• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Japānas parlamenta augšpalātas prezidenta vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2009., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199230

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Baltkrievijas ekonomisko sadarbību

Vēl šajā numurā

16.10.2009., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Japānas parlamenta augšpalātas prezidenta vizīti Latvijā

 
 

JAPANA1.JPG (30252 bytes)
Vakar, 15.oktobrī, Saeimas namā, viesojoties Japānas parlamenta delegācijai, (attēlā no labās): Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, Japānas vēstnieks Latvijā Takaši Osanai, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, Japānas parlamenta augšpalātas prezidents Satsuki Eda, Japānas parlamenta augšpalātas deputāts Jošimitsu Takašima un Japānas parlamenta augšpalātas sekretariāta Starptautisko lietu departamenta ģenerāldirektors Ikuo Idaka
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Japānas parlamenta augšpalātas prezidenta vizīte Latvijā ir jauns solis Latvijas un Japānas attiecību padziļināšanā un stiprināšanā, 15.oktobrī pēc tikšanās ar Japānas parlamenta augšpalātas prezidentu Satsuki Edu atzina Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

 “Latvijai un Japānai jau tradicionāli ir aktīvas attiecības kultūrā un izglītībā. Tomēr joprojām ir ļoti liels neizmantots potenciāls ekonomikā. Ļoti ceru, ka šī vizīte dos ieguldījumu tieši ekonomisko attiecību aktivizēšanā,” pauda G.Daudze.

Pēdējo gadu laikā notiek aizvien aktīvāka abu valstu augstāko amatpersonu vizīšu apmaiņa. Pirms diviem gadiem Latvijā viesojās Japānas imperators Akihito, savukārt šogad vizītē Japānu apmeklēja iepriekšējais valdības vadītājs Ivars Godmanis un Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Japānas parlamenta augšpalātas prezidents pauda prieku par iespēju apmeklēt Latviju un viesoties Saeimā. Atskatoties vēsturē, viņš atcerējās Padomju Savienības laiku, kad daudzi latvieši, tāpat kā japāņi, tika deportēti uz Sibīriju.

 “Latvijas un Japānas attiecības bijušas ilgstošas, tomēr tās nav bijušas pietiekami dziļas. Mēs ceram, ka ar šo vizīšu apmaiņu abu valstu attiecības padziļināsies un kļūs vēl aktīvākas,” teica S.Eda.

Nozīmīgas ir arī Latvijas galvaspilsētas Rīgas un Japānas pilsētas Kobes vairāk nekā trīsdesmit gadus ilgās attiecības, norādīja Japānas parlamenta augšpalātas prezidents. “Japāna joprojām atceras, ka pēc postošās Kobes zemestrīces, kas bija ļoti grūts laiks Japānai, no tālās zemes Latvijas galvaspilsētas Rīgas kā dāvana Kobes zooloģiskajam dārzam tika atsūtīts zilonis. Mēs to ļoti augstu novērtējām, un arī tagad mums ir prieks to atcerēties,” pauda S.Eda.

Japānas parlamenta augšpalātas prezidents vizītē Latvijā 14. un 15.oktobrī uzturas pēc Saeimas priekšsēdētāja ielūguma. Pēc tikšanās ar G.Daudzi S.Eda apmeklēja arī Saeimas sēdi.

Vizītes laikā Japānas parlamenta augšpalātas prezidents tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kā arī viesojās Rīgas domē. Delegācija apmeklēja Latvijas Okupācijas muzeju, Jūgendstila muzeju un Latvijas Nacionālo operu.

S.Edam ir vairāk nekā trīsdesmit gadu politiķa darba pieredze. Pirmo reizi Japānas parlamentā jurista izglītību ieguvušais S.Eda ievēlēts 1977.gadā. Viņš ieņēmis dažādus amatus abās Japānas parlamenta palātās – augšpalātā jeb Padomnieku palātā un apakšpalātā jeb Pārstāvju palātā, kā arī bijis valsts ministrs.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!