• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par inflāciju oktobrī un IKP ātro novērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2009., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200719

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par valsts telpiskās attīstības perspektīvu

Vēl šajā numurā

17.11.2009., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par inflāciju oktobrī un IKP ātro novērtējumu

 

Inflācija

Patēriņa cenu līmenis 2009.gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, samazinājās par 0,2%. Salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, patēriņa cenas samazinājās par 0,9%, kas ir pirmais patēriņa cenu samazinājums (deflācija) gada griezumā kopš regulāras patēriņa cenu indeksa aprēķināšanas uzsākšanas.

Šā gada oktobrī bija novērojams sezonai neraksturīgs fakts – no sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju puses nebija novērojami būtiski komunālo pakalpojumu tarifu palielinājumi, kas iepriekšējos gados sezonāli noteica augsto inflācijas līmeni šajā mēnesī. Oktobrī parasti vērojams tādu sezonālo preču kā apģērbu un apavu cenu pieaugums. Sezonāli palielinājās arī svaigo dārzeņu cenas.

Tautsaimniecībā arī turpmākajos mēnešos būs novērojams cenu samazinājums, pieaugot deflācijas spiedienam gan iekšējo, gan globālo ekonomisko faktoru dēļ. Patērētāju konfidences rādītāji oktobrī joprojām saglabājās zemā līmenī, un pašlaik nav novērojami to būtiski uzlabojumi.

 

3.ceturkšņa IKP ātrais novērtējums

3.ceturkšņa iekšzemes kopprodukta (IKP) ātrais novērtējums – 18,4% kritums, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, atbilst iepriekš gaidītajam un apstiprina Finanšu ministrijas prognozi par IKP kritumu 18% apjomā 2009.gadā kopumā. Nozaru indikatori norāda, ka lielākais kritums joprojām saglabājas tirdzniecībā, savukārt situācijas neliela uzlabošanās vērojama rūpniecībā. Finanšu ministrija prognozē, ka jau ar 2009.gada ceturto ceturksni IKP krituma temps sāks samazināties.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!