• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par profesionālās izglītības optimizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2009., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201756

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par nelegālās pārtikas tirdzniecības apkarošanu

Vēl šajā numurā

09.12.2009., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par profesionālās izglītības optimizāciju

Profesionālās izglītības sistēmas un satura pilnveide un sakārtošana notiek ciešā sadarbībā ar partneriem, un tās mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu jomas attīstību. Turklāt saskaņā ar 15.septembra Ministru kabineta ārkārtas sēdē saņemtu uzdevumu Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) profesionālās izglītības iestāžu optimizācijas programmas projektu izstrādājusi, uzklausot visu iesaistīto pušu – profesionālās izglītības iestāžu, nozaru asociāciju, pašvaldību, plānošanas reģionu u.c. – viedokļus un priekšlikumus. Šī programma būs konceptuāls dokuments, lai IZM un profesionālās izglītības iestāžu direktori sadarbībā ar pašvaldībām u.c. partneriem turpinātu darbu pie izglītības attīstības un investīcijas stratēģijām, nākotnē nodrošinot mūsdienīgu, kvalitatīvu un resursefektīvu profesionālo izglītību, kā arī integrētu skatījumu uz izglītības piedāvājuma nodrošināšanu pašvaldībās.

Profesionālās izglītības iestāžu tīkla sakārtošana un šo skolu turpmākas attīstības nodrošināšana IZM darbakārtībā ir jau no 2009.gada sākuma, kad tika uzsāktas diskusijas par nepieciešamajiem uzlabojumiem un izmaiņām profesionālās izglītības sistēmā un iestāžu tīklā, kā arī pašās iestādēs, lai nākotnē nodrošinātu resursefektīvu, bet tajā pašā laikā kvalitatīvu profesionālo izglītību.

Jau iepriekš pausti dažādu pušu viedokļi, īpaši – darba devēju, ka profesionālās izglītības jomā nepieciešamas pārmaiņas. Šajā gadā Ministru kabinets apstiprināja koncepciju “Profesionālās izglītības pievilcības paaugstināšana un sociālo partneru līdzdalība profesionālās izglītības kvalitātes nodrošināšanā”, kas iezīmē strukturālas pārmaiņas profesionālās izglītības sistēmā, taču, lai paralēli tam nodrošinātu arī skolu tīkla sakārtošanu, 2009.gadā nodrošināts profesionālās izglītības iestāžu sakārtošanas 1.posms – slēgta viena profesionālās izglītības iestāde, bet reorganizētas deviņas. Taču, lai mērķtiecīgi īstenotu nākamos soļus, IZM veikusi detalizētu skolu darbības rādītāju un demogrāfisko tendenču analīzi, uzklausījusi iesaistīto pušu viedokļus un priekšlikumus, kā rezultātā izstrādāta profesionālās izglītības iestāžu optimizācijas programma, kuru plānots īstenot pakāpeniski – sešos gados. Līdzīgas pārmaiņas pēdējo desmit gados notikušas arī abās Baltijas valstīs, piemēram, Igaunijā no 62 skolām 1999.gadā pašlaik ir 30.

IZM profesionālās izglītības iestāžu optimizācijas programmas projektu 24.novembrī nodevusi apspriešanai. Projekts pilnā redakcijā, programmas kopsavilkums un prezentācija par programmu ievietota IZM mājaslapā, lai ikvienam nodrošinātu iespējas iepazīties ar to. 2009.gada 2.decembrī projekts apspriests profesionālās izglītības iestāžu direktoru seminārā, 3.decembrī – Profesionālās izglītības un nodarbinātības trīspusējās sadarbības apakšpadomes sēdē, bet 17.novembrī ar programmas projektu tika iepazīstināti arī Saeimas atbildīgās komisijas deputāti, kuri atzinīgi novērtēja uzsākto darbu. Paralēli tam notiek IZM pārstāvju tikšanās plānošanas reģionos.

Pašlaik notiek iesniegto viedokļu apkopošana un programmas projekta galaredakcijas precizēšana, lai tuvākajā laikā to iesniegtu izskatīšanai Ministru kabinetā. IZM programmas projekta izstrādes gaitā saņēmusi konstruktīvu nozares profesionāļu skatījumu uz profesionālās izglītības sistēmu, saturu un iestāžu tīklu kopumā, jo tikai šāds redzējums ir vērsts uz ilgtspējīgu attīstību.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!