• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģijas nozaru attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2010., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221467

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs: Tiekoties ar ASV Valsts kases pārstāvi

Vēl šajā numurā

17.11.2010., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģijas nozaru attīstību

Ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģijas nozares spilgti demonstrē Latvijas kapacitāti ražot produktus ar augstu pievienoto vērtību, ieviest inovācijas un veidot uz zināšanām balstītu ekonomiku. Uzņēmumi, kas Latvijā darbojas šajās nozarēs, par spīti globālajai krīzei, spējuši ne vien saglabāt konkurētspēju, bet arī iekarot jaunus ārējos tirgus, turklāt nozares attīstībai sekmīgi piesaista finansējumu no Eiropas Savienības fondiem, tā, uzrunājot Baltijas reģiona valstu ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģijas nozaru starptautiskās konferences dalībniekus, 16.novembrī norādīja ekonomikas ministrs Artis Kampars.

“Laikā, kad pasaule pamazām atkopjas no krīzes un tās sekām, ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģijas nozares uzrāda izaugsmi un plāno savu attīstību. Man ir gandarījums, ka Latvijas uzņēmumi, kas strādā šajās nozarēs, ir līdzvērtīgi un cienīti spēlētāji pasaules tirgū. Tas ir paraugs konkurētspējas saglabāšanai un eksportspējīgu preču ražošanai, kas ir manu un Ekonomikas ministrijas prioritāšu sarakstā darbam nākamajos četros gados,” konferences atklāšanā uzsvēra A.Kampars.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas datiem 2010.gada astoņos mēnešos ķīmijas, tajā skaitā farmācijas, nozarē saražotās produkcijas realizācija eksporta tirgos ir palielinājusies par gandrīz 20%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, un eksporta īpatsvars nozares realizācijā veido gandrīz 75%. Ārējo tirgu apguve savukārt ir veicinājusi nozares izaugsmi, un ražošanas apjomi 2010.gada astoņos mēnešos ir pieauguši par 8,5%.

Ekonomikas ministrs uzrunā atzina, ka Latvijas ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģijas nozaru izaugsmei ir bijušas nepieciešamas arī ievērojamas investīcijas gan pētniecībā un izstrādē, gan infrastruktūras modernizācijā, kā arī jaunu ražošanas risinājumu ieviešanā, lai kāpinātu produktivitāti, tādēļ apsveicams ir fakts, ka nozares komersanti aktīvi piesakās Eiropas Savienības fondu līdzfinansētajām inovāciju un uzņēmējdarbības valsts atbalsta programmām.

Kopumā minētajās nozarēs pašlaik tiek īstenoti vairāk nekā 80 projekti ar kopējo atbalsta apjomu gandrīz 26 miljoni latu.

Ekonomikas ministrija līdzfinansējumu sniegusi arī Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas projektam nozares klastera attīstībai. Paredzams, ka tas sekmēs gan nozares komersantu savstarpējo sadarbību, gan ļaus sekmīgi īstenot kopīgus projektus ar izglītības un pētniecības institūcijām, lai radītu jaunus produktus un tehnoloģijas.

Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas rīkotā Baltijas reģiona valstu ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģijas nozaru starptautiskā konference Rīgā notiek 16.un 17.novembrī. Konferences galvenie temati ir iespējas un izaicinājumi reģiona konkurētspējas un eksportspējas celšanai, eksporta tirgu paplašināšana un zināšanas kā eksporta prece. Konferencē piedalās pārstāvji no Somijas, Norvēģijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas un Vācijas.

Elīna Bīviņa, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!