• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrs: Piedaloties NATO aizsardzības ministru sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2010., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Piedaloties Baltijas un Vācijas ārlietu ministru konsultācijās

Vēl šajā numurā

15.06.2010., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrs: Piedaloties NATO aizsardzības ministru sanāksmē

10.jūnijā aizsardzības ministrs Imants Lieģis, piedaloties NATO aizsardzības ministru sanāksmē, iepazīstināja ar Latvijas pieredzi aizsardzības nozares strukturālajās reformās, kā arī sniedza priekšlikumus NATO reformu veiksmīgai norisei. “Šogad samazināta budžeta apstākļos Latvijas aizsardzības nozarē tika veiktas nozīmīgas reformas, šī ir vērtīga pieredze, ko varam izmantot, veicot arī NATO reformas,” norādīja I.Lieģis.

I.Lieģis, uzrunājot NATO aizsardzības ministrus, uzsvēra NATO atbalstu Latvijas gaisa telpas patrulēšanā un Lielvārdes lidlauka projekta attīstībā, kā arī sekmīgo sadarbību militāro mācību norisē. “Esam pateicīgi par šo sadarbību un atbalstu, kas pilnveido gan Latvijas, gan starptautisko drošību,” norādīja aizsardzības ministrs.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens savā uzrunā norādīja, ka šobrīd draudi un izaicinājumi nav mazinājušies, tādēļ ir atbilstoši jārīkojas un jāpilnveido NATO struktūra. NATO aizsardzības ministru sanāksmē tiek apspriesta militārās vadības struktūru efektivizācija un aģentūru samazināšana.

NATO reformu galvenais mērķis ir ierobežotos budžeta apstākļos spēt efektivizēt NATO resursu patēriņu, tajā pašā laikā nesamazinot NATO militārās spējas.

11.jūnijā I.Lieģis piedalījās vairākās nozīmīgās tikšanās ar starpvalstu kolēģiem, kas norisinājās NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā Briselē, Beļģijā. Ministrs tikās ar Baltijas valstu, Polijas, Ukrainas un Lielbritānijas aizsardzības ministriem, kā arī piedalījās NATO–Gruzijas komitejas sēdē. “Šādas aizsardzības ministru tikšanās sniedz iespēju stiprināt gan valstu divpusējās attiecības, gan sadarbību NATO ietvaros,” norādīja ministrs.

Tikšanās laikā ar Baltijas valstu un Polijas aizsardzības ministriem tika pārrunāta valstu reģionālā sadarbība, Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšana, kopīgo militāro mācību organizēšana, kā arī NATO strukturālās reformas un to nozīme.

I.Lieģis, tiekoties ar Ukrainas aizsardzības ministru, apsprieda valstu divpusējo sadarbību, kā arī pauda atbalstu, neskatoties uz Ukrainas stratēģijas maiņu par iestāšanos NATO, turpināt iesākto sadarbību. Ukrainas aizsardzības ministrs uzaicināja I.Lieģi ierasties darba vizītē Ukrainā.

Savukārt Lielbritānijas aizsardzības ministrs izteica interesi par Baltijas valstu reģionu un uzsvēra, ka arī Lielbritānija turpmāk pievērsīs īpašu uzmanību šā reģiona attīstībai. Tika pārrunāta abu valstu dalība starptautiskajā operācijā Afganistānā. Tāpat I.Lieģis iepazīstināja ar nemilitāro kravu tranzītu caur Latviju uz Afganistānu un mudināja arī Lielbritāniju šo maršrutu turpmāk izmantot.

11.jūnijā NATO aizsardzības ministru sanāksmē viens no darba kārtības aktuālajiem jautājumiem bija starptautiskā operācija Afganistānā (ISAF) un tās norise. Aizsardzības ministri pārrunāja šābrīža situāciju Afganistānā, plānus drošības situācijas uzlabošanai, kā arī dalībvalstu turpmāko militārās iesaistes stratēģiju. ISAF galvenais mērķis ir sniegt atbalstu Afganistānas valdībai stabilizācijas un atjaunošanas procesā.

NATO aizsardzības ministru sanāksmē, NATO–Gruzijas komitejas sēdē, aizsardzības ministrs I.Lieģis uzsvēra Gruzijas paveikto drošības un aizsardzības sektora reformu ietvaros, kā arī atzīmēja Latvijas un Gruzijas divpusējo sadarbību un atbalstu Gruzijas virzībai uz NATO. I.Lieģis izteica atzinību par Gruzijas ieguldījumu starptautiskajā operācijā Afganistānā. Gruzija ir otrā lielākā valsts no NATO partnervalstīm, kas piedalās ISAF operācijas veiksmīgā norisē (vairāk nekā 900 karavīru).

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!