• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumi Nr. 1605 "Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2009., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202850

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1606

Noteikumi par pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību

Vēl šajā numurā

29.12.2009., Nr. 204

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1605

Pieņemts: 22.12.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1605

Rīgā 2009.gada 22.decembrī (prot. Nr.89 38.§)
Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību
Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma
15.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu
1. Noteikumi nosaka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību, kā arī pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību.
2. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs ir:

2.1. Valsts sociālo pabalstu likuma 13.panta pirmajā daļā minētajām personām, izņemot invalīdus kopš bērnības, – 45 lati mēnesī;

2.2. invalīdiem kopš bērnības – 75 lati mēnesī.
3. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām, kā arī izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteikto vidējo faktisko patēriņa cenu indeksu.
4. Apbedīšanas pabalstu nosaka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta divkāršā apmērā.
5. Lai saņemtu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, tā pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

5.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu;

5.2. uzrāda šādus dokumentus:

5.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

5.2.2. apgādībā bijuša bērna dzimšanas apliecību un mirušā apgādnieka miršanas apliecību, ja pabalstu pieprasa nepilngadīgai personai, kura ir zaudējusi vienu vai abus apgādniekus;

5.2.3. izziņu par citas valsts piešķirtās pensijas apmēru, ja pabalstu pieprasa persona, kura saņem citas valsts pensiju;

5.2.4. vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādes izziņu, ja pabalstu pieprasa apgādībā bijušai personai, kura nav vecāka par 20 gadiem un kura mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē, un ja informācija par personu nav iesniegta elektroniski;

5.2.5. augstskolas izziņu, ja pabalstu pieprasa apgādībā bijušai personai, kura nav vecāka par 24 gadiem un kura studē augstskolā dienas nodaļā (pilna laika klātienē), un ja informācija par personu nav iesniegta elektroniski;

5.2.6. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa pilnvarota persona.
6. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija vai tās struktūrvienība – vispārēja vai speciāla profila veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisija (turpmāk – komisija) informāciju par invaliditātes noteikšanu personai regulāri elektroniski iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Ja informāciju par invaliditātes noteikšanu personai elektroniski iesniegt nav iespējams, izziņu par invaliditātes noteikšanu komisija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā iesniedz papīra formā.
7. Valsts sociālo pabalstu likuma 13.panta pirmās daļas 3.punktā minētajai personai sasniedzot 18 gadu vecumu un turpmāk reizi divās nedēļās Izglītības un zinātnes ministrija informāciju par personu (vārds, uzvārds, personas kods, izglītības iestāde, klase vai kurss) elektroniski iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Ja informācija par personu nav iesniegta elektroniski, pabalsta pieprasītājs iesniedz attiecīgi šo noteikumu 5.2.4. vai 5.2.5.apakšpunktā minēto izziņu.
8. Ja šo noteikumu 5.2.4. vai 5.2.5.apakšpunktā minētā izziņa vai 7.punktā minētā informācija par kārtējo mācību gadu nav iesniegta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, pabalsta izmaksu pārtrauc ar 1.oktobri. Izlaiduma klasēs vai kursos izglītojamajiem pabalsta izmaksu pārtrauc ar 1.jūliju. Pēc elektroniski sniegtās informācijas vai izziņas saņemšanas par personas mācību pārtraukšanu pabalsta izmaksu pārtrauc ar nākamo kalendāra mēnesi pēc mācību pārtraukšanas. Pabalsta izmaksu atjauno ar nākamo kalendāra mēnesi pēc elektroniski sniegtās informācijas vai izziņas saņemšanas dienas. Neizmaksāto pabalsta summu, kas pienākas par iepriekšējiem mēnešiem, pieskaita pabalstam par kārtējo mēnesi.
9. Dokumentus par pabalsta piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata un lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu, ja nav ievērotas šajos noteikumos minētās prasības, pieņem mēneša laikā pēc dokumentu saņemšanas.
10. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc pabalsta piešķiršanas dienas.
11. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu bez maksas ieskaita pabalsta saņēmēja kontā vai pēc saņēmēja pieprasījuma par maksu piegādā viņa dzīvesvietā saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 17.panta trešo daļu.
12. Ja Valsts sociālo pabalstu likuma 13.panta pirmās daļas 1.punktā minētā persona stājas darba attiecībās, tai ir pienākums triju darbdienu laikā par to paziņot jebkurai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļai.
13. Pēc Valsts sociālo pabalstu likuma 13.panta pirmās daļas 1.punktā minētās personas stāšanās darba attiecībās valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta izmaksu pārtrauc ar nākamā kalendāra mēneša pirmo datumu.
14. Ja Valsts sociālo pabalstu likuma 13.panta pirmās daļas 3.punktā minētā persona noslēdz laulību, tai ir pienākums triju darbdienu laikā par to paziņot jebkurai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļai.
15. Pēc Valsts sociālo pabalstu likuma 13.panta pirmās daļas 3.punktā minētās personas stāšanās laulībā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta izmaksu pārtrauc ar nākamā kalendāra mēneša pirmo datumu.
16. Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ personai piešķirtais valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts nav izmaksāts noteiktajā termiņā, attiecīgo pabalsta summu izmaksā bez termiņa ierobežojuma.
17. Ja pabalsta saņēmēja vainas dēļ valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts ir saņemts nepamatoti, pabalsta saņēmējs atmaksā attiecīgo summu labprātīgi vai tā tiek ieturēta no tiem valsts sociālajiem pabalstiem, kas pabalsta saņēmējam izmaksājami nākamajos mēnešos un no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.
18. Ja persona nepamatoti saņemtās pabalsta summas neatmaksā labprātīgi vai pabalsta izmaksa tiek pārtraukta pirms parāda dzēšanas, attiecīgo summu piedzen, iesniedzot izpildrīkojumu tiesu izpildītājam administratīvā akta piespiedu izpildei.
19. Lai saņemtu apbedīšanas pabalstu, tā pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

19.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu;

19.2. uzrāda šādus dokumentus:

19.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

19.2.2. mirušā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēja miršanas apliecību;

19.2.3. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa pilnvarota persona.
20. Dokumentus par apbedīšanas pabalsta piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata un lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu, ja nav ievērotas šajos noteikumos minētās prasības, pieņem 10 dienu laikā pēc dokumentu saņemšanas.
21. Apbedīšanas pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pārskaita pabalsta saņēmēja kontā.
22. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa atsaka piešķirt pabalstu, ja persona neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā un šajos noteikumos noteiktajiem pabalsta saņemšanas nosacījumiem.
23. Lai saņemtu aprēķināto, bet pabalsta saņēmēja nāves dēļ nesaņemto pabalsta summu, pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

23.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu;

23.2. uzrāda šādus dokumentus:

23.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

23.2.2. mirušā pabalsta saņēmēja miršanas apliecību;

23.2.3. laulības apliecību, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja laulātais;

23.2.4. radniecību apliecinošus dokumentus, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja radinieks;

23.2.5. pilnvaru, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa ar pilnvarotas personas starpniecību.
24. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.janvārī.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!