• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Somija Latvijai: gan savu ceļu rādot, gan atbalstot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.1999., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20733

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Somija Latvijai: gan savu ceļu rādot, gan atbalstot (turpinājums)

Vēl šajā numurā

12.01.1999., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Somija Latvijai: gan savu ceļu rādot, gan atbalstot

Vakar, 11.janvārī, Rīgā darba vizītē uzturējās Somijas ārlietu ministre Tarja halonena

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Tiekoties ar

Ministru prezidentu

Vili Krištopanu

Vakar, 11.janvārī, Ministru prezidents Vilis Krištopans tikās ar Somijas ārlietu ministri Tarju Halonenu (attēlā pa kreisi), kura Latviju apmeklē oficiālā vizītē. Sarunā skarti Eiropas Savienības paplašināšanās jautājumi gaidāmajā Somijas prezidentūras skatījumā, Latvijas un NATO attiecību attīstība, kā arī Ziemeļu dimensijas aspekti.

V.Krištopans pauda viedokli, ka Latvija izprot paplašināšanās procesa ciešo saistību ar Eiropas Savienības iekšējo reformu gaitu. Vienlaikus viņš atzina, ka Eiropas Savienības iekšējo reformu pabeigšana ir arī tās paplašināšanās priekšnoteikums, savukārt paplašināšanās ir motivācija Eiropas Savienības iekšējām reformām. Savukārt Somijas ārlietu ministre apliecināja savas valsts ieinteresētību Eiropas Savienības paplašināšanās procesa dinamikā, kas vienlaikus būs arī viena no Somijas prezidentūras prioritātēm.

Runājot par Latvijas virzību uz NATO, V.Krištopans apliecināja, ka Latvija strādā pie savas valsts aizsardzības spēju nostiprināšanas un savietojamības ar NATO. Ministru prezidents uzsvēra, ka aizsardzības budžeta projekts 1999. gadam gandrīz divas reizes pārsniedz 1998.gada budžetu un sasniegs vienu procentu no iekšzemes kopprodukta.

V.Krištopans uzsvēra, ka Latvija atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas ziņojumu par Ziemeļu dimensiju, kas tika pieņemts Vīnes sanāksmes laikā. Ziemeļu dimensijas iniciatīva ir svarīga arī Baltijas valstīm, jo tā uzsver paplašinātas Eiropas Savienības politikas nozīmi mūsu reģionā un pozitīvi līdzsvaro reģionālo sadarbību kopumā, kā arī veicina Krievijas sadarbību ar Eiropas Savienību.

Februāra sākumā Somijā paredzēta 5+3 valstu tikšanās, uz kuru dosies arī V.Krištopans.

Valdības preses departaments

Sarunā ar

Valsts prezidentu

Gunti Ulmani

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 11.janvārī, tikās ar Somijas ārlietu ministri Tarju Halonenu (attēlā pa labi).

Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvijas politiķiem ir tradīcija — iesākt jaunu gadu, tiekoties ar kaimiņvalstu vadītājiem — pēc Somijas ārlietu ministres nedēļas otrajā pusē Latviju apmeklēs Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linda. G.Ulmanis uzsvēra, ka T.Halonenas vizīte ir ļoti nozīmīga un vēlreiz apliecina Somijas atbalstu Latvijai.

Sarunas laikā G.Ulmanis un T.Halonena pārrunāja Latvijas un Somijas iekšpolitiskās un ārpolitiskās aktualitātes. Īpaša uzmanība tika veltīta Eiropas Savienības (ES) pašreizējiem uzdevumiem un tās paplašināšanās jautājumiem.

Izvērtējot valstu divpusējo sadarbību, G.Ulmanis un T.Halonena atzina tās par veiksmīgām kā politiskajā, tā arī saimnieciskajā jomā. Valsts prezidents pauda cerību, ka arī turpmāk sadarbība paplašināsies.

Tikšanās gaitā tika spriests par Latvijas ceļu eirointegrācijas procesā. T.Halonena izteica pārliecību, ka arī šogad Latvija turpinās iesākto attīstības ceļu, kas Somijas prezidentūras laikā varētu dot iespēju sākt sarunas par iestāšanos ES. Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvija kā Ziemeļvalsts augstu novērtē parlamenta lomu sadarbībā ar ES institūcijām.

Runājot par gaidāmās Somijas ES prezidentūras prioritātēm, T.Halonena uzsvēra, ka Somija īpašu uzmanību veltīs ES dalībvalstu sadarbībai tieslietu un iekšlietu jomā, kā arī ES paplašināšanās jautājumiem. Valsts prezidents sacīja T.Halonenai, ka šī pusgada laikā īpaši akcentēs tiesiskuma attīstību valstī kā vienu no svarīgākajiem savas darbības jautājumiem.

G.Ulmanis pateicās T.Halonenai par Somijas palīdzību Latvijai — laikā no 1992.gada tie bijuši 236 miljoni Somijas marku.

Valsts prezidenta preses dienests

Domu apmaiņā ar

Saeimas priekšsēdētāju

Jāni Straumi

Vakar, 11.janvārī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Somijas ārlietu ministri Tarju Halonenu.

J.Straume augstu novērtēja Somijas praktisko atbalstu Latvijas eirointegrācijas procesa veicināšanā, vērtējot Somiju kā vienu no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kas vislabāk varētu izprast Latvijas ārpolitikas un drošības politikas prioritāti — panākt iespējami drīzāku ES paplašināšanās sarunu uzsākšanu ar Latviju. Saeimas priekšsēdētājs izteica cerību, ka paplašināšanās procesa dinamikas nodrošināšana būs viena no Somijas prezidentūras galvenajām prioritātēm.

T.Halonena pateicās par doto iespēju tikties Latvijas Saeimā, atzīmējot, ka "parlaments ir katras valsts centrs — sirds". Ārlietu ministre pastāstīja par savas valsts gatavošanos Somijas prezidentūrai, kā arī izteica cerību jau gada otrajā pusē atsākt sarunas par Latvijas iestāšanos ES. Viņa apsveica Latviju ar Vīnes tikšanās lēmumu. T.Halonena uzsvēra, ka Baltijas valstīm pašām jāpievērš lielāka uzmanība ES ziemeļu reģionam, jāattīsta ne tikai starpparlamentu darbs, bet arī brīva preču kustība, jārisina vides jautājumi. Somija jau ir ķērusies pie šī darba, investējot līdzekļus Latvijā.

Saeimas preses dienests

Preses konferencē

ar ārlietu ministru

Valdi Birkavu

Somijas ārlietu ministre Tarja Halonena teica, ka vizīte Latvijā bijusi "ļoti aizņemta, taču arī ļoti auglīga diena". Atceroties savu pirmo Latvijas apmeklējumu pirms astoņiem gadiem ar Somijas parlamenta delegāciju. T.Halonena teica: "Tagad jūsu valstī ir pavisam cita aina." Viņa arī pauda pārliecību, ka šis gads abām valstīm būs ļoti darbīgs, — Somija gada otrajā pusē prezidēs Eiropas Savienībā, bet Latvija gatavosies iestājai ES.

 

Turpinājums — 4.lpp.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!