• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par disciplinārlietu ierosināšanu pret VID vadību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2009., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Par darbu pie izglītības satura uzlabošanas

Vēl šajā numurā

22.09.2009., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par disciplinārlietu ierosināšanu pret VID vadību

 

18.septembrī finanšu ministrs Einars Repše, konstatējot rupjus tiesību normu pārkāpumus civildienesta attiecību izbeigšanas procesā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ierēdņiem J.Laizānu un V.Kivļonoku, ko Finanšu ministrija (FM) atzina par prettiesisku, pret VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītāju Arti Zaļūksni un VID ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu ierosināja disciplinārlietas.

Finanšu ministrs Einars Repše norādīja: “VID darbiniekiem ir jābūt ar nevainojamu reputāciju, lai spētu realizēt caurspīdīgu un godīgu nodokļu iekasēšanas darbu, tādēļ jebkuras nelikumības dienestā ir jāizskauž. Ir nepieņemams, ka valsts pārvaldē strādā krimināli apsūdzēti darbinieki, iestādes vadība ir atbildīga, lai šādi gadījumi netiktu pieļauti. Šo konkrēto gadījumu VID vadība varēja atrisināt likumīgā ceļā, piemēram, uz krimināllietas izskatīšanas laiku vainīgos atstādināt no amata pildīšanas.”

Izvērtējot VID rīcības likumību, VID vadībai šā gada 16.jūnijā izdodot rīkojumus, kuru rezultātā ar VID ierēdņiem J.Laizānu un V.Kivļonoku tika izbeigtas civildienesta attiecības, FM atzina VID lēmumus par atlaišanu par prettiesiskiem un uzlika par pienākumu VID vadībai atjaunot ierēdņus civildienestā. Pārbaudes rezultātā VID rīcībā tika konstatēti rupji tiesību normu pārkāpumi, tādēļ FM tika sākta VID vadības un ierēdņu atbildības izvērtēšana, pieprasot paskaidrojumus par minēto rīkojumu izdošanas lietderību un tiesiskuma apsvērumiem, proti, kādēļ VID vadība lēma civildienesta attiecības pārtraukt nelikumīgi, ignorējot likumīgus risinājumus, ko paredz normatīvie akti.

14.septembrī FM saņēma VID vadības paskaidrojumu, kura izvērtēšanas rezultātā tika konstatēts, ka VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītājs A.Zaļūksnis kā kompetentā amatpersona rīkojumu tiesiskuma nodrošināšanas jomā vīzējis, savukārt VID ģenerāldirektors Dz.Jakāns parakstījis prettiesiskus rīkojumus, tādējādi abu rīcībā ir pieļauti rupji tiesību normu pārkāpumi.

J.Laizāns un V.Kivļonoks no civildienesta tikai atbrīvoti pēc likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 29.panta 1.punkta, kas paredz, ka civildienesta tiesības drīkst izbeigt tikai tad, ja ir stājies spēkā spriedums krimināllietā. Ņemot vērā, ka attiecīgajās krimināllietās spriedums nebija stājies spēkā, tiesiski izbeigt civildienesta attiecības ar VID ierēdņiem nedrīkstēja. Neskatoties uz to, VID vadība pieņēma lēmumu izbeigt civildienesta attiecības ar J.Laizānu un V.Kivļonoku, atsaucoties tieši uz šo pantu.

Ievērojot, ka VID vadības rīkojumi ir pieņemti, pārkāpjot likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 29.panta 1.punkta “l” apakšpunktu, kā arī to, ka neviena augstāka FM amatpersona nebija devusi rīkojumu prettiesiski izbeigt civildienesta attiecības ar VID ierēdņiem, tika konstatēts, ka A.Zaļūksnis kā prettiesisko rīkojumu sagatavotājs un Dz.Jakāns kā prettiesisko rīkojumu parakstītājs ir rupji pārkāpuši tiesību normas.

Ievērojot šos pārkāpumus un pamatojoties uz Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 19.panta pirmo daļu un 20.panta pirmo daļu, finanšu ministrs ir ierosinājis disciplinārlietu pret A.Zaļūksni par pienākuma – nodrošināt tiesiska administratīvā akta projekta sagatavošanu – nekvalitatīvu pildīšanu un disciplinārlietu pret Dz.Jakānu par pienākuma – nodrošināt VID darbības tiesiskumu, it īpaši acīmredzamu tiesību normu pārkāpumu konstatēšanas gadījumā – nekvalitatīvu pildīšanu.

Pamatojoties uz Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 27. un 28.panta pirmo un otro daļu, E.Repše uzlika par pienākumu A.Zaļūksnim un Dz.Jakānam līdz 24.septembrim iesniegt paskaidrojumus par minēto tiesību normu pārkāpumiem.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!