• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta valstsvizīti Gruzijā 7.–9.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2009., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201766

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par strukturālajām reformām veselības aprūpes sistēmā

Vēl šajā numurā

09.12.2009., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta valstsvizīti Gruzijā 7.–9.decembrī

00.JPG (28053 bytes)
No 7.decembra līdz 9.decembrim Valsts prezidents Valdis Zatlers ar Lilitu Zatleri atrodas valstvizītē Gruzijas Republikā.
Valstsvizīte sākās ar Batumi pilsētas apmeklējumu, tiekoties ar Adžārijas autonomās republikas valdības vadītāju un iepazīstoties ar Batumi pilsētu. Tad ceļš tālāk veda uz Tbilisi, kur pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas Valsts prezidents tikās ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili. Tam sekoja abu valstu delegāciju sarunas, piedalīšanās Gruzijas un Latvijas biznesa forumā, vakarpusē – tikšanās ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Davidu Bakradzi un piedalīšanās Gruzijas prezidenta un viņa kundzes rīkotajās oficiālajās valsts vakariņās.
Attēlā: Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili oficiālās sagaidīšanas ceremonijas laikā pie Gruzijas prezidenta pils 8.decembrī
Foto: Toms Kalniņš, VPK

7.decembra vakarā, ierodoties Gruzijas autonomās Adžārijas Republikas galvaspilsētā Batumi, sākās Valsts prezidenta Valda Zatlera un viņa dzīvesbiedres Lilitas Zatleres valstsvizīte Gruzijā.

8.decembra rītā Valdis Zatlers tikās ar Adžārijas valdības priekšsēdētāju Levanu Varšalomidzi un pārrunāja iespējas veicināt biznesa kontaktus starp abām valstīm, uzsverot tūrisma nozares potenciālu. Ņemot vērā Rīgas un Batumi ģeogrāfisko novietojumu pie jūras, tikšanās laikā tika izskatītas Rīgas brīvostas un Batumi ostas sadarbības iespējas. Sarunā piedalījās arī Latvijas iekšlietu, ekonomikas un vides ministri.

Pēc Batumi apskates Valsts prezidents devās uz Tbilisi, kur oficiālā sagaidīšanas ceremonijā Latvijas prezidentu un L.Zatleri prezidenta pilī uzņēma Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili ar kundzi Sandru Relofu.

Tiekoties ar M.Saakašvili, V.Zatlers norādīja, ka Latvijai un Gruzijai ir kopīgas vērtības: brīvība, demokrātija un tiesu vara. “Abu valstu attiecības ir veidojušās no cilvēku kontaktiem, kultūru un tradīciju augstas godāšanas un abpusējas cieņas vienai tautai pret otru,” piebilda Valsts prezidents. Turpinot oficiālās sarunas, viņš uzsvēra, ka šīs vizītes galvenais mērķis ir stiprināt abu valstu divpusējās ekonomiskās attiecības: “Mums noteikti ir ļoti cieša politiskā sadarbība. Mūsu līgumiskā bāze ir attīstīta. Bet mums pastāv daudz neizmantotu ekonomiskās sadarbības iespēju tirdzniecībā starp Gruziju un Latviju. Šis ir viens no galvenajiem šīs vizītes sarunu tematiem.”

Sarunas laikā M.Saakašvili pateicās Valsts prezidentam kā Gruzijas draugam un kā vienam no tā sauktā Elmo procesa iniciatoriem, kas ir neformāls starptautisks atbalsts Gruzijai. Tāpat Gruzijas puse slavēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras darbu un interesējās par tās pieredzi, kā arī atzīmēja tiešā avioreisa Tbilisi–Rīga nozīmi ekonomisko un tūrisma mērķu īstenošanā.

Abu valstu prezidenti arī pārrunāja drošības politikas jautājumus, īpaši pievēršoties NATO misijai Afganistānā un Gruzijas centieniem kļūt par pilntiesīgu alianses dalībvalsti. Pārrunājot Eiropas Savienības Austrumu partnerības programmu, V.Zatlers uzsvēra Latvijas ieguldījumu kopš 2005.gada – 30 Gruzijas attīstības projektus tieslietu, pašvaldību, pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas un izglītības nozarēs, īpaši uzsverot Latvijas dalību Gruzijas robežapsardzes spēju veicināšanā. Tikšanās nobeigumā abu valstu vadītāji vienojās organizēt ekspertu darba grupas vides, ekonomikas un parlamentārās sadarbības jautājumos.

Pēc Gruzijas un Latvijas prezidentu tikšanās abu valstu valdību pārstāvji parakstīja Latvijas Republikas valdības un Gruzijas valdības līgumu par sadarbību informācijas tehnoloģiju jomā un Vienošanos starp Latvijas Republikas Iekšlietu ministriju un Gruzijas Iekšlietu ministriju par robežu sadarbību.

04.JPG (24462 bytes)
Vakar, 8.decembrī, Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili un Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers oficiālo sarunu laikā Gruzijas prezidenta pilī
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Vēlāk V.Zatlers tikās arī ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Davidu Bakradzi. Sarunā delegāciju pārstāvji pārsprieda Latvijas iesaisti Gruzijas attīstībā. D.Bakradze pateicās par mūsu ieguldījumu ES novērošanas misijā uz Dienvidosetijas robežas.

Tā kā vizītes galvenais mērķis ir veicināt sadarbību starp abu valstu uzņēmējiem, Valsts prezidents piedalījās Gruzijas un Latvijas biznesa forumā, kurā no Latvijas puses piedalījās 55 un no Gruzijas puses 200 uzņēmēju. Uzrunājot biznesa vides pārstāvjus, V.Zatlers uzsvēra, ka juridiskā bāze un infrastruktūra ir sakārtota un tikko ir sākusi darboties Latvijas un Gruzijas starpvaldību komisija. Viņš norādīja, ka Latvija “ir gatava veicināt Gruzijas ciešu sadarbību ar Eiropas valstīm. Mēs esam liecinieki Gruzijas ciešai apņemšanās un ambīcijām dalīties Eiropas vērtībās un tuvināties Eiropas Savienībai, tai skaitā pakāpeniski tajā ekonomiski integrējoties. Austrumu partnerība piedāvā jaunas iespējas, ko īpaši sniedz visaptverošs brīvais tirgus. Tas būs īpaši svarīgi Latvijas un Gruzijas ekonomiskās sadarbības divpusējo attiecību stiprināšanā”. Viņš pauda pārliecību, ka Latvijas pieredze Gruzijas uzņēmējiem var būt īpaši noderīga un līdzšinējie sadarbības piemēri kā veiksmīga “Grindeks”, “Olainfarm”, “Pixel Invest Group” darbība norāda uz abu valstu sadarbības potenciālu.

Pirmā valstsvizītes darba diena beidzās ar Gruzijas prezidenta un dzīvesbiedres organizētajām oficiālajām vakariņām par godu Latvijas Valsts prezidentam un L.Zatleres kundzei.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!