• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Par dalību Starptautiskajā frankofonijas organizācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2010., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206829

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nacionālo bruņoto spēku komandieri

Vēl šajā numurā

19.03.2010., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Par dalību Starptautiskajā frankofonijas organizācijā

16.martā izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, pieņemot Francijas puses uzaicinājumu, tikās ar Starpuniversitāšu Frankofonijas lietu aģentūras (SFA) (L’Agence universitaire de la Francophonie) rektoru Bernāru Serkilinī, kurš Latvijā viesojas Frankofonijas dienu ietvaros. Sarunā piedalījās arī Francijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Paskāls Fjeskī un Francijas Kultūras centra Latvijā pārstāvji.

Augstu novērtējot Latvijas sasniegumus franču valodas apguvē un uzsverot dalību Starptautiskajā Frankofonijas organizācijā novērotājas statusā, B.Serkiglinī izteica uzaicinājumu Latvijai iesaistīties SFA darbībā, kļūstot par tās dalībnieci. Rektors piebilda, ka tas veicinās studentu un mācībspēku mobilitāti, sniegs atbalstu pētniecībai un zinātniskajai darbībai u.c. SFA apvieno 728 augstākās izglītības un pētniecības iestādes 88 valstīs.

Ministre pateicās par šo iespēju un atzinību, vienlaikus piebilstot, ka tā ir būtiska arī Latvijas augstākās izglītības eksportspējas veicināšanā un starptautiskās sadarbības stiprināšanā. Tādēļ, lai sekmētu Latvijas augstskolu iesaisti SFA, jau tuvākajā laikā ministre par to informēs Latvijas Rektoru padomi.

Pārrunātas arī abās valstīs notiekošās pārmaiņas augstākajā izglītībā, paužot vienotu redzējumu, ka būtiskākais ir izglītības kvalitātes uzlabošana. Ministre piebilda, ka autonomija, kas Latvijas augstskolām ir kopš 90.gadu vidus, Francijā ir jauns izaicinājums, kas šobrīd tiek ieviests.

Tāpat T.Koķe pateicās par Francijas puses atbalstu franču valodas apguvei Latvijā, organizējot kursus un apmaiņas braucienus skolotājiem, rīkojot pasākumus skolām un skolēniem, piedāvājot Francijas valdības stipendijas studijām augstskolās u.c.

Ministre pastāstīja, ka franču valoda Latvijā ir ceturtā populārākā svešvaloda. 2009./2010.mācību gadā to mācās 1,81% no kopējā skolēnu skaita (2007./2008.mācību gadā – 1,61%). Franču valoda tiek apgūta arī profesionālās izglītības iestādēs. Vairākās augstskolās ir iespēja apgūt franču valodu; piemēram, Latvijas Universitātē ir akadēmiskās bakalaura un maģistra studiju programmas franču filoloģijā, Latvijas Kultūras akadēmijā – bakalaura apakšprogramma “Starptautiskie kultūras sakari “Latvija–Francija””, bet Daugavpils Universitātē un Liepājas Universitātē – programmas franču valodas skolotāju sagatavošanai.

Vienlaikus T.Koķe uzsvēra, ka Latvijai svarīgi stiprināt latviešu valodu un vienlaikus kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij daudzvalodības mērķu kontekstā nozīmīgi, lai iedzīvotāji apgūtu arī ES valodas. Tādējādi tiktu veicināta latviešu valodas izplatība, vairota citu ES valstu interese par latviešu valodu, sekmēta starptautiskā konkurētspēja.

Nobeigumā ministre sniedza interviju Francijas televīzijas kanālam “TV5 Monde”, ko šīs nedēļas beigās plānots rādīt Francijā, Frankofonijas dienu kontekstā.

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!