• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas lauksaimniecības ministru tikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2009., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmi Briselē

Vēl šajā numurā

08.12.2009., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas lauksaimniecības ministru tikšanos

01.JPG (16480 bytes)
Piektdien, 4.decembrī, uz tikšanos ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (centrā) bija ieradušies (no kreisās): Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Lietuvas lauksaimniecības ministrs Kazis Starkēvičs, Igaunijas lauksaimniecības ministrs Helirs Valdors Sēders un Baltkrievijas lauksaimniecības un pārtikas ministrs Semjons Šapiro
Foto: Aivis Freidenfelds, VK

Sadarbības memoranda parakstīšana

4.decembrī Zemkopības ministrijā (ZM) zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Baltkrievijas lauksaimniecības un pārtikas ministrs Semjons Šapiro, Lietuvas lauksaimniecības ministrs Kazis Starkēvičs un Igaunijas lauksaimniecības ministrs Helirs Valdors Sēders parakstīja memorandu par sadarbību lauksaimniecībā.

Dokumenta parakstīšanas ceremonijā J.Dūklavs uzsvēra: “Esmu gandarīts par auglīgo dialogu, kas veidojās šīs darba vizītes laikā. Tagad mums paveras plašas iespējas sadarbībai vairākās konkrētās jomās, vienlaikus neaizmirstot, ka tomēr esam arī konkurenti tirgū.” Zemkopības ministrs norādīja, ka šādas tikšanās paver iespējas uzņēmējiem jau praktiskai sadarbībai. Tālab pavisam drīz jau mūsu uzņēmēji varēs uz kaimiņvalstīm doties jau ar konkrētu mērķi un interesēm. “Piemēram, Latviju interesē baltkrievu lauksaimniecības tehnika, augu aizsardzības līdzekļi. Savukārt Baltkrievijai noderīga varētu būt Latvijas palīdzība ciltsdarbā un piena pārstrādes tehnoloģiju attīstīšanā,” par vizītes praktisko guvumu skaidroja J.Dūklavs.

Savukārt S.Šapiro norādīja: “Mums ir daudz ko mācīties no saviem tuvākajiem kaimiņiem. Redzu daudz perspektīvu virzienu Baltkrievijas sadarbībai lauksaimniecībā gan ar Latviju, gan Igauniju un Lietuvu. Un konkrēti – piensaimniecībā, putnkopībā, gaļas pārstrādē. Tāpēc visiem spēkiem atbalstīsim uzņēmēju apmaiņas vizītes kā uz Latviju, tā uz Lietuvu un Igauniju.”

Arī Lietuvas lauksaimniecības ministrs dalījās savos iespaidos: “Viesojoties Latvijā, guvu pārliecību, ka Latvijas lauksaimnieki vēlas un prot apgūt Eiropas Savienības finansējumu un citus atbalsta veidus. Šeit redzu arī mūsu četru kaimiņvalstu kopīgu iezīmi: jā, ir ekonomiskā krīze, tomēr mazāk tā jūtama lauksaimniecības sektorā, jo pārtika cilvēkiem ir vajadzīga arī krīzes apstākļos, un tā būs jāražo vienmēr.”

H.V.Sēders pievienojās atzinīgajam vērtējumam par šo vizīti: “Saskatu mūsu valstu lauksaimniecības sektoros līdzīgas problēmas, līdz ar to mums arī ir līdzīgas intereses, kuru tālākais risinājums izpaudīsies pēc šā memoranda parakstīšanas, jau praktiskā darbībā.”

Memorands paredz pēc iespējas labvēlīgāku apstākļu radīšanu sadarbībai nozarē starp Latviju, Baltkrieviju, Igauniju un Lietuvu, balstoties uz vienlīdzību un savstarpēju izdevīgumu. Parakstot memorandu, puses apņemas veicināt šo sadarbību saskaņā ar nacionālo likumdošanu, kā arī noteikt tās prioritāros virzienus regulāri apmainoties ar informāciju. Tāpat, savstarpēji vienojoties, paredzēts plānot praktisko sadarbību – apmaiņas projektus un vizītes.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Tikšanās ar Ministru prezidentu

4.decembrī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Igaunijas lauksaimniecības ministru Heliru Valdoru Sēderu, Lietuvas lauksaimniecības ministru Kazi Starkēviču un Baltkrievijas lauksaimniecības un pārtikas ministru Semjonu Šapiro, lai pārrunātu turpmākos sadarbības virzienus lauksaimniecībā.

Latvijas lauksaimniecības ministrs Jānis Dūklavs informēja par 4.decembrī parakstīto četru valstu memorandu, kas paredz pēc iespējas labvēlīgāku apstākļu radīšanu sadarbībai lauksaimniecībā šo valstu starpā.

Tā balstīsies uz vienlīdzību un savstarpēju izdevīgumu, sakārtojot likumdošanu, apmainoties ar informāciju un praktiskiem projektiem.

Ministru prezidents V.Dombrovskis uzsvēra: “Šodien parakstītais memorands veicinās kopējo sadarbību ļoti būtiskā visu četru valstu ekonomikas nozarē – lauksaimniecībā.”

Baltkrievijas lauksaimniecības un pārtikas ministrs Semjons Šapiro pateicās Latvijas zemkopības ministram Jānim Dūklavam par iniciatīvu, kas tikusi izteikta, ministram viesojoties Minskā, vienkopus pulcēt triju Baltijas valstu un Baltkrievijas lauksaimniecības ministrus, lai ne tikai pārrunātu nozares aktualitātes un problēmas, bet arī nospraustu konkrētus turpmāk veicamos uzdevumus. Baltkrievijas lauksaimniecības un pārtikas ministrs norādīja, ka Baltkrievijai ir praktiskā pieredze pilna spektra lauksaimniecības tehnikas ražošanā un tā būtu ieinteresēta veidot kopējus uzņēmumus ar Latviju.

S.Šapiro aicināja palīdzēt Latvijas un pārējo Baltijas valstu lauksaimniecības speciālistiem sniegt praktisku pieredzi lauksaimniecības pārstrādes uzņēmumu un lauksaimniecības tehnikas ražošanas uzņēmumu sertifikācijas jomā, lai tādējādi Baltkrievijas lauksaimniecības produkcijai rastu noieta iespējas Eiropas Savienības tirgū.

Lietuvas lauksaimniecības ministrs K.Starkēvičs pauda gandarījumu, ka šobrīd aktīva savstarpējā sadarbība lauksaimniecības un zivsaimniecības jautājumos Eiropas Savienībā notiek Briselē starp trim Baltijas valstīm un Somiju, un Poliju, bet 4.decembrī ir notikusi jauna sadarbības aktivizēšana, trim Baltijas valstīm piesaistot Baltkrieviju.

Igaunijas lauksaimniecības ministrs Helirs Valdors Sēders uzsvēra, ka šobrīd pastāv aktīva sadarbība lauksaimniecībā ar Latviju, kam ir tendence palielināties. Ministrs vienlaikus informēja, ka nākamā gada budžetā Igaunijai ir trīs galvenās prioritātes un viena no tām ir lauksaimniecība.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!