• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 28.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2009., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202982

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par baltām dienām, baltiem darbiem, baltiem svētkiem, baltumu mūsos – Latvijā un Lietuvā

Vēl šajā numurā

30.12.2009., Nr. 205

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 28.decembrī

FM: Par ienākumu no kapitāla deklarācijas un tās aizpildīšanas kārtību

 28.decembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumi par iedzīvotāju deklarāciju par ienākumu no kapitāla un tās aizpildīšanas kārtību.

Noteikumi izstrādāti, jo Saeimā šā gada decembrī pieņemtais likums “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” ir papildinājis MK doto deleģējumu noteikt deklarācijas par ienākumu no kapitāla veidlapu formu un to aizpildīšanas kārtību.

Saskaņā ar likumu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma ir jāiesniedz nākamajā mēnesī pēc darījuma notikšanas vai ceturksnim sekojošajā mēnesī, ja no darījuma gūtais ienākums ir mazāks par 500 latiem. Deklarācija jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam.

Tā kā ne visas Latvijas komercbankas nodrošinās nodokļa ieturēšanu no fiziskās personas procentu ienākuma, kas tiks nopelnīts līdz 2010.gada 1.martam, MK ir apstiprinājis arī ļoti vienkāršu deklarācijas formu, kurā fiziskajai personai, pamatojoties uz banku izsniegtajiem konta izrakstiem vai pārskatiem, būs jānorāda gūtais procentu ienākums un nodoklis (no tā, kas aprēķināts pēc 10% likmes).

Šāda deklarācija būs jāiesniedz vienu reizi un tikai gadījumā, ja banka pati nebūs ieturējusi nodokli no fiziskās personas procentu ienākuma (likums bankām uzliek par pienākumu to darīt, vienlaikus paredzot pārejas periodu līdz 2010.gada 1.martam).

 FM: Par kārtību, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliks labumu no darba auto izmantošanas personiskām vajadzībām

 28.decembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumi par kārtību, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) apliek labumu no darba vieglo pasažieru automobiļu izmantošanas personiskajām vajadzībām.

Noteikumi izstrādāti, lai maksimāli precīzi noteiktu kārtību, kādā ar IIN nodokli tiek aplikts labums no darba devējam piederoša vai darba devēja rīcībā esoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas tādiem uzdevumiem vai vajadzībām, kas nav saistītas ar darba vai dienesta pienākumu, vai darba devēja saimnieciskās darbības veikšanu.

Noteikts gūtā labuma no darba vieglā auto izmantošanas personiskajām vajadzībām apmērs atkarībā no automobiļa motora darba tilpuma. Gūtais labums ir paredzēts 40 latu mēnesī automobiļiem ar dzinēja darba tilpumu līdz 1500 cm3 (ieskaitot) un elektromobīļiem, 70 latu mēnesī automobiļiem ar dzinēja darba tilpumu no 1501 cm3 līdz 2500 cm3 (ieskaitot), 100 latu mēnesī automobiļiem ar dzinēja darba tilpumu no 2501 cm3 līdz 3500 cm3 (ieskaitot), 150 latu mēnesī pārējiem automobiļiem.

Noteikumi paredz, ka privātām vajadzībām izmantoto automobiļu skaitu nosaka darba devējs.

Par vieglo pasažieru automobili šo noteikumu izpratnē uzskatīs vieglo automobili, kas pēc savas konstrukcijas un iekšējā aprīkojuma ir paredzēts pasažieru un to bagāžas pārvadāšanai un kuram papildus vadītāja sēdeklim ir ne vairāk kā astoņas sēdvietas, un kas reģistrēts kā vieglais, vieglais pasažieru vai vieglais plašlietojuma automobilis.

