• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumi Nr. 1606 "Noteikumi par pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2009., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202851-noteikumi-par-pabalsta-apmeru-transporta-izdevumu-kompensesanai-invalidiem-kuriem-ir-apgrutinata-parvietosanas-ta-parskatisanas...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1607

Noteikumi par bērna invalīda kopšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību

Vēl šajā numurā

29.12.2009., Nr. 204

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1606

Pieņemts: 22.12.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1606

Rīgā 2009.gada 22.decembrī (prot. Nr.89 87.§)
Noteikumi par pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību
Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma
15.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu
1. Noteikumi nosaka pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās (turpmāk – pabalsts), pabalsta apmēra pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību.
2. Pabalsta apmērs ir 56 lati par katru pilnu sešu mēnešu periodu.
3. Pabalsta apmēru pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām, kā arī izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteikto vidējo faktisko patēriņa cenu indeksu.
4. Lai saņemtu pabalstu, tā pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

4.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu;

4.2. uzrāda šādus dokumentus:

4.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

4.2.2. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa pilnvarota persona;

4.2.3. bērna dzimšanas apliecību, ja pabalstu pieprasa bērnam invalīdam.
5. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija vai tās struktūrvienība (vispārēja vai speciāla profila veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisija) (turpmāk – komisija) informāciju par invalīdiem, kuriem izsniegts atzinums par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta saņemšanai (norāda arī dienu, kad komisija šo atzinumu izsniegusi) regulāri (ne retāk kā reizi nedēļā) elektroniski iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Ja minēto informāciju elektroniski iesniegt nav iespējams, komisija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā to iesniedz papīra formā.
6. Ja pabalstu pieprasa bērnam invalīdam, to piešķir vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai personai, kura faktiski audzina bērnu, tai skaitā audžuģimenei, ja bērns nodots audzināšanā audžuģimenei uz laiku, kas ir ilgāks par sešiem mēnešiem.
7. Ja pabalsta pieprasītājs ir aizbildnis, papildus šo noteikumu 4.punktā minētajiem dokumentiem pabalsta pieprasītājs uzrāda bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu.
8. Ja pabalsta pieprasītājs ir persona, kura faktiski audzina bērnu, papildus šo noteikumu 4.punktā minētajiem dokumentiem pabalsta pieprasītājs uzrāda bāriņtiesas lēmumu par pabalsta izmaksāšanu personai, kura faktiski audzina bērnu.
9. Pabalstu piešķir ar dienu, kad personai ir izsniegts šo noteikumu 5.punktā minētais atzinums.
10. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu un tam pievienotos dokumentus un mēneša laikā pēc tā saņemšanas pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu, ja nav ievērotas šajos noteikumos minētās prasības.
11. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt pabalstu, ja persona neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā un šajos noteikumos noteiktajiem pabalsta saņemšanas nosacījumiem.
12. Pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra bez maksas pārskaita pabalsta saņēmēja kontā vai pēc pabalsta saņēmēja pieprasījuma par maksu piegādā viņa dzīvesvietā saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 17.panta trešo daļu.
13. Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ personai piešķirtais pabalsts nav izmaksāts noteiktajā termiņā, attiecīgo pabalsta summu izmaksā bez termiņa ierobežojuma.
14. Pabalsta saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemto pabalsta summu pabalsta saņēmējs atmaksā labprātīgi vai to ietur no tiem valsts sociālajiem pabalstiem un valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, kas pabalsta saņēmējam izmaksājami nākamajos mēnešos un no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.
15. Ja persona nepamatoti saņemto pabalsta summu neatmaksā labprātīgi vai valsts sociālo pabalstu un valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu izmaksu pārtrauc, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen, iesniedzot izpildrīkojumu tiesu izpildītājam administratīvā akta piespiedu izpildei.
16. Lai saņemtu aprēķināto, bet pabalsta saņēmēja nāves dēļ nesaņemto pabalsta summu, pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

16.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu par nesaņemto pabalsta summu;

16.2. uzrāda šādus dokumentus:

16.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

16.2.2. pabalsta saņēmēja miršanas apliecību;

16.2.3. laulības apliecību, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja laulātais;

16.2.4. radniecību apliecinošus dokumentus, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja pirmās vai otrās pakāpes radinieks;

16.2.5. pilnvaru, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa pilnvarota persona.
17. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.janvārī.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!