• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par eksporta apjomu šā gada astoņos mēnešos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2010., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219462

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par ANO konvencijas īstenošanas problēmām

Vēl šajā numurā

13.10.2010., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par eksporta apjomu šā gada astoņos mēnešos

Ārējā tirdzniecība šā gada augustā uzlabojās gan mēneša, gan arī gada griezumā. Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati liecina, ka eksports šā gada augustā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu pieauga par 44,2% un sasniedza 412,4 miljonus latu, kas ir otrs labākais rādītājs pēdējo desmit gadu laikā. Savukārt importa apjomi pieauga par 39,1%, sasniedzot 524,2 miljonus latu, kas ir augstākais rādītājs kopš 2008.gada beigām.

Augustā strauji pieaudzis lauksaimniecības un pārtikas preču, farmācijas produktu, poligrāfijas izstrādājumu un metālu izstrādājumu eksports.

Importa straujais kāpums šā gada augustā ir saistīts ar izejvielu iepirkumiem ražošanas uzņēmumiem sakarā ar rūpniecības apjomu straujo pieaugumu pēdējo mēnešu laikā. Importa apjomi šajā periodā pieauga arī sakarā ar lidaparātu iegādi par 12 miljoniem latu, visticamāk, aviosabiedrības AS “AirBaltic” vajadzībām.

Jau vairākus mēnešus pēc kārtas būtiski pieauguši eksporta apjomi uz Krieviju, Poliju un Norvēģiju. Pēdējo sešu mēnešu laikā eksports uz šīm valstīm pārsniedzis pirmskrīzes līmeni. Vēl pagājušā gada astoņos mēnešos eksporta daļa uz Krieviju bija 8,5% no kopējā eksporta, taču šā gada astoņos mēnešos tā jau pieaugusi līdz 10,4%, kas nozīmē, ka ārējā tirdzniecība ar lielāko kaimiņvalsti ieņem arvien svarīgāku lomu. Apskatot eksporta apjomu uz Krieviju detalizētākā sadalījumā, ir pamats uzskatīt, ka šī eksporta plūsma tuvākajos mēnešos nesamazināsies, jo stabils pieaugums ir vērojams visās svarīgākajās preču grupās. Laikā, kad ES dalībvalstu ekonomikas izaugsmes prognozes tiek koriģētas uz leju, Krievijai nākamajos gados paredz salīdzinoši strauju IKP pieaugumu. Tādējādi, lai nodrošinātu eksporta pieaugumu arī nākamajos gados, svarīgi ir kāpināt eksporta apjomus arī ārpus ES valstīm.

Šā gada astoņos mēnešos eksporta apjomi pieauga par 28,3% un sasniedza 2865,2 miljonus latu, kas ir par 631,5 miljoniem latu vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu. Savukārt imports pieauga attiecīgi par 15,7% un bija 3546,9 miljoni latu jeb par 482,1 miljonu latu vairāk nekā iepriekšējā periodā.

Lai gan eksporta pieauguma temps joprojām palielinās, tomēr nākamajos mēnešos tas varētu būtiski samazināties pagājušā gada augsto apjomu dēļ, jo tieši pagājušā gada septembrī eksports sāka strauji atgūties.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!