• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Vācijas vicekanclera, ārlietu ministra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2010., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211828

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Piedaloties NATO aizsardzības ministru sanāksmē

Vēl šajā numurā

15.06.2010., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Vācijas vicekanclera, ārlietu ministra darba vizīti Latvijā

Tiekoties ar Valsts prezidentu

11.jūnijā Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Vācijas Federatīvās Republikas vicekancleru, ārlietu ministru Gvido Vestervelli. Sarunas laikā Vācijas ārlietu ministrs atzīmēja abu valstu lieliskās attiecības un pateicās V.Zatleram par piedalīšanos divdesmitās Berlīnes mūra krišanas gadadienas pasākumā pagājušā gada rudenī. Valsts prezidents no savas puses pauda gandarījumu par Vācijas atbalstu Latvijai ekonomiskās krīzes laikā un aicināja vācu investorus izvēlēties mūsu valsti turpmākiem investīciju projektiem.

Abas amatpersonas pārrunāja ekonomisko situāciju Latvijā, īpaši pievēršoties eiro ieviešanas plāniem, kā arī politisko situāciju priekšvēlēšanu laikā.

Pārrunājot Latvijas divpusējās attiecības ar Krieviju, kā arī Eiropas Savienības sadarbību ar mūsu austrumu kaimiņu, G.Vestervelle norādīja uz Latvijas stratēģisko lomu pragmatisku attiecību veidošanā un pauda atbalstu mūsu valsts dialoga ar Krieviju aktivizēšanai.

Valsts prezidents un Vācijas ārlietu ministrs diskutēja arī par abu valstu iesaisti NATO operācijā Afganistānā. V.Zatlers pateicās G.Vestervellem par Vācijas karavīru sadarbību ar Latvijas karavīriem šīs misijas ietvaros.

Valsts prezidenta preses dienests

Tiekoties ar Ministru prezidentu

11.jūnijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Vācijas vicekancleru, ārlietu ministru Gvido Vestervelli, lai pārrunātu divpusējās attiecības un Eiropas Savienības aktualitātes.

Vācijas ārlietu ministrs izteica atzinību par Latvijas panākumiem ekonomiskās krīzes pārvarēšanā un tautsaimniecības stabilizācijā. Ministru prezidents informēja, ka šonedēļ ir panākta vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem par fiskālās konsolidācijas mērķiem 2011.gada budžetā un papildu investīcijām tautsaimniecībā, palielinot finansējumu ES struktūrfondu projektiem. Tāpat premjers uzsvēra, ka, pateicoties veiktajai fiskālajai konsolidācijai un ES struktūrfondu finansējuma mērķtiecīgai ieguldīšanai tautsaimniecībā, ir mainījusies Latvijas ekonomikas struktūra, tai kļūstot par ekonomiku, kas virzīta uz eksportu.

Abas amatpersonas pārrunāja arī eirozonas stabilitāti un eiro ieviešanu Latvijā. Ministru prezidents apliecināja Latvijas mērķi sasniegt Māstrihtas kritērijus un iestāties eirozonā 2014.gadā. Latvijas premjers atzinīgi novērtēja EK ieteikumu par Igaunijas uzņemšanu eirozonā, kas ir pozitīvs signāls eirozonas atvērtībai jaunajām dalībvalstīm.

Tāpat Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Vācijas vicekanclers, ārlietu ministrs Gvido Vestervelle pārrunāja nepieciešamību ieviest kontroles mehānismu eirozonas dalībvalstu atbilstības Māstrihtas kritērijiem nodrošināšanai. Vācijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka daži no priekšlikumiem būtu ES statistikas organizācijas EUROSTAT dalībvalstu sniegto rādītāju izvērtēšana un ES reitingu aģentūras izveide.

Pārrunājot arī Vācijas un Krievijas attiecības, kā arī ES un Krievijas sadarbību, Vācijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka ir vērojami pozitīvi soļi ES un Krievijas sadarbībā. Premjers V.Dombrovskis piekrita pragmatiska dialoga un sadarbības nepieciešamībai ar Krieviju, informējot par Latvijas un Krievijas progresu starpvaldību komisijas darbā un dažādu sadarbības līgumu izstrādē.

Ministru prezidents un Vācijas ārlietu ministrs pārrunāja arī divpusējās ekonomiskās attiecības un abu valstu sadarbību izglītībā un kultūrā. Premjers V.Dombrovskis izteica ieinteresētību Vācijas biznesa delegāciju uzņemšanā Latvijā, uzsverot investīciju iespējas Latvijā tādos sektoros kā transports un loģistika, tūrisms, rūpnieciskā ražošana, mašīnbūve, enerģētika. Abas amatpersonas pozitīvi novērtēja Vācijas un Latvijas universitāšu sadarbību studentu apmaiņā, kā arī Gētes institūta ieguldījumu abu valstu kultūras popularizēšanā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

11.jūnijā Vācijas vicekanclers un ārlietu ministrs Gvido Vestervelle tikās ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (attēlā pa kreisi) un ārlietu ministru Aivi Roni (attēlā pa labi) Foto: Valda Kalniņa, A.F.I.

Tiekoties ar ārlietu ministru

11.jūnijā ārlietu ministrs Aivis Ronis tikās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārlietu ministru Gvido Vestervelli, kurš darba vizītē apmeklēja Latviju. Latvijas un Vācijas ārlietu ministru tikšanās uzmanības centrā bija abu valstu politiski ekonomiskā sadarbība.

A.Ronis atzinīgi novērtēja Vācijas un Latvijas lieliskās attiecības, kā arī sekmīgo sadarbību reģionālo un starptautisko institūciju ietvaros. Vienlaikus A.Ronis aicināja Vāciju ekonomiski aktīvāk iesaistīties šajā Eiropai ģeopolitiski svarīgajā reģionā, veicinot Vācijas investoru interesi par Latviju un Baltijas valstīm. “Šis vairs nav finansiālās palīdzības laiks, bet gan aktīvas iesaistes laiks,” atzīmēja Latvijas ārlietu ministrs A.Ronis.

Vācijas ārlietu ministrs G.Vestervelle uzsvēra, ka Latvija pieder reģionam, kurš uzrāda augstu strukturālo reformu spēju un apņēmību, šāda attieksme ir paraugs pārējai Eiropai.

Abi ministri bija vienisprātis, ka cieši jāsadarbojas Eiropas Savienības un Krievijas ekonomiskās un modernizācijas politikas ietvaros.

A.Ronis un G.Vestervelle norādīja, ka jāstrādā pie Vācijas ekonomikas ministra R.Brīderles vizītes Latvijā.

Pēc ārlietu ministra A.Roņa ielūguma sarunās ar Vācijas ārlietu ministru piedalījās gan valdošās koalīcijas partiju pārstāvji – Saeimas priekšsēdētāja vietniece Solvita Āboltiņa un Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, gan opozīcijas politiķi – bijušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš un Armands Strazds. Politisko partiju pārstāvji norādīja, ka, neraugoties uz Latvijas politisko partiju dažādību, valsts izvirzītajām prioritātēm ārpolitikā ir politisko partiju konsensa atbalsts.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!