• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par novēlotas palīdzības sniegšanu avārijā cietušajam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2009., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198600

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par veselības nozares jauno samazināto pārvaldi

Vēl šajā numurā

02.10.2009., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par novēlotas palīdzības sniegšanu avārijā cietušajam

 

Saistībā ar traģisko ceļu satiksmes negadījumu 20.septembrī uz Tallinas šosejas pie Saulkrastiem, kurā ātrās palīdzības brigāde ieradās novēloti, veselības ministre Baiba Rozentāle uzdeva Veselības inspekcijai un Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienestam sniegt skaidrojumu par neatliekamās palīdzības sniegšanas operativitāti un dienesta kavēšanās iemesliem.

No institūciju sagatavotā ziņojuma secināms, ka NMP brigādes ierašanās laiku būtiski ietekmējis fakts ar izsaukuma vietas noteikšanu. Joprojām nav iespējams pa mobilo tālruni ar tiešo trīsciparu iezvanpieeju piezvanīt tieši NMP dienestiem, savukārt no mobilajiem tālruņiem nav iespējama tieša iezvanpieeja uz 03. Šīs problēmas aktualizācija ar Satiksmes ministriju nav bijusi rezultatīva jau vairāku gadu garumā. Turklāt ierašanās laiku kavējusi vienota brigāžu koordinācija, kas tiks novērsta, visā valstī ieviešot vienoto neatliekamās palīdzības dienestu ar centralizētu izsaukumu pieņemšanu un nodošanu brigādēm.

Kā atzīst Baiba Rozentāle: “Jāpiekrīt skaidrojumā teiktajam, ka vienota Neatliekamās palīdzības dienesta izveide visā valstī ļaus operatīvāk sniegt palīdzību nelaimē nonākušajiem. Vienotā dienesta veidošana šobrīd ir procesā, taču tas nedrīkst būt aizsegs paviršībai pret saviem pienākumiem. Konkrētajā gadījumā būtu attaisnojama arī divu NMP brigāžu ierašanās negadījuma vietā, un laiks netiktu tērēts, skaidrojot, kura brigāde turp dosies. Dienestu 112 un 03 nesaskaņotas rīcības rezultātā nepamatoti tika pagarināts NMP brigādes ierašanās laiks nelaimes vietā. Notikušais aktualizē nepieciešamību steidzami rast starpministriju vienošanos par vienotu iezvana nodrošināšanu neatliekamās palīdzības izsaukšanai, jo no mobilajiem tālruņiem nav iespējams zvanīt uz pierasto numuru 03, bet numurs 112 ir vispārējais glābšanas dienestu tālrunis. Turklāt stresa situācijās cilvēki ne vienmēr spēj precīzi identificēt notikuma vietas koordinātes, kas arī apgrūtina dispečeriem precīzi noteikt palīdzības sniegšanas vietu.”

Veselības ministrija un atbildīgie dienesti turpinās detalizētu šā gadījuma izmeklēšanu, kurā tiks izvērtēta arī katra izsaukuma pieņemšanā iesaistītā darbinieka atbildība, vienlaikus gadījuma izvērtēšanai tiks piesaistīti arī profesionāļi no Neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas asociācijas. Lēmums par turpmāko rīcību tiks pieņemts nekavējoties pēc pilna izvērtējuma saņemšanas.

 

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!