• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides ministrs: Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs un piedaloties apaļā galda diskusijā par klimata pārmaiņām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2009., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198084

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs un apmeklējot Jēlas universitāti

Vēl šajā numurā

23.09.2009., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides ministrs: Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs un piedaloties apaļā galda diskusijā par klimata pārmaiņām

 

22.septembrī vides ministrs Raimonds Vējonis piedalījās apaļā galda diskusijā par klimata pārmaiņām “Kā mēs varam izmainīt mūsu ekonomikas, lai sekmētu ilgtspējīgu zemu oglekļa emisijas līmeni šābrīža un nākamajām paaudzēm?”, kas notika ANO galotņu samita par klimata pārmaiņām laikā. Šis samits par klimata pārmaiņām ir viens no pasākumiem darba vizītes uz ASV programmā, kurā vides ministrs Raimonds Vējonis ir devies kopā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru.

Galvenās tēmas, par kurām Latvija pauž viedokli apaļā galda diskusijā, ir ekoefektīva ekonomika, kopīgs ieguldījums, risinot jautājumus par klimata pārmaiņu finansējumu, kā arī enerģijas drošības veicināšana.

Valstu viedoklis ir, ka klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumu galvenajam finansēšanas avotam ir jābūt privātajam sektoram. Ir jānodrošina atbilstošs stimuls investīciju ieguldīšanai tehnoloģijās ar zemu oglekļa emisijas līmeni. Mērķis ir izmantot viszemāko izmaksu emisiju mazināšanas iespējas plašā un likvīdā globālā oglekļa tirgū, sasaistot emisiju tirdzniecības sistēmas un uzlabojot projektu kredītu mehānismus. Visām valstīm, izņemot vismazāk attīstītās, būtu jāpiedalās klimata pārmaiņu mazināšanas finansēšanā attīstības valstīs, balstoties uz specifiski noteiktu ieguldījuma shēmu, kas atspoguļo katras valsts spēju ieguldīt, kā arī tās atbildību par emisiju apjomu. Līdzekļu izmaksāšanas mehānismu pārvaldībai ir jābūt caurskatāmai, taisnīgai, efektīvai, kā arī tai ir jāatspoguļo sabalansēta pārstāvniecība. Ir jāizveido visaptveroša sistēma, lai noteiktu, ziņotu un pārbaudītu klimata pārmaiņu mazināšanai veiktās darbības un finansējumu, kā arī nodrošinātu atbilstību.

Latvija atbalsta maksātspējas un atbildības par emisiju līmeņiem principus kā pamatu starptautiskā finansējuma sadalījumam. Turklāt Latvija uzskata, ka šie principi ir jāņem vērā gan iekšējā, gan arī globālā sloga sadalē. Ja atbildību par emisijām nepiemēro kā iemaksu principu, tiek zaudēta motivācija emisiju samazināšanai, kas būtu pretrunā ar vispārējiem klimata politikas mērķiem.

Tāpat ir jāveicina tādas ekonomikas attīstība, kas balstīta uz zemu oglekļa izmešu daudzumu. Lai to panāktu, vajadzīgas pārmaiņas tehnoloģiju izmantošanā un inovatīvi risinājumi. Turpmāk ekonomiskā izaugsme vairs nedrīkst balstīties uz pieaugošu fosilās enerģijas patēriņu, lai izvairītos no tālākas vides degradācijas un dabas resursu nepārdomātas izmantošanas. Latvija īpaši vēlas uzsvērt, ka klimata pārmaiņas var palēnināt, pārtraucot mežu izciršanu un sākot stādīt jaunus mežus, sabalansējot lauksaimniecības zemes un mežu platības.

 

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!