• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 24.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2009., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201026

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Par uzņēmumu pamatkapitāla samazināšanu

Vēl šajā numurā

25.11.2009., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 24.novembrī

EM: Par Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu izpildi

24.novembrī Ministru kabinets izskatīja grozījumus Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2009.gadam (Plāns), kurā tiek precizētas atsevišķu pasākumu redakcijas, kā arī iepazinās ar pārskatu par Plāna izpildi šā gada trešajā ceturksnī.

Kopumā 2009.gada Plānā tika iekļauti 75 pasākumi un līdz šā gada 30.oktobrim pilnībā izpildīti ir 44 pasākumi, daļēji izpildīti – četri, savukārt neizpildīti – astoņi pasākumi. Daļēji izpildīto, neizpildīto un pārējo pasākumu, kuru termiņš vēl nav iestājies, izpilde turpinās ceturtajā ceturksnī.

Trešajā ceturksnī ir izpildīti pasākumi, kas saistīti ar maksātnespējas procesa pilnveidošanu, kā rezultātā Tieslietu ministrija ir izstrādājusi jaunu Maksātnespējas likumprojektu. Likumprojekts izstrādāts, lai uzlabotu maksātnespējas tiesisko regulējumu. Viens no galvenajiem mērķiem jaunā likumprojekta ietvaros ir tiesiskās aizsardzības procesa ceļā atjaunot finansiālās grūtībās nonākuša parādnieka spēju maksāt, kā arī nodrošināt iespēju parādniekam laikus sākt darbības finansiālo grūtību risināšanai.

Viena no apjomīgākajām Plāna sadaļām ir veltīta nodokļu politikas un nodokļu administrēšanas pasākumiem – tajā ir iekļauti 15 pasākumi, no kuriem izpildīti ir astoņi, četriem pasākumiem izpilde turpinās, daļēji izpildīts ir viens, bet neizpildīti atlikuši divi pasākumi. Jāpiebilst, ka trīs pasākumi tiek virzīti 2010.gada budžeta likumprojekta paketē: “Pavadzīmju ar VID piešķirtu numuru noformēšanas prasību vienkāršošana”, “PVN administrēšanas sistēmas pilnveidošana” un “IIN pārskatā iekļaujamās informācijas samazināšana”.

Kā vēl viens būtisks izpildītais pasākums jāmin Tieslietu ministrijas izstrādātie grozījumi Komerclikumā, kas paredz samazināt jaundibinātā uzņēmuma pamatkapitāla prasības, nosakot SIA dibināšanas minimālo pamatkapitālu 100 latu apmērā.

No Plāna Būvniecības sadaļā iekļautajiem pasākumiem uz trešo ceturksni tika izpildīti četri pasākumi un divu pasākumu izpilde turpinās – tika apstiprināts mazstāvu dzīvojamo māju būvnormatīvs, kā arī atcelta ēkas higiēnas prasību piemērošana projektēšanā. Vienlaikus aktīvi notiek saskaņošanas process ar nevalstiskajām organizācijām u.c. iesaistītajām pusēm par EM izstrādāto Būvniecības likumprojektu.

Savukārt nekustamā īpašuma sadaļā ir iekļauti pieci pasākumi, no kuriem trīs ir izpildīti un diviem izpilde turpinās. Viens no būtiskākajiem paveiktajiem pasākumiem šajā jomā ir ieviestie POS termināļi visās zemesgrāmatu nodaļās, kas ļauj norēķināties ar maksājumu kartēm.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

FM: Par atļaujas izsniegšanu PVN īpašā režīma piemērošanai

Ministru kabinets 24.novembrī akceptēja noteikumus par atļauju īpašā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) režīma piemērošanai preču importa darījumos. Ar noteikumiem tiek reglamentēta atļaujas piešķiršanas, apturēšanas un anulēšanas kārtība un nosacījumi, tāpat arī kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms iesniegums šīs atļaujas saņemšanai. Paredzēts, ka noteikumi stāsies spēkā šā gada 1.decembrī.

PVN likumā ir noteikts, ka PVN maksātāju reģistrā reģistrēta persona piemēro īpašo PVN režīmu preču importa darījumos, ja tā ir saņēmusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atļauju.

Noteikumos paredzēta kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienests piešķir, aptur un anulē atļauju īpašā nodokļa režīma piemērošanai preču importa darījumos, kā arī kārtību, kādā iesniedzams un izskatāms iesniegums šīs atļaujas saņemšanai. Saņemot VID piešķirto speciālo atļauju, ar nodokli apliekamajai personai, izlaižot preces brīvam apgrozījumam, nodokli nebūtu jāmaksā attiecīgo preču importēšanas brīdī, bet jānorāda nodokļa deklarācijā kā aprēķināto nodokli.

Saņemot atļauju īpašā nodokļa režīma piemērošanai preču importa darījumos, ar nodokli apliekamajai personai būs iespēja atlikt nodokļa samaksu valsts budžetā, tādējādi būs iegūti naudas līdzekļi citu darījumu veikšanai attiecīgā laika posmā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!