• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piedāvātajiem risinājumiem autopārvadātāju sodīšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2011., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225314

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ungārijas vēstnieka iepazīšanās vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

03.02.2011., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piedāvātajiem risinājumiem autopārvadātāju sodīšanai

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti otrdien, 1.februārī, pirms otrā lasījuma skatot grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kritiski vērtēja darba grupas paveikto pie priekšlikumu sagatavošanas, mainot soda sankcijas par darba un atpūtas laika neievērošanu autopārvadājumu jomā.

“Nekas neliecina, ka kravas automobiļu upuru skaits uz Latvijas ceļiem samazinātos vai ka autopārvadātāji būtu kļuvuši likumpaklausīgāki. Liela daļa avāriju notiek tieši tādēļ, ka šoferi neievēro noteikto darba un atpūtas režīmu. Tādēļ nav skaidrs, kādēļ Satiksmes ministrijas paspārnē tapušie priekšlikumi atsevišķos gadījumos paredz krietni maigākas sankcijas, nekā tās ir patlaban,” uzsvēra Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Komisija iepriekš bija uzdevusi Satiksmes ministrijai nākt klajā ar tādiem priekšlikumiem, kuros būtu sabalansētas gan sabiedrības intereses, gan autopārvadātāju asociāciju, vadītāju arodorganizāciju un kontroles institūciju viedokļi. “Patlaban tas izskatās pēc piekāpšanās vienā virzienā,” atzina komisijas priekšsēdētāja. “Šo pārkāpumu dēļ uz ceļiem iet bojā cilvēki, un samazināt sodus par labu autopārvadātājiem, aizbildinoties ar slikto ekonomisko situāciju, ir nevietā,” norādīja I.Čepāne. Viņa vērsa kolēģu uzmanību, ka par atsevišķiem pārkāpumiem, kas pašreizējā kodeksa redakcijā tiek vērtēti kā smagi un par kuriem var uzlikt vairāku simtu latu sodu, turpmāk piedāvāts piemērot vien brīdinājumu vai nelielu
naudas sodu.

Deputāts Ingmārs Čaklais uzsvēra, ka komisijas sēdē nav saklausījis nevienu argumentu, kas runātu par labu sankciju samazināšanai, tādēļ priekšlikumus piedāvātajā redakcijā nevarēs atbalstīt.

Savukārt komisijas deputāte Solvita Āboltiņa pauda viedokli, ka sodu paaugstināšana vai pazemināšana vien būtiski neuzlabos situāciju uz ceļiem. Jānodrošina soda neizbēgamība, lai gan šoferiem, gan viņu darba devējiem būtu apziņa, ka pēc pārkāpuma sekos sankcijas. Šajā ziņā gan Igaunijā, gan Lietuvā situācija ir labāka, sacīja S.Āboltiņa.

Deputāti nolēma darbu pie likumprojekta turpināt pēc divām nedēļām, aicinot priekšlikumu autorus daudz rūpīgāk strādāt pie likumprojekta sagatavošanas.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!