• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situācijas stabilizēšanos ekonomikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2009., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200452

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par nodokļa likmi par dienesta transportlīdzekļa izmantošanu

Vēl šajā numurā

11.11.2009., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situācijas stabilizēšanos ekonomikā

9.novembrī publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes ātrā novērtējuma rezultāti liecina, ka ekonomika stabilizējas un tādās eksporta nozarēs kā apstrādes rūpniecība un transporta un sakaru nozare, pateicoties ārējā pieprasījuma pieaugumam, ir novērojams pat neliels pieaugums.

“Mēs prognozējam, ka šā gada ceturtajā ceturksnī situācija vēl uzlabosies ārējā pieprasījuma pieauguma dēļ. Ekonomikas ministrija prognozē, ka IKP samazinājums vidēji 2009.gadā būs par 17–18%,” pauž ekonomikas ministrs Artis Kampars, atzīstot, ka ekonomika turpina sarukt iekšējā pieprasījuma krituma dēļ. Ekonomikas augšupejas atsākšanās tiek prognozēta 2010.gada otrajā pusē.

Komentējot patēriņa cenu rādītājus par 2009.gada oktobri, A.Kampars uzsvēra, ka šā gada oktobrī cenu samazinājumu noteica cenu samazinājums pakalpojumiem, kas saistīts ar zemo iekšējo pieprasījumu. Tāpat oktobrī novērotais cenu pieaugums pārtikai, apģērbiem un apaviem saistībā ar cenu sezonālām izmaiņām šogad ir bijis krietni mērenāks nekā iepriekšējos gados.

Tā, piemēram, pārtikai cenas oktobrī parasti ir gandrīz par 1% augstākas nekā septembrī un apģērbiem un apaviem par 1,7–3%. Šogad šo cenu palielinājums bija minimāls – atbilstoši par 0,2 un 1,5%.

Pašreizējās 12 mēnešu cenu izmaiņas ir negatīvas, t.i., tās ir samazinājušās par 0,9%. Precēm cenas sarukušas par 1,5%, bet pakalpojumiem – pieaugušas par 0,9%. Pirmās uz iekšējā pieprasījuma samazinājumu reaģēja preču cenas, kas sāka samazināties jau 2008.gada otrajā pusē, bet pakalpojumiem – pārsvarā, sākot tikai ar 2009.gada martu.

Gada pēdējos divos mēnešos cenu izmaiņas var būt līdzīgas kā iepriekšējā gada beigās, līdzvērtīgi samazinoties kā preču, tā pakalpojumu cenām. Ekonomikas ministrija prognozē, ka decembrī 12 mēnešu cenu samazinājums būs par 0,9%.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!