• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nodarbinātības valsts aģentūra: Par darbspēju vērtēšanas sistēmas pilnveidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2010., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207196

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienas logotipu

Vēl šajā numurā

26.03.2010., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par darbspēju vērtēšanas sistēmas pilnveidošanu

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) šogad ir uzsākusi Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētu projektu “Darbspēju vērtēšanas sistēmas pilnveidošana”, kura mērķis ir pilnveidot invaliditātes noteikšanas sistēmu, kas ļautu precīzāk noteikt darbspēju zuduma un invaliditātes smaguma pakāpi, būtu ērtāka klientiem un invaliditātes noteikšanas ekspertīzē iesaistītajiem.

Projekta kopējās izmaksas ir 1 402 747 lati, projekta īstenošanas laiks – trīs gadi.

Projekta mērķauditorija ir personas ar invaliditāti un prognozējamu invaliditāti, invaliditātes ekspertīzes institūciju darbinieki.

Projekta ietvaros tiks izveidota jauna invaliditātes noteikšanas sistēma, kas balstīta uz darbspēju, funkcionālo traucējumu un individuālo vajadzību novērtēšanu, tādējādi mazinot risku kļūt par invalīdiem personām ar prognozējamu invaliditāti. Tiks pārstrādāti invaliditātes noteikšanas kritēriji, papildus medicīniskiem kritērijiem lielāku uzsvaru liks arī uz sociālajiem kritērijiem – tiks izvērtēta personas funkcionēšanas ierobežojuma pakāpe, pārvietošanās spējas, apmācības spējas, orientācijas spējas, komunikācijas spējas un citas. Projekta ietvaros izstrādātā un ieviestā jaunā invaliditātes noteikšanas sistēma ļaus noteikt arī prognozējamu invaliditāti, kas ir būtiski savlaicīgai intensīvai ārstēšanai un rehabilitācijai.

Darbspēju noteikšanas sistēmas pilnveidei paredzēts izstrādāt metodiku invaliditātes un prognozējamas invaliditātes noteikšanai dažādām personu grupām. Invaliditātes noteikšanā iesaistītajiem speciālistiem paredzēta rokasgrāmata par darbspēju un funkcionālo ierobežojumu izvērtēšanu un rehabilitāciju, plānotas speciālas apmācību programmas un mācību semināri par jauno invaliditātes noteikšanas sistēmu visos plānošanas reģionos.

Pirms jaunās invaliditātes noteikšanas sistēmas ieviešanas tiks īstenots izmēģinājumprojekts, kura gaitā invaliditāti personām noteiks gan pēc esošiem standartiem, gan pēc jaunizveidotās metodikas, lai to izmantotu sistēmu salīdzināšanai, iespējamo neprecizitāšu novēršanai un korekciju veikšanai. Izmēģinājumprojektā iesaistīsies divas vispārējās un divas specializētās Rīgas pilsētas VDEĀVK ārstu komisijas un to darbinieki. Jaunās invaliditātes noteikšanas sistēmas izstrāde un ieviešana, kas tiks sākotnēji īstenota izmēģinājumprojektā, veicinās augsti kvalitatīvas invaliditātes ekspertīzes nodrošināšanu valstī atbilstoši Eiropas Savienības prasībām.

Nodarbinātības valsts aģentūras Eiropas Sociālā fonda departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!