• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Šveices bankās zaudēto noguldījumu kompensāciju izmaksu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.1999., Nr. 23/24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21302

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tiesu izpildītāju koncepcijas īstenošanu

Vēl šajā numurā

27.01.1999., Nr. 23/24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Šveices bankās zaudēto noguldījumu kompensāciju izmaksu

Latvijas Ārlietu ministrija ir saņēmusi Šveices vēstniecības notu ar lūgumu palīdzēt atrast noteiktas kategorijas noguldījumu īpašniekus, kas varētu saņemt Šveices valdības kompensācijas. Notai ir pievienota informācija par kārtību, kādā kompensācija saņemama un kādas personas uz to var pretendēt.

Kompensācijas pieprasīšana attiecībā uz noguldījumiem, kas tika izmantoti humāniem mērķiem saskaņā ar Šveices valdības 1962.gada rīkojumu par noguldījumiem, kas pieder ārzemniekiem vai bezvalstniekiem, kuri vajāti rases, reliģiskās vai politiskās pārliecības dēļ.

Saskaņā ar 1962.gada 20.decembra Šveices valdības rīkojumu noguldījumu uzglabātājiem Šveicē bija jāziņo federālajai valdībai par visiem noguldījumiem, no kuru pēdējiem zināmajiem īpašniekiem nebija saņemtas ziņas kopš 1945.gada 9.maija un kuri, domājams, bija kļuvuši par upuriem vajāšanai rases, reliģiskās vai politiskās pārliecības dēļ. Līdzekļi, ko ieguva no noguldījumiem, kuru īpašnieki nebija atrodami, tika novirzīti uz "bezmantinieku noguldījumu" fondu. Fonda līdzekļi — aptuveni 3 miljoni Šveices franku — savukārt tika izmaksāti divās nomaksās 1975. un 1979.gadā. Divas trešdaļas fonda līdzekļu saņēma Šveices Ebreju kopienu federācija ( Swiss Federation of Jewish Communities) , bet vienu trešdaļu — Šveices Centrālais bēgļu atbalsta birojs ( Swish Central Office fot Refigee Relief ).

Līdzekļi, kas tika novirzīti uz fondu un vēlāk nodoti labdarības organizācijām, ietver arī tādus noguldījumus, par kuriem plašāka izmeklēšana netika veikta. Tie bija galvenokārt noguldījumi, kuru summa nepārsniedza 1000 Šveices franku (gandrīz pusi no visiem noguldījumiem) un kuru īpašnieku dzīvesvieta un nacionalitāte nebija zināma vai pēdējā rezidences vieta atradās kādā no Austrumeiropas komunistiskajām valstīm. Pēdējā gadījumā tiesīgo prasītāju meklēšana nenotika, jo pastāvēja bažas, ka šāda meklēšana provocētu viņu rezidences valsts valdības uz materiāli vai nemateriāli ieinteresēto personu sodīšanu.

Izrādot solidaritāti ar upuriem, Šveices valdība ir apņēmusies izmaksāt kompensācijas tiesīgajiem prasītājiem, kurus tagad vēl iespējams atrast, tas ir, sākotnējiem īpašniekiem vai to mantiniekiem, kuru noguldījumi tika izmaksāti labdarības organizācijām. Šim nolūkam tiks publicēts izsmeļošs personu saraksts, kas satur aptuveni 580 vārdus.

Noguldījumi, kuru īpašnieku agrākā rezidence atradās Polijā vai Ungārijā, šajā sarakstā nav iekļauti. Abas valstis saskaņā ar iepriekš noslēgtiem līgumiem ir jau saņēmušas kompensācijas par šādiem noguldījumiem, pašas veic izmeklēšanu un iedibina mehānismu attiecīgo personu kompensācijai.

Procedūra ir šāda:

Kompensācijas izmaksas pieprasījumi ir jāiesniedz šādās iestādēs līdz 1999.gada 30.septembrim:

Federal Department of Foreign Affairs, Directorate of International Law, "Claims Registry 1962/1999", CH–3003 Berne ; vai

• Šveices vēstniecībā vai konsulātā jūsu valstī, ja jūs nedzīvojat Šveicē.

Attiecīgo noguldījumu īpašnieku sarakstu, šo informācijas lapu un reģistrācijas veidlapu var saņemt no iepriekš minētajām iestādēm. Sīkāku informāciju var saņemt no jebkuras Šveices diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības vai zvanot pa telefonu + 41 31 323 59 99. Personu vārdu saraksti ir arī nosūtīti uz attiecīgo īpašnieku agrākās rezidences valstīm un starptautiskajām organizācijām.

Informācija un vārdu saraksts tāpat ir atrodams šādā interneta adresē:

www.switzerland.taskforce.ch

1962.gada Reģistrācijas rīkojums — "Nepieprasīto noguldījumu " fonds

Noguldījumu īpašnieku un viņu pārstāvju vārdu publikācija

Latvija

Rezidence: dati konta atvēršanas laikā (līdz 1939.gadam)

Noguldījumu īpašnieks: Pirmais Pārstāvis: Otrais Pārstāvis:

Uzvārds, vārds, rezidence Uzvārds, vārds, rezidence Uzvārds, vārds, rezidence

Aronstamm, Victor, Riga

Bezprozvannoi, Haim, Riga

Ehrich–Rabinovics, Minna, Riga

Engelson, Libo, Riga

Friedmann, Feiga, Riga

Israelowitz, Agentura N, Riga

Israelowitz, Paula, Riga

Kurin, Salomon, Riga Kurin–Chutarowsky,

Summas zem 1000 Šveices frankiem Sophie, Riga, Latvia

Levenson (Löwensohn), Levenson–Jogiches, Levenson, Natalija,

Nochums–Leiba (Leopold), Riga, Tatjana, Riga, Latvia Riga, Latvia

Levinsons, Joel, Riga

Liebesmann, S., Riga

Livsics, Boris, Riga

Löwenberg, Rosa, Riga

Meyren, Marija, Riga Meyren Jānis, no data

Neuburg, Ludwig, Riga

Pregel–Rubinstein, Anna, Riga

Rywosch, Bernhard, Riga Rywosch, Rebekka,

Riga, Latvia

Schneider, Elias, Riga

Steinbergs, Erika, Riga

Tramdachs, Arthur, Riga

Šveices vēstniecības informācija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!