būs vajadzīgs.

Teksts un foto:

Sigizmunds

Timšāns, "LV"

T25.JPG (22602 BYTES)
Izbraukuma sēdē daudzus rosinājumus izteica Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Juris Ekmanis

T6.JPG (19856 BYTES)
LLMZA prezidija izbraukuma sēdē referē LZA un LLMZA akadēmiķis Censonis Šķiņķis. Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente Baiba Rivža

(attēlā pa kreisi)

T1.JPG (19108 BYTES)
LLU Ūdenssaimniecības un zemes zinātniskā institūta direktors Jānis Valters

(attēlā no kreisās) un LLMZA zinātniskais sekretārs Mārtiņš Belickis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!