• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas ģeostacionārās navigācijas pārklājuma dienestu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2009., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199394

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunu posmu Eiropas Savienības attiecībās ar Kosovu

Vēl šajā numurā

21.10.2009., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas ģeostacionārās navigācijas pārklājuma dienestu

 
 

Eiropas Komisija ir oficiāli paziņojusi, ka ar 1.oktobri darbību ir sācis EGNOS – Eiropas ģeostacionārās navigācijas pārklājuma dienests, kura brīvi pieejamo pakalpojumu (“open service”) bez maksas var izmantot gan uzņēmumi, gan privātpersonas. EGNOS ir Eiropas pirmais ieguldījums satelītnavigācijā, kurš sagatavo ceļu “Galileo” – ES globālajai satelītnavigācijas sistēmai, kas vēl ir izstrādes stadijā.

Priekšsēdētāja vietnieks un atbildīgais transporta politikas jautājumos Antonio Tajani sacīja: “Ar šodien ieguldīto darbu mēs paveram plašas perspektīvas Eiropas uzņēmumiem un privātpersonām gūt labumu no dažnedažādiem efektīvākiem lietojumiem un jaunām iespējām, ko piedāvā precīzāki satelītnavigācijas signāli. Mēs ieliekam pamatakmeni nākotnei, kura jau drīzumā kļūs par realitāti.”

EGNOS ir uz satelītiem balstīta signāla pastiprināšanas sistēma, kas uzlabo satelītnavigācijas signālu precizitāti visā Eiropā. Tā uzlabo tagadējo GPS signālu, no aptuveni desmit metriem to precizējot līdz diviem metriem.

Gan Eiropas uzņēmumi, gan privātpersonas no EGNOS var gūt lielu labumu. EGNOS var atbalstīt jaunus lietojumus tādās nozarēs kā lauksaimniecība (piemēram, nodrošinot mēslošanas līdzekļu precīzu izsmidzināšanu) vai transports (teiksim, ceļu lietotāja nodokļa iekasēšanas automātiskajās sistēmās vai apdrošināšanas režīmos, kurās maksu nosaka atkarībā no kilometru daudzuma). EGNOS var atbalstīt arī daudz precīzākus privātos navigācijas pakalpojumus gan vispārējam, gan specifiskam lietojumam, piemēram, sistēmās, kas nodrošina pavadību neredzīgiem cilvēkiem.

EGNOS tiks sertificēts lietošanai aviācijā un citās jomās, no kā ir atkarīga drošība, atbilstoši regulai par vienoto Eiropas gaisa telpu. Pateicoties EGNOS, ir paredzams, ka dzīvības drošības pakalpojums (Safety-of-Life Service) darbosies jau no 2010.gada vidus. Šis pakalpojums sniegs vērtīgu brīdinājuma ziņojumu, kas sistēmas darbības traucējumu gadījumā tās lietotāju par to informēs sešu sekunžu laikā. Komercpakalpojumu pašlaik testē, un arī tas būs pieejams no 2010.gada.

Gan brīvi pieejamie pakalpojumi, gan dzīvības drošības pakalpojums ir bezmaksas pakalpojumi, un Eiropas Komisija ir apņēmusies atbalstīt EGNOS ilgtermiņā pat pēc tam, kad būs sācis darboties “Galileo”. Šajā nolūkā paredzēts paplašināt tā darbības ģeogrāfisko teritoriju, kurā pārklājumu nodrošina trīs iesaistītie satelīti.

EGNOS ekspluatācija notiek saskaņā ar līgumu, kuru Eiropas Komisija noslēgusi ar European Satellite Services Provider (ESSP) – vienkāršotu akciju sabiedrību (société par actions simplifiée), kas atrodas Tulūzā, Francijā, un ko dibinājuši septiņi gaisa navigācijas pakalpojumu sniedzēji. Līgums starp Eiropas Komisiju un ESSP tika parakstīts 30.septembrī, un tas nodrošinās EGNOS darbības pārvaldību, kā arī sistēmas uzturēšanu līdz 2013.gadam.

Priekšvēsture

EGNOS sastāv no ģeostacionāros satelītos uzstādītiem uztvērējraidītājiem un Zemes tīkla, ko veido aptuveni 40 pozicionēšanas stacijas un četri kontroles centri, kas visi ir savstarpēji saistīti.

EGNOS pārklājums aptver lielāko daļu Eiropas valstu, un, to projektējot, ir paredzēta kapacitāte, kas nepieciešama, lai tā darbību paplašinātu arī attiecībā uz citiem reģioniem, tādiem kā Ziemeļāfrika un ES kaimiņvalstis.

EGNOS brīvais pakalpojums ir pieejams bez jebkādas garantijas par pakalpojumu vai no tā izrietošas atbildības ikvienam lietotājam, kam ir ar GPS/SBAS saderīgs raiduztvērējs EGNOS pārklājuma apgabalā. Lielākā daļa šobrīd Eiropā pārdoto raiduztvērēju atbilst šim kritērijam. Šajā nolūkā nav vajadzīga atļauja vai attiecīgā uztvērēja sertifikācija.

EGNOS ar Eiropas Komisijas (EK), Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) un Eurocontrol atbalstu izstrādāja Eiropas rūpniecības nozares – EOIG (EGNOS ekspluatācijas un infrastruktūras grupa). Kopš 1.aprīļa EGNOS pieder Eiropas Savienībai, kas to arī administrē, kamēr Eiropas Kosmosa aģentūra, kas vadīja sistēmas projektēšanu un izstrādi, tagad atbild par projektu un iepirkumiem, ko reglamentē ar Eiropas Komisiju noslēgtais deleģēšanas nolīgums.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!