• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu posmu Eiropas Savienības attiecībās ar Kosovu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2009., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199397

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

21.10.2009., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu posmu Eiropas Savienības attiecībās ar Kosovu

 
 

14.oktobrī Eiropas Komisija ierosina sākt jaunu posmu ES attiecībās ar Kosovu. Savā paziņojumā “Kosova – Eiropas perspektīvas īstenošana” Komisija ierosina sākt procesu, kura rezultātā būtu jāpanāk bezvīzu ceļošana Kosovas pilsoņiem un jāsāk sagatavošanas darbi visaptveroša tirdzniecības nolīguma noslēgšanai, tiklīdz Kosova būs izpildījusi prasības. Par paplašināšanos atbildīgais ES komisārs Olli Rēns piebilda: “Ar šodienas lēmumu tiek sākts jauns posms. Mēs ierosinām vairākus praktiskus pasākumus, lai palīdzētu uzlabot visu Kosovas pilsoņu dzīvi. Šie pasākumi parādīs Kosovai, ka tuvināšanās ES nav kaut kas abstrakts, bet ka tā ir saistīta ar reāliem, taustāmiem ieguvumiem visiem. Mēs tagad aicinām ES dalībvalstis atbalstīt mūsu priekšlikumus un nodrošināt, ka Kosova spēj sekot līdzi attīstībai pārējā Rietumbalkānu daļā.”

Šī iniciatīva ir daļa no Komisijas Paplašināšanās stratēģijas 2009.gadam, kurā ietilpst arī 2009.gada progresa ziņojums par Kosovu. Pagājušā gada novembrī ES dalībvalstis atzinīgi novērtēja Komisijas priekšlikumu apsvērt veidus, kādos ES varētu palīdzēt veicināt Kosovas politisko un sociālekonomisko progresu Kosovas ES perspektīvas vispārējā kontekstā.

Komisija uzsver galvenās politikas jomas, kurām Kosovā būtu jāpievērš lielāka uzmanība turpmāko dažu gadu laikā, un norāda, kā ES var palīdzēt. Noslēgumā tā piedāvā sarakstu ar politikas ieteikumiem. Komisija ierosina sākt darbu, lai panāktu vīzu režīma liberalizāciju Kosovas pilsoņiem. Tā ierosina arī sagatavot tirdzniecības attiecības ar Kosovu. Komisija vēlas izpētīt veidus, kā Kosova varētu piedalīties dažās EK programmās un iesaistīties iniciatīvās tādās jomās kā nodarbinātība, uzņēmējdarbība un izglītība. Komisija ierosina uzlabot ES politisko dialogu ar Kosovu un paplašināt EK finanšu palīdzības Kosovai darbības jomu, lai iekļautu pārrobežu sadarbību. ES pasākumi tiks īstenoti pakāpeniski, un tie būs atkarīgi no Kosovas panākumiem.

Komisijas priekšlikumi neskar ES dalībvalstu nostāju attiecībā uz Kosovas statusu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!