• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas premjerministra oficiālo vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.2009., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197829

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministre: Par diennakts neatliekamo medicīnisko palīdzību

Vēl šajā numurā

17.09.2009., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas premjerministra oficiālo vizīti


 

GRUZIJA1.JPG (20996 bytes)

Otrdien un trešdien, 15. un 16.septembrī, oficiālā vizītē Latvijā uzturējās Gruzijas premjerministrs Nika Gilauri. Vizītes pirmajā dienā Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze augstajam viesim par godu rīkoja oficiālas vakariņas, pēc kurām Nika Gilauri Lielajā ģildē apmeklēja “Kremerata Baltica” veltījuma koncertu “Likteņdārzam”. Savukārt vakar, 16.septembrī, Gruzijas premjerministrs Nika Gilauri, klātesot Latvijas Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā (attēlā), atklāja Latvijas un Gruzijas Starpvaldību komisijas pirmo sēdi, abu valstu biznesa forumu, tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kā arī apmeklēja Latvijas Okupācijas muzeju
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Sarunā ar Ministru prezidentu

16.septembrī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Gruzijas premjerministru Niku Gilauri viņa oficiālās vizītes laikā Latvijā.

Abi valstu vadītāji atzīmēja, ka Latvijas un Gruzijas politiskās attiecības ir attīstījušās augstā līmenī gan divpusējos, gan daudzpusējos sadarbības formātos. N.Gilauri pateicās Latvijas valdībai un iedzīvotājiem par pausto atbalstu Gruzijas un Krievijas konflikta laikā, kā arī par Latvijas atbalstu Gruzijas centieniem veidot ciešākas attiecības ar Eiropas Savienību.

Gan V.Dombrovskis, gan N.Gilauri bija vienisprātis, ka ir jāveicina ekonomiskie sakari starp abu valstu uzņēmējiem.

Valdību vadītāji pauda pārliecību, ka šī vizīte dos impulsu sadarbības projektu attīstībai un abpusēju investīciju pieaugumam, kam šobrīd ir īpaši piemērots laiks. Vizītes ietvaros notika Latvijas un Gruzijas starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās un zinātniski tehniskās sadarbības jautājumos pirmā sēde, kā arī Latvijas un Gruzijas biznesa forums, kurā piedalījās 59 Latvijas un 14 Gruzijas kompānijas.

Puses pārrunāja Eiropas Savienības un Gruzijas sadarbības jautājumus, Austrumu partnerības iniciatīvu, Latvijas reformu pieredzes nodošanu un attīstības palīdzību Gruzijai. V.Dombrovskis norādīja, ka Gruzija ir viena no Latvijas prioritārajām valstīm attīstības sadarbības kontekstā. Latvija turpina atbalstīt ciešākas Gruzijas saites ar Eiropas Savienību, kur svarīgākais posms ir sarunu par Brīvās tirdzniecības līgumu sākšana. N.Gilauri informēja, ka augustā sekmīgi tika noslēgtas sarunas par ES un Gruzijas vīzu atvieglojumiem, tādējādi veicinot pārvietošanās vienkāršošanu. Tika pārrunāta arī valstu sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros.

V.Dombrovskis un N.Gilauri pārrunāja drošības situāciju Gruzijā. N.Gilauri pauda gandarījumu par jūlijā pieņemto lēmumu pagarināt Eiropas Savienības novērošanas misijas darbību Gruzijā, jo tā šobrīd ir vienīgā starptautiskā misija, kas uzturas Gruzijā. V.Dombrovskis atzīmēja, ka Latvija saglabās savu pārstāvniecību Eiropas Savienības monitoringa misijas Gruzijā ietvaros.

Tikšanās laikā puses pievērsās arī enerģijas drošības jautājumam, tai skaitā iespējamai projektu īstenošanai Eiropas Savienības Austrumu partnerības ietvaros.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Par Gruzijas Republikas premjerministra oficiālo vizīti Latvijas Republikā 15.–16.septembrī

01.JPG (24029 bytes) 02.JPG (15077 bytes)

Vakar, 16.septembrī: Gruzijas Republikas premjerministrs Nika Gilauri, tiekoties ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Valdi Zatleru Rīgas pilī (attēlā pa kreisi) un kopā ar Gruzijas vēstnieku Konstantinu Korkeliju iepazīstoties ar Latvijas Okupācijas muzeja eksponātiem (attēlā pa labi)
Foto: Ansis Starks, A.F.I.; Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Sarunā ar Valsts prezidentu

16.septembrī Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Gruzijas premjerministru Niku Gilauri.

Sarunas laikā Gruzijas premjerministrs pateicās Latvijai par atbalstu Gruzijas eiroatlantiskajā ceļā. Valsts prezidents savukārt apsveica N.Gilauri ar Eiropas Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes pieņemto lēmumu ES un Gruzijas asociācijas un padziļinātas brīvās tirdzniecības jautājumos.

