• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrs: Par NATO Lisabonas samita ieguvumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2010., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221693

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pavadot Latvijas karavīrus starptautiskā operācijā

Vēl šajā numurā

24.11.2010., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrs: Par NATO Lisabonas samita ieguvumiem


Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (centrā) kolēģu vidū NATO samitā Lisabonā
Foto: NATO fotoarhīvs

Rezumējot pagājušās nedēļas nogalē Lisabonā notikušo NATO samitu, aizsardzības ministrs Artis Pabriks izceļ četrus galvenos ieguvumus.

Pirmkārt, tika apstiprināta NATO jaunā stratēģiskā koncepcija, kas arī turpmāk garantēs sabiedroto vienotību un kolektīvās aizsardzības sistēmu, kas 5.panta ietvaros vienādi aizsargā visas dalībvalstis. Alianse turpinās stiprināt spējas tradicionālo draudu novēršanai un attīstīs spējas, lai stātos pretī 21.gadsimta jaunajiem izaicinājumiem. Samita diskusiju laikā tika ieviests jauns termins – kiberaizsardzības vairogs.

Otrkārt, 47 ISAF (Starptautiskie drošības atbalsta spēki) valstu diskusijas rezultātā tika pieņemts lēmums 2011.gadā sākt jaunu operācijas posmu – atbildības par drošības situāciju nodošana afgāņiem. Tuvāko gadu laikā NATO vēros, cik veiksmīgi afgāņi pārņem varu savā valstī un kā spēj to noturēt, kāda mūsu palīdzība viņiem ir nepieciešama.

Svarīgi piebilst, ka atbildības nodošana nenozīmē sabiedroto spēku izvešanu. Karaspēka izvešana no Afganistānas nebūs politisks lēmums, bet gan lēmums, kas balstīsies uz rūpīgu drošības situācijas analīzi. Samitā tika nolemts, ka ANO un Eiropas Savienības iesaiste Afganistānas atjaunošanā saglabāsies arī pēc NATO karaspēka izvešanas.

Treškārt, samitā tika runāts par NATO un Krievijas attiecībām. Jaunie 21.gadsimta izaicinājumi, kas vērsti pret NATO un Krieviju, ir kopīgi, tāpēc iespējama apdraudējuma gadījumā jāsadarbojas. NATO redz Krieviju kā stratēģisko partneri dažādu apdraudējumu mazināšanā. Spilgts piemērs ir sadarbība Eiropas teritorijas aizsardzībā no ballistisko raķešu uzbraukumiem.

Ceturtkārt, samitā notika daudzas nozīmīgas divpusējās sarunas, kuru laikā ministrs guva atbalstu jaunai iniciatīvai – pirms nozīmīgiem samitiem un sanāksmēm rīkot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu aizsardzības ministru neformālās tikšanās, kurās kopā sanāk Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Dānijas, Somijas un Zviedrijas ministri, pieaicinot arī citu valstu ministrus. Pirmo šādu neformālo tikšanos rīkot uzņemsies Latvija.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!