• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par garantēto minimālo ienākumu līmeni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2009., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198524

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārrobežu sadarbības programmas projektiem

Vēl šajā numurā

01.10.2009., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par garantēto minimālo ienākumu līmeni


 

Lai minimāli nodrošinātu iedzīvotājus ar iztikas līdzekļiem krīzes situācijā, no 1.oktobra noteikts atšķirīgs garantētais minimālo ienākumu (GMI) līmenis dažādām sociālajām grupām. Pilngadīgām personām tie būs 40 lati mēnesī, bet bērniem – 45 lati mēnesī. Savukārt maksimālais GMI līmenis, ko pašvaldības var noteikt pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti, 2009.gadā ir 90 lati cilvēkam mēnesī.

Šādas izmaiņas paredz Ministru kabineta 2009.gada 22.septembrī pieņemtie noteikumi Nr.1070 “Noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni”.

Atgādinām, GMI līmeņa palielināšana ir viens no Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumiem, kas izstrādāta sadarbībā ar Pasaules bankas un Starptautiskā valūtas fonda ekspertiem.

Persona tiek atzīta par trūcīgu, ja tās ienākumi nepārsniedz 50% no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas. No 2009.gada 1.janvāra minimālā alga ir 180 latu mēnesī. GMI pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp Ministru kabineta vai pašvaldības noteikto GMI līmeni katram ģimenes loceklim un trūcīgas mājsaimniecības kopējiem ienākumiem.

Labklājības ministrija šobrīd strādā pie Ministru kabineta noteikumu projekta, kas paredzēs valsts budžeta līdzekļu piešķiršanas nosacījumus pašvaldībām GMI un dzīvokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai. Lai pašvaldības varētu nodrošināt pieaugošās iedzīvotāju vajadzības pēc GMI un dzīvokļa pabalsta, Sociālās drošības tīkla stratēģijā paredzēts valsts budžeta līdzfinansējums 50% apmērā no pašvaldības izmaksātajiem līdzekļiem GMI pabalstam un 20% apmērā no izmaksātajiem līdzekļiem dzīvokļa pabalstam.

Šogad GMI pabalstam nepieciešami 1,09 miljoni latu un dzīvokļa pabalstam 0,72 miljoni latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Laika periodam no 2010. līdz 2011.gadam katru gadu GMI pabalstam nepieciešami 4,7 miljoni latu un dzīvokļa pabalstam 2,8 miljoni latu no valsts pamatbudžeta līdzekļiem.

Iespējamie nosacījumi pašvaldībām valsts budžeta līdzekļu saņemšanai no 2010.gada 1.janvāra varētu būt sociālajai palīdzībai pašvaldības budžetā paredzēto līdzekļu īpatsvars, GMI un dzīvokļa pabalstam izlietoto līdzekļu īpatsvars no sociālajai palīdzībai kopā izlietotajiem līdzekļiem u.c.

Pēc Labklājības ministrijas prognozēm 2009.gadā trūcīgo cilvēku skaits varētu sasniegt 144,3 tūkstošus cilvēku jeb 6,4% no iedzīvotāju skaita. GMI pabalsta saņēmēju skaits šogad – 57,7 tūkstoši cilvēku jeb 2,5% no iedzīvotāju skaita. Savukārt 2010.gadā atbilstību trūcīgas personas statusam varētu noteikt aptuveni 200 tūkstošiem cilvēku jeb 8,8% no iedzīvotāju skaita. Iespējamais GMI pabalsta saņēmēju skaits varētu sasniegt 100 tūkstošus cilvēku (4,4% no iedzīvotāju skaita).

Lai saņemtu pabalstu, pieprasītājam ir jāslēdz vienošanās par sadarbību ar pašvaldības sociālo dienestu. Vienošanās mērķis ir veicināt darbspējīgo iedzīvotāju motivāciju meklēt iespēju iesaistīties darba tirgū un iespēju robežās atrast izdevību nopelnīt minimālos iztikas līdzekļus pašiem (piemēram, iesaistoties pašvaldības organizētajos darba prakses pasākumos ar 100 latu stipendiju), tādējādi izkļūstot no GMI pabalsta saņēmēju loka.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!