• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 19.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.2010., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215569

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pārrunājot kultūras nozares finansēšanu

Vēl šajā numurā

24.08.2010., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 19.augustā

AM: Par grozījumiem likumā “Ārvalstu bruņoto spēku statuss Latvijas Republikā”

19.augustā Ministru kabinetā (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotais Ministru kabineta likumprojekts “Grozījumi likumā “Ārvalstu bruņoto spēku statuss Latvijas Republikā””.

Balstoties uz pieredzi, kas radusies, uzņemot ārvalstu bruņotos spēkus Latvijā starptautisku projektu ietvaros, kā arī saskaņojot to sauszemes tranzītu, Aizsardzības ministrija ir konstatējusi, ka likumā “Ārvalstu bruņoto spēku statuss Latvijas Republikā” ir jāveic grozījumi. Tiesiskā regulējuma būtība ir atvieglot tranzīta procedūras sabiedroto valstu spēkiem, kā arī precizēt to ierašanās un uzturēšanās nosacījumus.

Likumprojekts skaidri nosaka ārvalstu bruņoto spēku uzturēšanās pamatu un precizē, ka pašreizējās tranzīta saskaņošanas procedūras attiecināmas tikai uz to valstu bruņoto spēku vienībām, kas nav NATO vai ES dalībvalstis.

Saskaņā ar likumprojektu aizsardzības ministram ir tiesības noteikt atsevišķu ārvalstu bruņoto spēku ieroču ievešanas kārtību, lai atsevišķi ārvalstu bruņoto spēku veidi dienesta pienākumu izpildei ieročus uz robežas var nēsāt pielādētus. Katrs gadījums tiks izvērtēts atsevišķi un pamatojoties uz ārvalstu bruņoto spēku pieprasījumu.

Likumprojekts paredz, ka militārās mācības vai manevri var notikt ne tikai NBS mācību centros vai poligonos, bet arī citās teritorijās, saskaņojot ar attiecīgo pašvaldību un teritorijas īpašnieku.

Likumprojektā tiek iestrādāts deleģējums Ministru kabinetam noteikt maksas pakalpojumu cenrādi par Latvijas NBS mācību centru un poligonu izmantošanu.



AM: Par ģeotelpisko datu kopas izmantošanu un izmantošanas atļaujas saņemšanu

19.augustā Ministru kabinetā (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Ģeotelpisko datu kopas izmantošanas noteikumu obligātais saturs un izmantošanas atļaujas saņemšanas kārtība”.

Projekts ietver gan noteikumu obligāto saturu, gan diferencētos noteikumus, kas atšķiras pēc tālākajiem informācijas izmantošanas mērķiem.

Noteikumu projekts precizē kārtību, kādā tiek iesniegts ģeotelpiskās datu kopas izmantošanas pieprasījums un saņemta atļauja, kā arī nosaka pieprasījuma veidlapu, tipveida licences un licences līguma formas.

Aizpildīt pieprasījuma veidlapu un saņemt izmantošanas atļauju būs iespējams vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā.

Noteikumu projekts nodrošina ģeotelpisko datu kopu turētāju intelektuālā īpašuma aizsardzību, kā arī ātrāku un ērtāku piekļuvi ģeotelpisko datu kopām un plašāku to izmantošanu, tai skaitā dažādu publisko pakalpojumu nodrošināšanai.



AM: Par Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras maksas pakalpojumu cenrādi

19.augustā Ministru kabinetā (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par valsts aģentūras “Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra” sniegto maksas pakalpojumu cenrādi un tā piemērošanas kārtību”.

Noteikumu projekts ietver ģeodēzisko mērījumu un ģeodēzisko darbu rezultātu ekspertīzes, ģeotelpiskās informācijas pamatdatu, kā arī “Latvijas pozicionēšanas sistēmas” pakalpojumus, cenas un to piemērošanas noteikumus.

