• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu lauku saimniecību modernizācijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2009., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200723

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par inflāciju oktobrī un IKP ātro novērtējumu

Vēl šajā numurā

17.11.2009., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu lauku saimniecību modernizācijai

 

No 7.decembra Lauku atbalsta dienests (LAD) pieņems projektu iesniegumus Eiropas Savienības (ES) Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un Lauku attīstības programmas (LAP) 2007.–2013.gadam pasākumam “Lauku saimniecību modernizācija”. Pasākuma septītās kārtas projektu iesniegumu pieņemšana notiks līdz 2010.gada 7.janvārim.

Projektu iesniegumi gatavojami saskaņā ar Ministru kabineta (MK) 2009.gada 14.jūlija noteikumiem Nr.783 “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursa veidā lauku un zivsaimniecības attīstībai” un MK 2009.gada 20.oktobra noteikumiem Nr.1209 “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam “Lauku saimniecību modernizācija””.

Pasākumā septītās kārtas pieejamais publiskais finansējums noteikts 32 279 735 lati.

Projektu pieņemšana notiks saskaņā ar noteikumiem, kas izstrādāti no jauna, tāpēc lauksaimniekiem, sagatavojot projektu pieteikumus, jāņem vērā vairāki jauni kritēriji. Piemēram, kā viens no publiskā finansējuma saņemšanas kritērijiem noteikts, ka gada laikā saimniecībā par katru strādājošo vidēji jābūt samaksātam vismaz 700 latu sociālajam nodoklim.

Svarīga izmaiņa, kas atvieglos uzņēmējiem administratīvo slogu, ir tā, ka atbalsta saņēmējam vairs nebūs jāslēdz līgums ar LAD, jo tagad projekta īstenošanu varēs sākt uzreiz pēc pozitīva lēmuma pieņemšanas par projekta iesnieguma apstiprināšanu.

Tāpat jaunie noteikumi paredz, ka turpmāk pamatlīdzekļu aizvietošanas definīcija neattieksies uz saimniecībā jau esošo traktortehniku, agregātiem un piekabēm, kas vecākas par 10 gadiem no to izlaides datuma. Atcelta arī prasība nodrošināt pozitīvu naudas plūsmu katra mēneša beigās, tomēr saglabājot prasību, ka naudas plūsmai projekta iesniegšanas gadā, visos īstenošanas gados un gadā pēc projekta īstenošanas jābūt pozitīvai. Uzmanība jāpievērš arī precizējumiem par uzņēmuma dzīvotspējas rādītājiem.

Vienlaikus ar projekta iesniegumu vai arī sešu mēnešu laikā pēc pozitīva lēmuma par projekta iesnieguma apstiprināšanu pretendentam LAD būs jāiesniedz izziņa no kredītiestādes par kredīta piešķiršanu, ja projekta īstenošanai plānots ņemt kredītu.

Turpmāk lauksaimniecībā izmantojamo traktoru iegādi būs iespējams projektā iekļaut kā attiecināmās izmaksas, ņemot vērā saimniecībā jau esošās traktoru vienības (jaunākas par 10 gadiem) un nepārsniedzot attiecību, kuru aprēķina, summējot maksimālās jaudas (zirgspēkos) attiecību šādi: viens zirgspēks pret vienu hektāru 2009.gadā vienotajam platību maksājumam deklarētās platības un viens zirgspēks pret vienu liellopu vienību. Traktoru iegādi turpmāk varēs ietvert attiecināmajās izmaksās arī tajā gadījumā, ja to maksimālā jauda būs ne vairāk kā par 50 zirgspēkiem lielāka nekā aprēķinātā maksimālās jaudas summa.

Noteikumos noteikta 40% atbalsta intensitāte no attiecināmajām izmaksām, kas saistītas ar investīcijām jaunu iekārtu, tehnikas un aprīkojuma iegādei, ja investīcijas veic bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotājs, kurš pieteicies atbalsta maksājumiem un nodarbojies ar bioloģisko ražošanu ne mazāk kā divus iepriekšējos noslēgtos gadus pirms projekta iesnieguma iesniegšanas, kā arī uzņēmies jaunas saistības LAP pasākuma “Agrovides maksājumi” apakšpasākumā “Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība”.

Savukārt projektiem, kuri būs iesniegti līdz 2010.gada 31.decembrim, būs noteikta 35% atbalsta intensitāte no attiecināmajām izmaksām, kas saistītas ar investīcijām jaunu iekārtu, tehnikas un aprīkojuma iegādei, paredzot arī, ka šo intensitāti palielina par 5%, ja atbalsta pretendents ir atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības biedrs.

Tiks atbalstītas divu veidu aktivitātes: investīcijas tādu jaunu iekārtu, tehnikas, aprīkojuma, informācijas tehnoloģiju un programmu nodrošinājuma iegādei un uzstādīšanai, kas paredzētas lauksaimniecības produktu ražošanai, tai skaitā arī iepakošanai, kā arī jaunu ražošanas būvju celtniecība (govkopībā, ja dzīvnieku novietne paredzēta ne mazāk kā 50 slaucamām govīm, ja vien atbalsta pretendents jau nav īstenojis projektu Latvijas LAP 2004.–2006.gadam pasākumā “Standartu sasniegšana”), rekonstrukcija un tam nepieciešamo būvmateriālu iegāde.

Visā programmēšanas periodā vienam atbalsta pretendentam kopējā maksimālā attiecināmo izmaksu summa ir 421 000 latu. Tomēr atbalsta pretendentam attiecināmo izmaksu summu aktivitātēm var palielināt līdz 1 400 000 latu, ja tās neto apgrozījums no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā noslēgtajā gadā ir vismaz 250 000 latu. Savukārt Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kuras darbojas vismaz trīs gadus pēc kārtas pirms projekta iesnieguma iesniegšanas dienas, attiecināmo izmaksu summa visā programmēšanas periodā ir 7 028 040 latu iepriekš noteikto 1 400 000 latu vietā.

Iesniegto projektu īstenošanu veic divu gadu laikā no lēmuma par projekta iesnieguma apstiprināšanas.

Projekta iesnieguma veidlapa un metodiskie norādījumi tās aizpildīšanai ir atrodami LAD interneta mājaslapā www.lad.gov.lv sadaļā “ES atbalsts”.

Projekta iesniegumi jāiesniedz LAD reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs (RLP) – juridiskām personām pēc juridiskās adreses, fiziskām personām – pēc projekta īstenošanas adreses. Reģionālo lauksaimniecības pārvalžu adreses tāpat atrodamas mājaslapā. Tur atrodama arī detalizēta informācija par pieteikšanos, vadlīnijas projekta iesnieguma aizpildīšanai, visas nepieciešamās veidlapas, kā arī cita atbalsta pretendentiem noderīga un saistoša informācija.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!