Noteikumos ir paredzēti arī īpaši izņēmumi attiecībā uz automobiļu veidiem, uz kuriem neattieksies noteikumu normas par gūto labumu. Noteikumi neattieksies uz operatīvajiem transportlīdzekļiem, vieglajiem taksometriem, militārajiem transportlīdzekļiem, reprezentatīvo vieglo automobili (likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” izpratnē), zemnieka vai zvejnieka saimniecību automobiļiem un fizisko personu – saimnieciskās darbības veicēju automobiļiem, kuru pamatlīdzekļu nolietojumu nosaka saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Par gūto labumu katru mēnesi ieturēs nodokli (līdzīgi kā algas nodokli), tādējādi darba devējam un darbiniekam katru mēnesi nodoklī būs jāmaksā:

• 22,70 lati (IIN + darba devēja

un darba ņēmēja sociālās

apdrošināšanas iemaksa),

ja gūtais labums ir 40 lati;

• 39,73 lati (IIN + sociālās

apdrošināšanas iemaksa),

ja gūtais labums ir 70 lati;

• 56,75 lati (IIN + sociālās

apdrošināšanas iemaksa),

ja gūtais labums ir 100 lati;

• 85,13 lati (IIN + sociālās

apdrošināšanas iemaksa),

ja gūtais labums ir 150 lati.

Speciālu paziņojumu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par automobiļiem, uz kuriem attiecas noteikumu normas, un par ceturksnī personu gūto labumu būs jāsniedz vienu reizi ceturksnī.

Ja minētais pārskats netiks iesniegts VID šo noteikumu noteiktajā termiņā, uzskatīs, ka darba devējam piederošie vai darba devēja rīcībā esošie vieglie pasažieru automobiļi (ja tādi ir) attiecīgajā pārskata ceturksnī netiek izmantoti personīgajām vajadzībām.

Ja VID konstatēs, ka darba devējam piederošs vai darba devēja rīcībā esošs automobilis, kurš izmantots personīgajām vajadzībām, nav iekļauts minētajā pārskatā, VID saskaņā ar likumu “Par nodokļiem un nodevām” aprēķinās nesamaksāto nodokli par labumu, kas gūts, izmantojot minēto automobili personīgajām vajadzībām, kā arī soda un nokavējuma naudu par attiecīgo periodu.

Ja labuma guvējs kompensēs darba devējam izdevumus par automobiļa izmantošanu personīgajām vajadzībām, par labumu no automobiļa izmantošanas personīgajām vajadzībām uzskatīs minētā labuma un darba devējam samaksātās kompensācijas starpību (ja tā būs pozitīva).

Valdība arī lēma, ka FM līdz 2010.gada 25.janvārim jāiesniedz izskatīšanai MK grozījumi noteikumos par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju, kuros tiktu noteikta vispārēja kārtība, kādā saimnieciskās darbības izdevumiem uzskaita ar transportlīdzekli saistītos izdevumus. Vienlaikus ir jāparedz vienkāršotas izdevumu uzskaites prasības attiecībā uz tiem transportlīdzekļiem, par kuru izmantošanas personīgām vajadzībām rezultātā gūto labumu tiek veikti iedzīvotāju IIN maksājumi un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Nodoklis stāsies spēkā ar 2010.gada 1.janvāri.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

LM: Par 2010.gadā pārceltajām darba dienām

 Valdība 28.decembrī vienojās, ka 2010.gadā tiks pārceltas trīs darba dienas, tai skaitā valsts svētkos un Jāņos.

Valdība akceptēja darba dienas pirmdien, 3.maijā, pārcelšanu uz sestdienu, 29.maiju. Līdz ar to nākamā gadā maijā būs brīvs 1., 2., 3. un 4.maijs.

Savukārt piektdiena, 25.jūnijs, būs brīvdiena un šo dienu būs jāatstrādā sestdienā, 19.jūnijā. Tādējādi Jāņos paredzētas piecas brīvdienas pēc kārtas.

Valsts svētkos brīvs būs 18. un 19.novembris, kas būs jāatstrādā sestdienā, 13.novembrī.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!