Noteikumu projektā iekļauti jauni pakalpojumu veidi, tādi kā ģeodēzisko darbu rezultātu ekspertīzes pakalpojumi, gravimetrisko un ģeomagnētisko vērtību noteikšana, ģeodēzisko punktu apsekošana, sakārtošana un ierīkošana. Tiek iekļauti arī jauni ģeoinformācijas sistēmas pakalpojumu veidi un paplašināts esošo pakalpojumu klāsts, piemēram, digitālā zemes virsmas modeļa pamatdati ASCII datu formātā un digitālais zemes virsmas modelis GRID datu formātā.

Projektā iekļauti pakalpojumi, kas saistīti ar ģeotelpisko pamatdatu abonēšanu, izmantojot informācijas sistēmas apkalpes (WMS servisu), kas nodrošina ģeotelpisko pamatdatu publisku pakalpojumu pieejamību plašam sabiedrības lokam.

Lai aģentūras sniegtie pakalpojumi būtu pieejami sabiedrībai, ir noteikta diferencēta cena par pakalpojumu atkarībā no teritorijas, pakalpojuma apjoma un tālākajiem izmantošanas mērķiem.

Lai nodrošinātu ērtu un pārskatāmu cenrāža izmantošanu, projektā iestrādātas kompleksas pakalpojumu pozīcijas, vienlaikus norādot arī to aprēķināšanas kārtību.

Aizsardzības ministrijas
Militāri publisko attiecību departaments



 

FM: Par kapitālsabiedrību nekustamās mantas iznomāšanas kārtību

19.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts informatīvais ziņojums par valsts kapitālsabiedrību un kapitālsabiedrību, kurās valsts daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopsummā pārsniedz 50 procentus (kapitālsabiedrības), īpašumā esošas nekustamās mantas iznomāšanu.

Līdz šim nav bijusi noteikta vienota kapitālsabiedrību īpašumā esošo nekustamo īpašumu iznomāšanas kārtība. Lai turpmāk nodrošinātu sabiedrības informēšanu, caurskatāmu un atklātāku iznomāšanu, tiek paredzēts, ka valsts kapitāla daļu turētājiem:

• jānodrošina informācijas par iznomājamiem kapitālsabiedrības īpašumā esošajiem nekustamajiem īpašumiem, nomas nosacījumiem un iznomāšanas rezultātiem publiska pieejamība, tai skaitā publicēšana savā mājaslapā internetā (ja tāda ir), VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) mājaslapā internetā, kā arī informācijas publiska pieejamība kapitālsabiedrības telpās, ja objektīvu iemeslu dēļ nepastāv ierobežojumi telpu publiskai piekļuvei;

• līdz 2011.gada 1.janvārim jāpieņem kapitālsabiedrības īpašumā esošas nekustamās mantas iznomāšanas un nomas maksas noteikšanas kārtība. Kapitālsabiedrībai jānodrošina šīs kārtības publiska pieejamība, tai skaitā arī publicēšana savā mājaslapā internetā (ja tāda ir), VNĪ mājaslapā internetā, kā arī informācijas publiska pieejamība kapitālsabiedrības telpās, ja nepastāv ierobežojumi telpu publiskai piekļuvei.



FM: Par nekustamā īpašuma nodošanu Daugavpils pilsētas pašvaldības īpašumā

19.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts, kas paredz valsts nekustamos īpašumus Daugavpils cietokšņa apkārtējā teritorijā bez atlīdzības nodot Daugavpils pilsētas pašvaldības īpašumā.

Šobrīd Daugavpils cietokšņa kompleksu veidojošie nekustamie īpašumi pieder Latvijas valstij VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) un Finanšu ministrijas personā. Nekustamie īpašumi, izņemot pašu Daugavpils cietokšņa valni, atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa “Daugavpils cietoksnis ar priekštilta nocietinājumu” teritorijā. Kopējā valstij piederošā un pašvaldībai nododamā apkārtējā vaļņa teritorija ir 47,23 hektāri.

Tā kā dabas pamatnes, parku, zaļās zonas un citu rekreācijas nozīmes objektu teritorijas uzturēšana vairāk atbilst vietējās pašvaldības nekā VAS “Valsts nekustamie īpašumi” kompetencei, Daugavpils pilsētas dome 2010.gada februārī pieņēma lēmumu pārņemt īpašumus pašvaldības pārziņā.

