• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Eiropas Universitāšu asociācijas delegāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2009., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200455

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Kuveitas Valstī

Vēl šajā numurā

11.11.2009., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Eiropas Universitāšu asociācijas delegāciju

10.novembrī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Eiropas Universitāšu asociācijas (EAU) priekšsēdētāju Žanu Marku Rapu, asociācijas biroja locekli profesoru Tadeuši Lutī un ģenerālsekretāri Lesliju Vilsoni viņu vizītes Latvijā laikā. V.Dombrovskis informēja par aktualitātēm augstākajā izglītībā Latvijā, to skaitā par nepieciešamajām reformām augstākās izglītības izmaksu samazināšanai un kvalitātes uzlabošanai. Puses pārrunāja sadarbības iespējas augstākās izglītības sistēmas uzlabošanai.

Tikšanās laikā V.Dombrovskis pastāstīja, ka, veidojot nākamā gada budžetu, visās jomās samazināts finansējums, taču izglītība tika izvirzīta kā viena no saudzējamajām nozarēm – tajā izdevumi samazināti salīdzinoši mazāk – 6% pret bāzes izdevumiem. Tomēr augstākās izglītības finansējums Latvijā nākamajā gadā būs 2006.gada līmenī, kas saistīts ar vispārējo taupības režīmu valstī.

Tāpat Ministru prezidents informēja par Augstākās izglītības reformu grupas darbu, kas šobrīd izvērtē studiju programmas, lai novērstu to pārklāšanos, kā arī izskata jautājumu saistībā ar administratīvajām izmaksām, kas Latvijā ir vienas no augstākajām, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm. Valdības vadītājs uzsvēra, ka joprojām iespējams ietaupīt uz cilvēkresursu un uzturēšanas izmaksām augstskolās.

Ž.M.Raps piedāvāja asociācijas ekspertīzi Latvijas augstākās izglītības sistēmas uzlabošanai atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Latvijas Rektoru padomes kopīgi noteiktām prioritātēm. Puses vienojās, ka IZM kopā ar Rektoru padomi izstrādās priekšlikumus par nepieciešamo ekspertīzi. EAU pārstāvji arī piedāvāja Latvijai iespēju izmantot asociācijas sagatavotu pētījumu par universitāšu īpašumu jautājumiem 30 valstīs. Šī informācija Latvijai var palīdzēt ekonomiski un efektīvi sagatavot savu augstākās izglītības iestāžu nekustamo īpašumu politiku.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis informēja, ka valdība Saeimā jau iesniegusi jauno Augstākās izglītības likumu, kurā paredzēta iespēja Latvijas augstskolās apgūt programmas dažādās Eiropas valodās. Nozīmīga prioritāte jaunajā likumā ir augstākas izglītības kvalitātes uzlabošana.

Valdības vadītājs pastāstīja par nākamā gada budžeta izstrādes procesu un atzīmēja, ka uz 2.lasījumu IZM būs iespēja piedāvāt priekšlikumus papildu resursu novirzīšanai izglītībā. Tiek plānots arī samazināt Eiropas Savienības fondu apguvei nepieciešamo līdzfinansējumu augstākajā izglītībā, taču šī iecere vēl jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Eiropas Universitāšu asociācija (EAU) aptver visu Eiropas valstu rektoru padomes un vairāk nekā 600 Eiropas universitāšu kā individuālos biedros. EAU ir atzīta kā Eiropas augstskolu kopīgā balss augstskolas izglītības politikas veidošanas dialogā ar Eiropas Parlamentu, Eiropas Komisiju u.c. starptautiskajām organizācijām.

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!