Abas amatpersonas pārrunāja arī drošības situāciju reģionā, īpaši situāciju Dienvidosetijā un Abhāzijā. Valsts prezidents uzsvēra Gruzijas teritoriālās vienotības nozīmību, kā arī novērtēja Gruzijas valdības demokrātisko un konstitucionālo reformu ieceres un izteica cerību, ka tās pēc iespējas drīzāk ciešā sadarbībā ar politisko opozīciju tiks ieviestas.

N.Gilauri atzīmēja Latvijas pārstāvju devumu Eiropas Savienības novērošanas misijas ietvaros. Tikšanās laikā tika apspriesta arī gada beigās gaidāmā Valsts prezidenta vizīte Gruzijā. 

Valsts prezidenta preses dienests

 

Par Latvijas un Gruzijas divpusējām attiecībām

Diplomātiskās attiecības

Diplomātiskās attiecības ar Gruziju tika nodibinātas 1993.gada 11.martā. Kopš 2004.gada jūlija Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Gruzijā ir Andris Vilcāns. Latvijas Republikas vēstniecība Tbilisi darbojas kopš 2006.gada aprīļa.

Pirmais Gruzijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā bija Davids Aptsiauri (2004.gada decembris – 2007.gada aprīlis). Kopš 2007.gada 19.marta Rīgā darbojas pagaidu pilnvarotais lietvedis Teimurazs Džandžalija, bet 2008.gada februārī notika Gruzijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Konstantina Korkelijas akreditācija. Vēstnieka rezidences vieta ir Rīga. 

Kopš 1997.gada Latvijas goda konsule Gruzijā ir Regīna Jakobidze, kura ir ilggadēja Gruzijas latviešu biedrības “Ave Sol!” priekšsēdētāja.

Parlamentārā sadarbība

2006.gada 16.novembrī 9.Saeimā tika nodibināta Deputātu grupa sadarbībai ar Gruzijas parlamentu. Grupas sastāvā ir 32 9.Saeimas deputāti, bet grupas vadītājs ir deputāts Dzintars Zaķis.

Gruzijas parlamentā ir izveidota Deputātu grupa sadarbībai ar Latvijas parlamentu. Tās vadītājs ir Zaals Gamtsemlidze.

Attīstības sadarbība

Gruzija ir viena no Latvijas attīstības sadarbības politikas prioritārajām valstīm. Kopš 2005.gada Gruzijā ir realizēts vairāk nekā trīsdesmit projektu. 2008.gadā vien ir realizēti deviņi projekti ar kopējo finansējumu gandrīz 140 000 eiro. Projekti aptvēra tādas jomas kā atbalsts robežapsardzības dienestam, izglītība, sociālā darba organizēšana, atbalsts pēckonflikta rekonstrukcijā u.c.

Humānā palīdzība

Reaģējot uz augustā Gruzijā notikušo karadarbību, karadarbības seku novēršanai Latvija sniedza humāno palīdzību Gruzijai. Palīdzības sniegšanai Latvijas valdība piešķīra pavisam 120 000 latu, par kuriem Gruzijā tika nogādāti medicīniskie preparāti un citas pirmās nepieciešamības lietas. Tāpat Latvijas sniegtās humānās palīdzības ietvaros Latvijā notika 30 bērnu, kas bija cietuši karadarbības rezultātā, rehabilitācija.

Ekonomiskās attiecības

No 2009.gada janvāra līdz jūnijam Latvijas eksportā Gruzija ieņēma 44.vietu, bet importā – 53.vietu.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos kopējais tirdzniecības apgrozījums starp Latviju un Gruziju bija vairāk nekā 4,5 miljoni eiro. Latvijas eksports uz Gruziju bija gandrīz 3,3 miljoni eiro, bet imports – vairāk nekā 1,2 miljoni eiro, veidojot pozitīvu tirdzniecības bilanci vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā. Eksportā uz Gruziju ar vairāk nekā 35% dominē ķīmiskās rūpniecības un tās starpnozaru produkcija (pārsvarā medikamenti) un gandrīz 34% veido pārtikas rūpniecības produkti (pārsvarā zivju konservi). Importā vairāk nekā 60% veido vīns un bezalkoholiskie dzērieni.

2008.gadā kopējais tirdzniecības apgrozījums bija 10,2 miljoni eiro (2007. – 8,4; 2006. – 6,6). Latvijas eksports uz Gruziju 2008.gadā sasniedza gandrīz 6,9 miljonus eiro, bet imports no Gruzijas – 3,3 miljonus (2007.gadā attiecīgi 5,2 un 3,2).

2008.gadā gandrīz trešā daļa no eksporta bija medikamenti, bet vairāk nekā 20% – zivis un zivju konservi. Importā dominēja vīns (gandrīz puse) un rieksti (gandrīz 30%).

Ārlietu ministrijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!