Līdz ar šo rīkojuma projektu tika izsludināts arī saistošais rīkojuma projekts, kas paredz par spēku zaudējušu atzīt iepriekšējo Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un turpmākās izmantošanas koncepciju.

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa



 

IeM: Par pasākumiem narkomānijas ierobežošanā un kontrolē

19.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Iekšlietu ministrijā (IeM) izstrādātais “Narkotisko un psihotropo vielu un to atkarības izplatības ierobežošanas un kontroles pamatnostādņu 2010.–2016. gadam” (pamatnostādnes) projekts.

Pamatnostādnes izstrādātas, izpildot Latvijas Stratēģiskās attīstības plānu 2010.–2013.gadam, ar mērķi samazināt nelegālo narkotisko un psihotropo vielu pieejamību un to lietošanas nodarīto kaitējumu sabiedrībai, uzlabojot narkomāniem sniegto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un efektivitāti.

Izvirzīto mērķu sasniegšanai ir noteikti trīs pamata rīcības virzieni: narkomānijas un narkotiku lietošanas profilakse, narkoloģisko pacientu un narkotiku lietotāju veselības aprūpe un narkotiku piedāvājuma samazināšana.

Izstrādājot pamatnostādnes, ņemti vērā sabiedrisko organizāciju un par pamatnostādņu ieviešanu atbildīgo institūciju un to ekspertu priekšlikumi, kā arī 2009.gada 25.augustā Ministru kabinetā izskatītajā informatīvajā ziņojumā “Narkotisko un psihotropo vielu atkarības un izplatības ierobežošanas un kontroles valsts programmas 2005.–2008.gadam” apkopotās rekomendācijas.

Par pamatnostādnēs paredzēto uzdevumu izpildi atbildīgās institūcijas ir Aizsardzības ministrija, Finanšu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, IeM, Labklājības ministrija, Tieslietu ministrija un Veselības ministrija, savukārt par pamatnostādņu izpildes kontroli atbildīgā institūcija ir IeM.

Pamatnostādņu īstenošanā iesaistītās institūcijas ir noteikušas nepieciešamību pēc papildu budžeta līdzekļiem: 2011.gadā – 152 491 lats, 2012., 2013. un 2014.gadā – 2491 lats, 2015.gadā – 22 491 lats, 2016.gadā – 2491 lats.

Iekšlietu ministrijas
Administratīvais departaments



 

LM: Par pamatnostādnēm Ģimenes valsts politikas veidošanā

Lai sekmētu atbalsta sniegšanu ģimenēm un veicinātu ģimeni atbalstošas vides attīstību, Labklājības ministrija (LM) ir izstrādājusi Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.–2017.gadam, kuras 19.augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Pamatnostādņu izstrādes mērķis ir veicināt valsts atbalstu ģimenēm, sekmējot to rašanos, noturīgumu un labklājību, kā arī sniegt palīdzību esošajām un topošajām ģimenēm krīzes situācijās. Lai gan dokuments akceptēts valsts sekretāru sanāksmē, tas vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāpieņem valdībā.

Dokumenta saturs veidots, balstoties uz tā saucamo ģimenes dzīves cikla pieeju jeb atsevišķiem ģimenes dzīves posmiem, proti, laulību un ģimenes nodibināšanu, ģimenes plānošanu, bērna piedzimšanu, bērna audzināšanu, aprūpi un, visbeidzot, brieduma sasniegšanu – patstāvīgas dzīves sākumu.

Vienlaikus gan norādīts, ka ne vienmēr ģimenes dzīves cikls dažādu faktoru vai lēmumu dēļ norit minētajā veidā. Tādēļ pamatnostādnēs tiks ietverti tādi pamatuzdevumi, kas paveicami, lai sniegtu atbalstu ģimenes saglabāšanā un vardarbības mazināšanā ģimenē.

