• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nosūtot I.Bičkoviča pilsonības lietu ģenerālprokuroram. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2009., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197486

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra oficiālo vizīti Gruzijā 10.–11.septembrī

Vēl šajā numurā

11.09.2009., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nosūtot I.Bičkoviča pilsonības lietu ģenerālprokuroram

 
 

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 9.septembrī nosūtījis vēstuli Latvijas Republikas Prokuratūras ģenerālprokuroram Jānim Maizītim. Vēstulei pievienoti arī visi no Tieslietu ministrijas saņemtie materiāli par Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča Latvijas Republikas pilsonības iegūšanas likumības pārbaudi. Valdības vadītājs nodod minēto informāciju ģenerālprokuroram, aicinot to izvērtēt un pieņemt lēmumu par lietas tālāku virzību Prokuratūras likumā noteiktās kompetences ietvaros, kas nosaka, ka prokuratūras uzdevums ir reaģēt uz likuma pārkāpumu un nodrošināt ar to saistītās lietas izlemšanu likumā noteiktajā kārtībā.

 “Uzskatu par nepieciešamu informēt Jūs par valsts iestāžu rīcību, kura, iespējams, neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam regulējumam un līdz ar to var kaitēt tiesu sistēmai piederīgas amatpersonas reputācijai,” teikts V.Dombrovska parakstītajā vēstulē, kuras pamatā ir publiskajā telpā izskanējusī informācija, ar kuru tiek apšaubīta Augstākās tiesas priekšsēdētāja I.Bičkoviča Latvijas Republikas pilsonības iegūšanas likumība.

 “Manuprāt, šāda rakstura informācijas nepietiekama pārbaude var izraisīt atkārtotu tēmas aktivizēšanu masu medijos, kas neapšaubāmi mazinātu sabiedrības uzticību tiesu sistēmai, kā arī vājinātu Latvijas Republikas tēlu starptautiskajā līmenī,” atzīst Ministru prezidents, argumentējot, ka Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatu var ieņemt persona, kurai ir nevainojama reputācija. I.Bičkoviča pilsonības iegūšanas likumības pārbaudes neatkarībai, objektivitātei un precizitātei ir valstiska nozīme.

Pētot šo jautājumu, Ministru prezidentam ir kļuvis zināms, ka 2008.gada 3.jūnijā Naturalizācijas pārvalde ierosinājusi pārbaudes lietu par pilsonības atņemšanu I.Bičkovičam. Pēc nepieciešamo materiālu savākšanas Naturalizācijas pārvalde informējusi tieslietu ministru par pārbaudes rezultātiem.

Uzzinot pārbaudes rezultātus, tieslietu ministrs (tieslietu ministra pienākumu izpildītājs E.Zalāns) 2009.gada 26.aprīlī izdevis rezolūciju, uzdodot Naturalizācijas pārvaldei, pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likuma 37.panta otro daļu, nodot Tieslietu ministrijas kompetencē pārbaudes lietas materiālus, vienlaikus uzdodot Tieslietu ministrijai izveidot komisiju pārbaudes lietas materiālu izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai.

Tieslietu ministrijas izveidotā komisija 2009.gada 21.jūlijā izteikusi viedokli par pārbaudes lietas turpmākās virzības nepamatotību, un tajā pašā datumā lietas materiāli ar komisijas viedokli nodoti atpakaļ Naturalizācijas pārvaldei lēmuma pieņemšanai.

Naturalizācijas pārvalde ar 2009.gada 4.augusta rīkojumu Nr.359 izbeidza pārbaudes lietu par pilsonības atņemšanu I.Bičkovičam.

Ministru prezidents V.Dombrovskis vēstulē vērš ģenerālprokurora uzmanību uz vairākām pārbaudes lietas materiālu izskatīšanas procesa neatbilstībām likumam.

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 37.panta otro daļu augstākā iestāde vai amatpersona var pārņemt pārraudzībā esošās tiešās pārvaldes iestādes vai pārvaldes amatpersonas lietvedībā esošo lietu savā kompetencē tikai izņēmuma gadījumā. Tajā pašā laikā tieslietu ministra pienākumu izpildītāja rezolūcijā nav argumentēti izņēmuma apstākļi.

Tieslietu ministrijas izveidotā komisija nav pieņēmusi lēmumu pārbaudes lietā, bet ir izteikusi tikai viedokli un gala lēmuma pieņemšanai lietas materiālus ir nodevusi atpakaļ Naturalizācijas pārvaldei.

Kaut arī Naturalizācijas pārvaldei, pieņemot gala lēmumu pārbaudes lietā, ir jābalstās uz pārbaudes laikā konstatētiem faktiem un uz to pamata izdarītiem secinājumiem, tā, ņemot vērā Tieslietu ministrijas viedokli un pretēji savam viedoklim (tas izriet no Naturalizācijas pārvaldes 2009.gada 4.augusta rīkojuma Nr.359), ir izbeigusi pārbaudes lietu.

 “Minētais rada aizdomas par iespējamu spiedienu uz Naturalizācijas pārvaldi lēmuma pieņemšanā,” teikts V.Dombrovska parakstītajā vēstulē ģenerālprokuroram J.Maizītim.

 

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!