• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par uzņēmumu pamatkapitāla samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2009., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201027

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par valsts pakalpojumu sniegšanas reģionālo tīklu

Vēl šajā numurā

25.11.2009., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par uzņēmumu pamatkapitāla samazināšanu

Ekonomikas ministrs Artis Kampars atzīst, ka Tieslietu ministrijas izstrādātie grozījumi Komerclikumā, kas paredz samazināt sabiedrību ar ierobežotu atbildību minimālā pamatkapitāla lielumu no 2000 latiem uz 100 latiem, ir viens no instrumentiem, kā valstī veicināt nodarbinātību un samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru.

Ekonomiskās lejupslīdes apstākļos viens no instrumentiem bezdarba mazināšanai ir jaunu uzņēmumu veidošanās. Arī Latvijā ir jāizmanto mikrouzņēmumu potenciāls nodarbinātības veicināšanā un budžeta ieņēmumu palielināšanā.

A.Kampars uzskata: “Ekonomiskā krīze var būt iespēju laiks, lai izmantotu savas prasmes un idejas un uzsāktu savu uzņēmējdarbību. Tā ir iespēja atrast savu nišu un piedāvāt savu know-how kāda atsevišķa produkta ražošanā, servisa nodrošināšanā vai pakalpojuma sniegšanā. Ja līdz šim sākt savu biznesu, dibinot uzņēmumu, bija finansiāli dārgi, tad jau no nākamā gada 1.janvāra šāds risinājums ir pieejams daudz plašākai sabiedrības daļai. Galvenais ir laba ideja, vēlme un drosme to realizēt.”

Lai nodibinātu SIA, uzņēmuma dibinātājiem pamatkapitāls ir jāapmaksā vismaz 50% apmērā. Tas nozīmē, ka līdzšinējo 1129,5 latu vietā no nākamā gada 1.janvāra būtu nepieciešami vien 179,5 lati, no kuriem 50 lati ir pamatkapitāla tūlītēja apmaksa, bet 100 lati – valsts nodeva par reģistrāciju Komercreģistrā, 24 lati par publikāciju oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un 5,50 lati par dibinātāja paraksta apliecinājumu.

A.Kampars norāda: “Ne visi var un vēlas kļūt no darba ņēmējiem par uzņēmējiem, tai pašā laikā ir aktīvā sabiedrības daļa, kurai pamatkapitāla samazināšana būs stimuls veidot savus uzņēmumus, attīstīt to darbību, pieņemt darbā padotos, kā rezultātā tiks maksāti nodokļi budžetā. Tā ir iespēja no bezdarbnieka kļūt par uzņēmēju, jo daļa no tiem ir uzņēmīgi, izglītoti un savas jomas lietpratēji. Iepriekš daļai gribētāju šķērslis bija likumā noteiktais pamatkapitāls. Varu teikt, ka no šā likuma grozījumiem vistiešākajā veidā ieguvēji būs gan sabiedrība, gan valsts kopumā.”

Sandris Sabajevs, ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!