• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pasaules tirdzniecības organizācijas ministru konferenci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.2009., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201573

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas lauksaimniecības ministru tikšanos

Vēl šajā numurā

04.12.2009., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pasaules tirdzniecības organizācijas ministru konferenci 

No 30.novembra līdz 2.decembrim Ženēvā notika Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) 7.ministru konference. Konferences ietvaros ministri pārrunāja aktuālos PTO darba programmas jautājumus, tai skaitā Dohas attīstības raunda (DDA) sarunas, PTO ieguldījumu protekcionisma ierobežošanā, globālās ekonomikas atveseļošanā un izaugsmē, tirdzniecības un attīstības jautājumus, tirdzniecības un klimata jautājumus, reģionālos tirdzniecības līgumus un jaunu valstu iestāšanās PTO procesus.

Neskatoties uz to, ka konferences darba kārtībā jautājumam par DDA sarunām nebija centrālā loma, PTO dalībvalstis atkārtoti atbalstīja DDA sarunu noslēgšanu 2010.gadā. Ministri uzsvēra DDA sarunu raunda nozīmi globālās ekonomiskās izaugsmes veicināšanā un tā lomu attīstības valstu tālākai integrācijai starptautiskajā tirdzniecības sistēmā.

Ministri atzinīgi novērtēja PTO ieguldījumu protekcionisma ierobežošanā, apkopojot ekonomiskās krīzes apstākļos ieviestos valstu tirgus aizsardzības pasākumus un atgādinot par to negatīvajām sekām.

Papildus PTO dalībvalstu ministri pieņēma lēmumus par moratoriju atkārtotu pagarināšanu attiecībā uz strīdus izšķiršanas lietu ierosināšanu intelektuālā īpašuma tiesību jomā un muitas nodevu nepiemērošanu elektroniskajā tirdzniecībā.

Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstis vienojās, ka nākamā ministru konference notiks 2011.gada beigās.

Pasaules tirdzniecības organizācijas ministru konferencē Latvijas delegāciju vadīja Latvijas vēstnieks ANO un PTO Jānis Mažeiks. Delegācijā bija pārstāvji no Ārlietu, Ekonomikas un Zemkopības ministrijas. Latvijas pārstāvji, uzrunājot konferences dalībniekus, akcentēja DDA sarunu raunda noslēgšanas un protekcionisma ierobežošanas nozīmi, kas Latvijai ir īpaši svarīgi eksporta veicināšanas un jaunu tirgu apgūšanas kontekstā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!