• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par prēmēšanas nosacījumiem valsts uzņēmumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2009., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202306

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekšlietu ministre: Tiekoties ar Igaunijas iekšlietu ministru

Vēl šajā numurā

18.12.2009., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par prēmēšanas nosacījumiem valsts uzņēmumos

Saeima 17.decembrī atbalstīja grozījumus likumā, pieļaujot prēmiju maksāšanu tikai tādos valsts uzņēmumos, kam ir labi finanšu rādītāji un kas ir nozīmīgi valsts tautsaimniecībā.

 “Izstrādājot likuma izmaiņas, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija mēģināja noiet pa naža asmeni, no vienas puses, dodot iespēju motivēt darbiniekus, no otras puses, nepieļaujot neadekvāti lielu atalgojumu,” skaidroja deputāts Dzintars Zaķis. “Šogad nevienā uzņēmumā prēmijas netika maksātas, taču nākamgad šāda iespēja būs uzņēmumiem ar labiem finanšu rādītājiem un būtisku lomu tautsaimniecībā.”

“Tagad uzņēmuma materiālās stimulēšanas sistēmu saskaņos kapitāldaļu turētājs, pats uzņēmums iekšēji tādas lietas vairs nevarēs izdomāt,” piebilda Dz.Zaķis.

Par valdes locekļu mēnešalgu, sociālajām garantijām, kā arī prēmēšanu vai citu materiālo stimulēšanu turpmāk lems uzņēmuma akcionāru sapulce. Turpmāk valsts vai pašvaldības pārstāvis saskaņos arī uzņēmuma valdes sagatavotos amatpersonu un darbinieku atlīdzības noteikšanas svarīgākos principus.

Prēmēšana 2010.gadā un 2011.gadā nebūs pieļaujama. Izņēmumi nākamajos divos gados būs Ministru kabineta noteiktie uzņēmumi, kuriem nav nodokļu parādu un kuri strādājuši ar peļņu. Valdība šo uzņēmumu sarakstu izveidos līdz 2010.gada martam. Atsevišķos gadījumos prēmiju maksāšana būs pieļaujama arī uzņēmumos, kas strādājuši ar zaudējumiem, ja tie attaisnojami ar ieguldījumiem uzņēmuma attīstībā. Prēmijām nedrīkstēs tērēt vairāk kā 20 procentus no atalgojuma fonda.

Tāpat kā līdz šim likums noteiks kapitālsabiedrību amatpersonu atalgojuma griestus. Valdes locekļu mēnešalga turpmāk nedrīkstēs pārsniegt seškāršu valstī strādājošo vidējo darba samaksu. Nākamgad, nosakot algas, par atskaites rādītāju būs jāņem 2009.gada pirmā pusgada vidējā mēnešalga, kas bija 471 lats.

Turpmāk, atsaucot valdes locekli pirms termiņa beigām, pabalsti un citas kompensācijas nedrīkstēs pārsniegt vienu mēnešalgu. Līdz šim likums paredzēja izmaksāt atlīdzību, kas nav lielāka par divu algu apmēru. Bet atlaišanas pabalstu neizmaksās, ja valdes loceklis atsaukts par rupju pilnvaru pārkāpšanu vai nepienācīgu pienākumu pildīšanu.

Izmaiņas likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” nepieciešamas, jo Saeimā pieņemtais Valsts un pašvaldību institūciju un darbinieku atlīdzības likums neregulē atalgojumu kapitālsabiedrībās.

Likuma grozījumi stāsies spēkā 2010.gada 1.janvārī.

Grozījumi likumā tika pieņemti, 60 deputātiem balsojot par, sešiem deputātiem balsojot pret un 15 deputātiem atturoties.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!