Lai nodrošinātu pamatnostādņu ieviešanu un sekmētu tajās noteikto problēmu risināšanu, tuvāko gadu laikā paredzēts īstenot virkni pasākumu un uzdevumu. Tā, piemēram, plānots sekmēt preču un pakalpojumu pieejamību, nodrošinot vides pieejamību ģimenēm, kurās ir cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem.

Tāpat paredzēts attīstīt ģimenei draudzīga komersanta kustību, mudinot uzņēmumus un institūcijas rūpēties par saviem darbiniekiem un viņu ģimenēm, kā arī ģimenei draudzīgu atpūtas vietu veidošanos.

Dokumentā noteikti pasākumi vecāku nodarbinātības sekmēšanai, piemēram, plānots attīstīt darba un ģimenes dzīves savienošanai nepieciešamos pakalpojumus, proti, aukļu dienestus, bērnu dienas aprūpes centrus, pirmsskolas izglītības iestādes, dienas centrus sākumskolas vecuma bērniem, nodarbinātības pasākumus vasarā u.c.

Bez minētajiem pamatnostādnes paredz arī virkni citu pasākumu ieviešanu ārpusģimenes aprūpes attīstīšanai, vardarbības mazināšanai ģimenē, demogrāfiskās situācijas stabilizēšanai, kā arī ģimenes un laulības popularizēšanai sabiedrībā. Tāpat dokuments paredz dažāda veida atbalsta sniegšanu vecākiem un bērniem, piemēram, atbalstu vecākiem bērna audzināšanā, atbalstu jaunajām ģimenēm mājokļa meklēšanā, finansiāla valsts atbalsta stabilizēšanu u.c.

Pamatnostādnēs iekļautas arī aktivitātes ārpusģimenes aprūpes sistēmas pilnveidošanai, proti, nodrošināt katram ārpusģimenes aprūpē esošam bērnam savu ģimeni, veicinot adopciju, vai tādu ārpusģimenes aprūpi, kas nodrošina ģimenisku vidi.

Atgādinām, ka iedzīvotājiem un nevalstiskajām organizācijām sabiedriskās apspriešanas laikā no šā gada 28.jūnija līdz 28.jūlijam bija iespēja līdzdarboties pamatnostādņu pilnveidošanā, sniedzot savu viedokli, priekšlikumus un iebildumus.

Pamatnostādnes ir izstrādātas sadarbībā ar nozaru ministrijām, valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī nevalstiskajām organizācijām.

Labklājības ministrijas
Komunikācijas departaments



 

TM: Par zvērinātu notāru eksāmenu kārtību

19.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludināja virkni grozījumu zvērinātu notāru eksāmena un kvalifikācijas pārbaudes kārtībā. Tos izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti un pārstāvji no Latvijas Zvērinātu notāru padomes.

Ar jaunajiem noteikumiem plāno mainīt secību un kārtību, kādā kārtojams eksāmens vai ārkārtas kvalifikācijas pārbaude. Proti, eksāmena vai ārkārtas kvalifikācijas pārbaudes trešā daļa turpmāk noteikta par eksāmena vai kvalifikācijas pārbaudes pirmo daļu, tādējādi pie praktisko iemaņu un teorētisko zināšanu pārbaudes pielaižot tikai tos pretendentus vai zvērinātus notārus, kuru personība atzīta par piemērotu zvērināta notāra amatam.

Tāpat tiks uzlabota vērtēšanas kārtība eksāmena vai kvalifikācijas pārbaudes trešajai daļai un noteikts, ka tie nebūs nokārtoti, ja vismaz trīs komisijas locekļi vismaz divus jautājumus ir novērtējuši ar vienu vai divām ballēm.

Tāpat noteikumu projektā ietverts arī jauns regulējums attiecībā uz vērtēšanas sistēmu, kura nodrošinās kvalificētāku speciālistu uzņemšanu zvērināta notāra amatā. Ar grozījumiem paredz, ka aritmētisko rezultātu neapaļos, ja iegūtais rezultāts nesasniegs trīs balles.

Grozījumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Valsts kancelejai.

Tieslietu ministrijas
Administratīvais departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!