• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Somija Latvijai: gan savu ceļu rādot, gan atbalstot (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.1999., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20734

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta vadība

Vēl šajā numurā

12.01.1999., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Somija Latvijai: gan savu ceļu rādot, gan atbalstot

Darba vizītē Somijas ārlietu ministre Tarja halonena

Turpinājums

no 1.lpp.

Preses konferencē

ar ārlietu ministru

Valdi Birkavu

— Es esmu pārliecināta, ka jūs Latvijā šī gadu tūkstoša izskaņā daudz strādāsit, lai iekļūtu Eiropas Savienībā, — teica Somijas ārlietu ministre. Viņa arī pauda pārliecību, ka Vīnes sanāksme devusi Latvijai ļoti labus rezultātus — tajā gan netika nosauktas konkrētas valstis, ar kurām tiks uzsāktas iestāšanās sarunas, taču tika iezīmēts turpmākais process — Latvijai virzība uz ES attīstās ļoti labi. Jūs šajā ceļā jau esat ļoti daudz izdarījuši, un tālākā virzība ir atkarīga no tā, ko jūs turpmāk paveiksit," sacīja T.Halonena: — Pēc Vīnes sanāksmes rezultātiem latviešiem nav iemesla būt pesimistiem. Latvija Vīnē tika minēta ļoti bieži. Jāņem vērā, ka ceļš uz Eiropas Savienību ir gara procedūra. Un Latvijai pēc Vīnes nav pamata pesimistiskam noskaņojumam.

Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs preses konferencē izteica gandarījumu, ka Somija, valsts, kas otrajā pusgadā prezidēs Eiropas Savienībā, labi izprot Latvijas situāciju.

— Somija labi saprot Latvijas ārpolitikas prioritātes un mūsu valsts virzību uz Eiropas Savienību. Mēs esam pārliecināti, ka Somija savas prezidentūras laikā ES atbalstīs Latviju tāpat, kā tā ir mūsu valsti atbalstījusi jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Mūsu valstu attiecības attīstās tik daudzveidīgi un tik dažādos līmeņos, ka es pat necentīšos tos visus nosaukt. Vienīgais negatīvais aspekts ir Latvijas negatīvā bilance ekonomiskajos sakaros. Kopējais preču apgrozījums starp Latviju un Somiju gan ir gandrīz 200 miljoni latu gadā, taču Latvijai šajā sadarbībā pagaidām ir liels deficīts.

 

Atbildot

"Latvijas Vēstnesim"

— Kādā mērā Eiropas Savienības paplašināšanos un arī Latvijas iestāšanos šajā organizācijā ietekmē kandidātvalstu gatavības pakāpes un kādā — pašas Eiropas Savienības iekšējās problēmas, Somijas ārlietu ministre atbildēja:

— Process ir atkarīgs no abiem faktoriem. Es ceru, ka Somijas prezidentūras laikā tiks uzsāktas sarunas ar Latviju par iestāšanos ES. Tas būs lielais sākuma laiks. Taču Eiropas Savienībai pašai arī ir jāizpilda savi mājasdarbi. Vispirms tā ir koncepcijas "Agenda 2000" izstrāde. Es domāju, ka šī dienaskārtība būs izstrādāta jau martā. Un tā arī noteiks jauno dalībvalstu iestāšanās ietvarus.

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs atbildēja ar trim tēzēm:

— Pirmkārt, Latvija vēlas iestāties Eiropas Savienībā labi sagatavota.

Otrkārt, Latvija vēlas iestāties tādā Eiropas Savienībā, kas pati ir stipra, sakārtota un nerada jaunas problēmas.

Treškārt, pašreizējais ES paplašināšanas process ir atšķirīgs no iepriekšējā. Tas būs ilgs un garš process. Tāpēc iestāšanās sarunas ar kandidātvalstīm iespējams uzsākt vēl pirms ES iekšējās sagatavošanās pabeigšanas. Abi šie procesi var risināties paralēli.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

a

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!